Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΕΔΕ: Ομόφωνα ενάντια στην απόφαση για μεταφορά των διαθεσίμων στη ΤτΕ

ΚΕΔΕ: Ομόφωνα ενάντια στην απόφαση για μεταφορά των διαθεσίμων στη ΤτΕ

Ανάκληση της «αντισυνταγματικής» και «καταχρηστικής» απόφασης για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην ΤτΕ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ζητά ομόφωνα η ΚΕΔΕ. Μιλά για παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. Με προσφυγή στο ΣτΕ απειλεί ο Πατούλης

Ανάκληση της «αντισυνταγματικής» και «καταχρηστικής» απόφασης για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην ΤτΕ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ζητά ομόφωνα η ΚΕΔΕ. Μιλά για παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

«Η απόφαση είναι αντισυνταγματική. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας για ακύρωσή της, θα προσφύγουμε στο ΣτΕ» τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  Γιώργος Πατούλης.

«Η καθολική αντίδραση των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι δε θα δεχθούμε τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα. Η Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτό συνιστά θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας» επισήμανε στην εισήγησή του ο κ. Πατούλης.

Ειδικότερα, την ανάκληση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη -με την οποία ορίζεται ότι οι 325 δήμοι της χώρας «ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας» (24.01.2019)- ζητά ομόφωνα το συλλογικό όργανο των δήμων της χώρας, η ΚΕΔΕ.

Στην υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι δήμοι «μεταφέρουν εντός 30 ημερών τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα στο λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος» και ότι «τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται στους ΟΤΑ αποδίδονται, από 01/03/2019 υποχρεωτικά… στο λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω φορείς στην ΤτΕ».

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί και αύριο, Παρασκευή, από την ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) για τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης β’ βαθμού.

Οι κινήσεις της ΚΕΔΕ για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης

Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ, πρόκειται να υποβληθεί αίτημα για άμεση κοινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση, προκειμένου να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις, τόσο ως προς τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, όσο και ως προς την πολιτική σκοπιμότητα των ρυθμίσεων που αφαιρούν κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης.

Συγχρόνως, θα κατατεθεί άμεσα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ συμφώνησε ομόφωνα ότι οι νομικοί συνεργάτες της Ένωσης θα προβούν άμεσα σε κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ θα κοινοποιηθεί στους Δήμους και στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων όλης της Ελλάδας προκειμένου τα Διοικητικά τους Συμβούλια να την συνυπογράψουν.

Επιπλέον η ΚΕΔΕ θα ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο και το σύνολο των ευρωπαϊκών αυτοδιοικητικών οργάνων, για την κατάφορη παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα καθώς και την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτοδιοίκησης.

Συγχρόνως, με πολλά μέλη του ΔΣ να αναφέρονται στον κίνδυνο η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και να κλείσουν πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα, η απόφαση θα κοινοποιηθεί στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών, στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στην ΟΤΟΕ.

Παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ βλέπουν οι νομικοί

Για παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων (σ.σ. όπως ορίζεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος) μίλησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η καθηγήτρια Νομικής, Γλυκερία Σιούτη, που μαζί με τον νομικό Νίκο Κανελλόπουλο, είναι εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι της ΚΕΔΕ. Επίσης, όπως είπε, η υπουργική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με βασικά ευρωπαϊκά κείμενα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Όπως είπε, η διάταξη που ορίζει ότι οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) θα αποδίδονται υποχρεωτικά από τον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ, δημιουργεί ακυρότητα -καθώς ο νόμος ορίζει ότι οι ΟΤΑ μπορούν να τηρούν λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός ΤτΕ.

«Για το βαθύ χέρι του κράτους» μίλησε ο κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το μικρό διάστημα των 30 ημερών για να ανοίξουν οι λογαριασμοί στην ΤτΕ «μας υποχρεώνει να εισηγηθούμε άμεσα αίτηση ακύρωσης που θα συνοδευθεί από αίτηση αναστολής εκτέλεσης».

Ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Πάνος Ζυγούρης κωδικοποίησε τα επιχειρήματα κατά της υπουργικής απόφασης. Αυτά είναι:

-Αναίρεση του πυρήνα της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, οι οποίοι στερούνται της δυνατότητας ελεύθερης τοποθέτησης των αποθεματικών και των ταμειακών διαθεσίμων.

-Η μεταφορά των πόρων δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

-Η προβλεπόμενη δυνατότητα εξαιρέσεως επιμέρους ΟΤΑ από το νέο καθεστώς, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και του ΓΛΚ, επιτείνει την προσβολή της οικονομικής αυτοτέλειας, καθώς η απόφαση λαμβάνεται από κρατικά όργανα.

-Δεν αναφέρεται κανένα απολύτως κριτήριο, που θα λαμβάνεται υπόψη για την εξαίρεση φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από το νέο καθεστώς, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αδιαφάνεια και να τίθενται οι προϋποθέσεις άνισης μεταχείρισης, ενόψει της επικείμενης προεκλογικές περιόδου.

