Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καράκογλου και Βουτσάς τραγουδούν για «Πολύχρωμες ζακέτες» στον Ιανό

Καράκογλου και Βουτσάς τραγουδούν για «Πολύχρωμες ζακέτες» στον Ιανό

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, στις 9. 30 το βράδυ, στη μουσική σκηνή του Ιανού, τα δύο παιδιά δίνουν φωνή σε όνειρα και εφιάλτες και διηγούνται ιστορίες με happy ή... καθόλου end ενώνοντας το χτες με το σήμερα.

Η Μικρή Άρκτος προτείνει τη μουσική παράσταση των Πολυξένη Καράκογλου και Δημήτρη Βουτσά με τίτλο «Εδώ και τώρα» σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Μυτιληναίου

Δύο νέοι ταλαντούχοι ερμηνευτές, η Πολυξένη Καράκογλου και ο Δημήτρης Βουτσάς,  ανεβαίνουν στη σκηνή του Ιανού με εφόδιο τη φωνή τους και αποσκευές γεμάτες τραγούδια ανθεκτικά στο χρόνο αλλά και «καρπούς» τελευταίας εσοδείας.

Η Πολυξένη Καράκογλου μας μιλάει για αυτό το δίσκο και τη δισκογραφία σήμερα.

Ποιος είναι ο τίτλος του δίσκου σας και τι σημαίνει για σας;

Οι Πολύχρωμες Ζακέτες είναι για εμένα μια αρχή με 2 καλλιτέχνες που θαυμάζω και είχα την τύχη να με συντροφεύουν σε αυτό το όμορφο ταξίδι, τον συνθέτη Γρηγόρη Πολύζο και τη στιχουργό Αθηνά Σπανού. Αν χρειαζόταν να συνοψίσω τον χρόνο, τα συναισθήματα, τις αγωνίες, και τη σχέση 3 διαφορετικών ανθρώπων που βρέθηκαν, αγαπήθηκαν και πίστεψε ο ένας στον άλλον. Θα μπορούσα να το κάνω με δύο λέξεις : Πολύχρωμες ζακέτες.

Πώς έγινε η επιλογή των κομματιών του δίσκου;

Ο Γρηγόρης και η Αθηνά γνωρίστηκαν το 2016 και ξεκίνησαν να γράφουν τα πρώτα τραγούδια  και τα αγαπημένα μου από το δίσκο (Κραυγή , Κρυφτό, Μάχες) μην έχοντας στο νου τους ποιος θα τους έδινε φωνή. Έπειτα απευθύνθηκαν στη Μικρή Άρκτο και συγκεκριμένα στον Παρασκευά Καρασούλο για να ακούσει το υλικό και να το εκδώσει και εκεί έρχομαι κι εγώ!

Θυμάμαι να με καλεί ο Παρασκευάς στην εταιρεία και να μου λέει:

«Πολυξένη, νομίζω πως βρήκαμε το υλικό που σου ταιριάζει»

Ενθουσιασμένη πήγα την επόμενη μέρα, διάβασα πρώτα τους στίχους της Αθηνάς και είπα πως με αυτή τη στιχουργό θέλω να συνεργαστώ, και μετά τους άκουσα και με τη μελοποίηση του Γρηγόρη και ήμουν πλέον σίγουρη πως θα περάσουμε υπέροχα και θα κάνουμε μια δουλεία που θα είμαστε περήφανοι.

Αφού γνωριστήκαμε και από κοντά γράψαμε και άλλα πολλά τραγούδια και διαλέξαμε  τα αγαπημένα μας για το δίσκο.

Ποιους προβληματισμούς θίγει ο δίσκος;

Αυτό που συζητήσαμε όταν τελείωσε η διαλογή του υλικού είναι πως έχει μια βεντάλια σκέψεων και συναισθημάτων που κάθε ακροατής μπορεί να βρει ένα κομμάτι του εαυτού του, της μέρας του, της ζωής του.

Υπάρχουν τραγούδια που είναι κοινωνικά, πολιτικά όπως η «Κραυγή» και «οι Μάχες μου» και μιλούν το ένα για την υποταγή και την καταπίεση του σήμερα, και το άλλο για τις μικρές ή μεγάλες νίκες που επιτυγχάνουμε μόνο όταν ξέρουμε τη δύναμη μας.  από την άλλη πλευρά έχουμε και τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα και για τον χωρισμό όπως το «Σαν τη βροχή» και ο «Καναπές».

Παρ όλα αυτά υπάρχει μια κοινή αφετηρία που συνδέει τα 9 αυτά τραγούδια, και εκεί αξίζει να σταθώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα .

Η Αθηνά είναι μια στιχουργός με βαθιά γνώση του ανθρώπου, ένας άνθρωπος που ζει, εργάζεται σε αυτή την πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε ,περνά δυσκολίες ,ελπίζει και δεν σταματά να αγωνίζεται .Αυτά είναι στοιχεία που διαφαίνονται σε όλους τους στίχους.

