Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Η σχέση μου με τον Ερντογάν έχει περάσει από πολύ δύσκολες στιγμές

Τσίπρας: Η σχέση μου με τον Ερντογάν έχει περάσει από πολύ δύσκολες στιγμές

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή, μία ημέρα πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα,  τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της την οικονομική κρίση και την επίλυση προβλημάτων με τους γείτονές της, όπως η Βόρεια Μακεδονία, άνοιξε μια νέα σελίδα το 2019»

«Η σχέση μου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περάσει από πολύ δύσκολες στιγμές» παραδέχτηκε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή, μία ημέρα πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα,  τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της την οικονομική κρίση και την επίλυση προβλημάτων με τους γείτονές της, όπως η Βόρεια Μακεδονία, άνοιξε μια νέα σελίδα το 2019 και εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση που θα ωφελήσει τόσο τους λαούς μας όσο και την περιοχή μας».

«Έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον ειλικρινή διάλογο που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο 2017 και να επανεκκινήσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε» υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι η σχέση του με τον κ. Ερντογάν βασίζεται στον σεβασμό την ειλικρίνεια και την ευθύτητα.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, προς όφελος τον λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής», διαμηνύει ταυτοχρόνως ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, «η Ελλάδα και η Τουρκία απέδειξαν για πρώτη φορά, το 2015-2016, ότι μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μειζόνων διεθνών προκλήσεων, όπως ήταν και είναι η προσφυγική κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε,  επισκέφτηκα τρεις φορές την Τουρκία, ενώ συνεργαστήκαμε για τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, την ενίσχυση της ευρωτουρκικής στρατηγικής συνεργασίας και την προώθηση της Δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μειωθεί δραστικά οι ροές και οι ειδικά οι θάνατοι στο Αιγαίο. «Προωθήσαμε την ενεργειακή συνεργασία με τον αγωγό TAP και τη συζήτηση για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream στην Ευρώπη, ανοίξαμε τις διαδικασίες για την έναρξη ακτοπλοικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, τη σιδηροδρομική διασύνδεση Κων/πολης-Θεσσαλονίκης και τη βελτίωση της διόδου Κήπων-Υψάλων, ενώ ξαναβάλαμε στο τραπέζι την ανάπτυξη του εμπορίου και επενδύσεων» υπενθυμίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την επανέναρξη των συνομιλιών των δυο πλευρών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως «θα πρέπει να επιδιώκουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού σε αυτό το πλαίσιο. Μια λύση που να επιτρέπει στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κανονικό κράτος της ΕΕ και να λειτουργεί προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024