Διαπαραταξιακές οι αντιδράσεις

Στη συνεδρίαση, κατά της υπουργικής απόφασης επιχειρηματολόγησαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ, αλλά και οι εκπρόσωποι των ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων) της χώρας, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Απ. Κοιμήσης, επισήμανε ότι η υπουργική απόφαση είναι καταχρηστική και έθεσε ερώτημα σχετικά με τα διαθέσιμα των δήμων που είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Θα σαρωθούν και αυτά τα διαθέσιμα;» διερωτήθηκε ο κ. Κοιμήσης και προσέθεσε: «Η χώρα έχει διαθέσιμα 20 δισ. ευρώ. Γιατί θέλει, λοιπόν, τα χρήματα των δήμων;»

Επισήμανε πως «πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μιλάμε για αποθεματικά, αλλά για τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι δεσμευμένα και ανήκουν στην αγορά» και διερωτήθηκε εάν ερωτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης πριν υπογραφεί η υπουργική απόφαση. «Εάν δεν είχε ενημερωθεί, τίθεται μείζον πολιτικό θέμα» τόνισε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γ. Ιωακειμίδης δήλωσε μονολεκτικά: «Να κάνουμε τα πάντα για να μη βρεθούμε την 1η Μαρτίου χωρίς κεντρικούς αυτοτελείς πόρους».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» Δ. Μπίρμπας χαρακτήρισε «αστοχία» την απόφαση του κ. Χουλιαράκη και μίλησε για «ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους. Πρόκειται για αστοχία, υπό την επήρεια του βαθέως κράτους και του ρόλου που παίζει το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Ο κ. Μπίρμπας επέμεινε να προηγηθεί της αίτησης αναστολής, συνάντηση με τον κ. Χουλιαράκη, «για να δούμε εάν έχει όντως αντιληφθεί τις θεσμικές παρενέργειες της απόφασης που έχει υπογράψει».

Και προσέθεσε: «Δεν μπορεί να κατατίθενται απόψεις διεύρυνσης του ρόλου των ΟΤΑ και μετά να γίνεται αυτό. Τίθεται θέμα σύγκρουσης της κοινωνίας με την άποψη του κράτους».

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Συντονισμός Αιρετών» Τ. Κανταράς σημείωσε ότι «με την απόφαση καταργείται πλήρως η αυτοτέλεια των δήμων, όταν στο συνέδριο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μάς δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα κατοχυρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η αυτοτέλεια των ΟΤΑ και όταν ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας για τον Κλεισθένη, διαβεβαίωσε για την κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ».

Και κατέληξε: «Παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα μεγάλα λόγια, ότι μπήκαμε στη μετα-μνημονιακή εποχή. Πόσο πιστευτό μπορεί να γίνει αυτό, όταν ζητείται να συμβάλλει η Αυτοδιοίκηση για να πάρουν αέρα οι δρόμοι των ξένων αγορών με το ομόλογο του 3,6%; Αρα πρόκειται για παγίδα».

Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελ. Παντελάκη σημείωσε ότι η κυβέρνηση «ζητά να συνεισφέρουν οι δήμοι, εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα και στο μαξιλάρι ασφαλείας, που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας για να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν».

Και πρόσθεσε: «Η αγορά των ομολόγων και των repos δεν διασφαλίζει ούτε την ελάχιστη χρηματοδότηση των δήμων, ούτε πολύ περισσότερο τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος».

Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου μίλησε για 4ετή πολιορκία των πόρων της Αυτοδιοίκησης, που ξεκίνησε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, συνεχίσθηκε με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2017, επαναφέρθηκε με το Ν.4549/2018 και κορυφώνεται με την εγκύκλιο της 24ης Ιανουαρίου, στην εκπνοή της αυτοδιοικητικής και κοινοβουλευτικής περιόδου.

Όπως είπε, η υπουργική απόφαση παραπέμπει σε ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το 2016, που αναφέρει ότι τα διαθέσιμα αξιοποιούνται από την ΤτΕ με τη σύναψη συμφωνιών βραχυχρόνιων repos. Και σημείωσε: «Μας ζητούν να πάμε όλα μας τα χρήματα για τα κάνουν repos και εμείς θα περιμένουμε να γίνουν ξε-repos για να πάρουμε τα χρήματά μας».

Το μέλος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ. Δανιηλίδης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης στις τράπεζες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΤΟΕ σημειώθηκε ότι η Ελλάδα έχει πλέον τον μικρότερο αριθμό υποκαταστημάτων τραπεζών σε αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού και υπήρξε προβληματισμός για πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να συγχωνευθούν σε δυο τράπεζες.

Η υπουργική απόφαση, σημείωσε, συνεπάγεται τον απόλυτο στραγγαλισμό των μικρών, συνεταιριστικών τραπεζών. «Νομίζω ότι όλα αυτά είναι συντονισμένα και σε συνεννόηση» είπε χαρακτηριστικά. «Η υπουργική απόφαση είναι το κερασάκι στην τούρτα που δεν έχει καμία σχέση με το success story ότι η χώρα πέτυχε και βγήκε στις αγορές με καλό επιτόκιο».

Εκπροσωπώντας την ΠΕΔ Κρήτης ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεταιριστικές τράπεζες. Ως πρώην υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος ο ίδιος, επισήμανε ότι από τη στιγμή που τα διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνεταιριστικές τράπεζες θα καταρρεύσουν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εάν φύγουν τα χρήματα σε ένα βράδυ, οι συνεταιριστικές θα καταρρεύσουν. Νομίζω ότι η πρώτη επιστολή πρέπει να αποσταλεί στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, των οποίων οι πίνακες βιωσιμότητας θα πέσουν στα τάρταρα την 1η Μαρτίου».

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024