Κι όπως συνηθίζω να λέω, στα μάτια μου ξεχωρίζει γιατί δίνει ανάσα και λύση σε κάθε μικρή της ιστορία.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο;

Νομίζω πως η ανάγκη και των τριών μας είναι να μιλήσουμε με τον κόσμο μέσα από τη δουλειά μας και να αγγίξουμε όσους περισσότερους γίνεται. Σίγουρα αν είναι να περάσει κάποιο μήνυμα μέσω αυτής της δουλειάς, που είναι θεμιτό φυσικά, δεν μπορώ να το ορίσω…Το βασικότερο όμως είναι να γίνει κατανοητό πως η μουσική είναι για όλους και αυτούς τους όλους θέλουμε να γνωρίσουμε. Όλοι σε ένα επίπεδο έχουμε έστω μια κοινή συντεταγμένη…Οπότε ας αυτοσχεδιάσουμε

Πώς είναι η δισκογραφία στην Ελλάδα σήμερα;

Η δισκογραφία έχει πάρει τελείως διαφορετική τροπή τα τελευταία χρόνια καθώς γίνεται τεράστιος πόλεμος στο φυσικό προϊόν, στο CD αλλά και στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Eμείς επιμένουμε σε αυτόν τον αγώνα και με την πολύτιμη βοήθεια την Μικρής Άρκτου, εταιρείας που στηρίζει με εμπιστοσύνη τους νέους καλλιτέχνες σε πολύ δύσκολους καιρούς.

Γίνεται  κανονική σφαγή και οι καλλιτέχνες πρέπει να πάρουν θέση, γιατί όσο περισσότερο η μουσική γίνεται εμπόρευμα και πουλιέται με το κιλό τόσο περισσότερο η «ποιότητα» και το περιεχόμενο των τραγουδιών θα παίρνει την κατρακύλα.

Τι θα ακούσουμε στον ΙΑΝΟ;

Καταρχάς να πούμε ότι μοιράζομαι τη σκηνή με τον Δημήτρη Βουτσά, ερμηνευτή που διακρίθηκε επίσης στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, το live μας λέγεται ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και φέρει την υπογραφή της Μαργαρίτας Μυτιληναίου.

Τις Ενορχηστρώσεις έχει επιμεληθεί ο Γρηγόρης Πολύζος ,ο συνθέτης της καρδιάς μας (γέλια…)

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφώς καινούργια τραγούδια από τον δίσκο μας με την Αθηνά Σπανού και τον Γρηγόρη ,περιλαμβάνει επίσης καινούργια τραγούδια από την δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει ο Δημήτρης με τη Φωτεινή Λαμπρίδη και τον Μίμη Νικολόπουλο.

Στο πρόγραμμα δεν λείπουν τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει τοποθετημένα με έναν μοναδικό τρόπο, σαν μια «ραδιοφωνική εκπομπή» όπως συνηθίζει να λέει η Μαργαρίτα.

Ποια είναι τα πρότυπά σας στη μουσική;

Πρότυπο είχα πάντα το καλό τραγούδι και πρώτο και βασικό φίλτρο ,τον καλό στίχο.

Οπότε κάπως έτσι, με αυτόν τον γνώμονα διαμορφώθηκαν και οι αδυναμίες μου σε ογκόλιθους του ελληνικού τραγουδιού. Γιάννης Ρίτσος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Γκάτσος ,Βασίλης Τσιτσάνης κάποια από τα ονόματα που μου έρχονται κατευθείαν στο μυαλό.

Και εδώ φυσικά έρχονται οι μεγάλες ερμηνεύτριες και ερμηνευτές της χώρας μας όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Βίκυ Μοσχολιού,Γρηγόρης Μπιθικώτσης ,Σωτηρία Μπέλλου …η λίστα είναι μεγάλη στο κεφάλι μου καθώς αγαπώ βαθύτατα και την λαϊκή μας μουσική και υπάρχουν φωνές που για πάντα θα μιλούν στην καρδιά μου.

Από πού εμπνέεστε;

Όταν τραγουδώ στο κεφάλι μου γυρίζω ταινία…Γεμίζω εικόνες από την ζωή μου, από ιστορίες άλλων ανθρώπων, ή φτιάχνω καινούργιες ιστορίες με happy end. Όταν λοιπόν έχει ολοκληρωθεί η ιστορία απλώς αφήνομαι…

Η έμπνευση έρχεται σε εμένα μέσα από τη ζωή. Πιστεύω όσο καλύτερη ματιά προς τα έξω έχει ένας καλλιτέχνης τόσο πιο δύσκολο είναι να μην πατάει γερά στο έδαφος εμπνέοντας λίγους ακόμα…

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024