Προειδοποιητικό μήνυμα για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε η Αγκυρα, την παραμονή της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, τόνισε ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

«Για να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, πρέπει οι φυσικοί πόροι ισότιμα να βρεθούν, να γίνει η εκμετάλλευση τους» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Καλίν, «με την Ελλάδα έχουμε πυκνή ατζέντα. Αύριο θα έχουμε μια πυκνή ατζέντα, όπως διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο TAP, Turkısh Stream, την τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη, τη μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από την επίσκεψη στην Τουρκία. «Δείχνει ότι η προσέγγισή τους είναι θετική και με καλές προθέσεις» σχολίασε.

«Έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον ειλικρινή διάλογο που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο 2017 και να επανεκκινήσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, σημειώνει πως η σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίζεται «στον σεβασμό, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα». «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, προς όφελος τον λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε ο πρωθυπουργός.