Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως η σημερινή ψηφοφορία είναι μια ευκαιρία να τελειώσουν οι διαιρέσεις που εμπόδισαν το κοινοβούλιο να εγκρίνει μια συμφωνία για το Brexit και μια ευκαιρία να δείξουν οι βουλευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλουν.

«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θα χρειαστεί προκειμένου να περάσει μα συμφωνία από αυτή τη Βουλή των Κοινοτήτων, τι θα χρειαστεί για να πάμε πέρα από τη σύγχυση και τη διαίρεση και την αβεβαιότητα που τώρα επικρέμαται πάνω από εμάς», είπε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Αναφερόμενη στην πανωλεθρία που υπέστη, όταν 432 βουλευτές ψήφισαν ενάντια στη συμφωνία που πρότεινε εκείνη για το Brexit, τη στιγμή που μόλις 202 ψήφισαν υπέρ είπε πως «δέχομαι επίσης πως αυτή η Βουλή δεν θέλει τη συμφωνία την οποία έθεσα ενώπιόν της, με τη μορφή που υφίσταται σήμερα».

Και συνέχισε: «Η ψηφοφορία ήταν αποφασιστική και την άκουσα με μεγάλη προσοχή. Έτσι ο κόσμος ξέρει τι δεν θέλει αυτή η Βουλή σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα εμφατικό μήνυμα για το τι θέλουμε», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Αποφασίζουν για 7 τροπολογίες

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν πάνω σε έως και επτά προτεινόμενες αλλαγές στη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit.

Ο Μπέρκοου δήλωσε πως επέλεξε επτά τροπολογίες, περιλαμβανομένης μιας που προτάθηκε από τον συντηρητικό βουλευτή Γκρέιαμ Μπρέιντι και καλεί για την άρση του βορειοϊρλανδικού αποκαλούμενου «μηχανισμού ασφαλείας» (backstop) και την αντικατάστασή του από «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Ο Μπέρκοου επέλεξε επίσης μια τροπολογία που προτάθηκε από τη βουλευτή των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία ζητεί να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την Μέι στο κοινοβούλιο και, αν υπερψηφιστεί, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση, δίνοντας στους βουλευτές που θέλουν να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit μια νομική οδό για να το πράξουν.

Οι ψηφοφορίες για τις τροπολογίες αυτές θα πραγματοποιηθούν μία-μία από τις 21:00 (ώρα Ελλάδας), με κάθε μία από αυτές να διαρκεί περίπου 15 λεπτά και το αποτέλεσμά της να ανακοινώνεται στο κοινοβούλιο.

Κινήσεις της Μέι για να αρθεί το αδιέξοδο

Σε μια προσπάθεια να διχάσει τους ευρωσκεπτικές του κόμματός της, η Τερέζα Μέι αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης του βουλευτή Γκρέιαμ Μπρέιντι, η οποία προβλέπει την αναθεώρηση της συμφωνίας που αναφέρεται στο backstop, δηλαδή της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Βόρειο Ιρλανδία.

Αντ΄ αυτού η βρετανική κυβέρνηση θα κληθεί να επεξεργαστεί εναλλακτική μέθοδο εγγύησης της απρόσκοπτης λειτουργίας των συνοριακών ελέγχων που να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δουβλίνο. Η πληροφορία για την κίνηση της πρωθυπουργού εξέπληξε βουλευτές όλων των κομμάτων και παρατηρητές των τεκταινόντων στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η δεύτερη ρεαλιστική πρόταση είναι της Ιβέτ Κούπερ, υπουργού στις κυβερνήσεις Μπλερ και Μπράουν. Προβλέπει αναβολή της εφαρμογής του άρθρου 50, δηλαδή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, έως το τέλος του χρόνου.

Το σκεπτικό είναι πως τους επόμενους μήνες, οι δύο πλευρές θα επανεξετάσουν, ανεπηρέαστες από κραυγές και απειλές τα σημεία τριβής της συμφωνίας.

Αμφότερες οι προτάσεις θα τεθούν στη διάθεση του κοινοβουλίου στην αποψινή ψηφοφορία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο