Ρεσιτάλ προκλητικότητας δίνει για μια ακόμα φορά η Τουρκία, ενόψει της αυριανής σημαντικής συνάντησης των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Κύπρο.

Τις τελευταίες μέρες είναι πρόδηλο ότι ο Ερντογάν τεντώνει το σχοινί, σε βαθμό που δεν αποκλείεται να σπάσει, αν και η εκτίμηση είναι πως δεν είναι επιδίωξή του, εκτός κι εάν προκύψει.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, ενόψει και της Συνόδου των επτά μεσογειακών κρατών MED7, που θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία, η Άγκυρα επιχειρεί να στείλει μηνύματα τόσο προς την Αθήνα και τη Λευκωσία όσο και προς τα κράτη εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι προφανές, σημείωναν καλά ενημερωμένες πηγές, πως τις ημέρες που οδηγούσαν στη σύνοδο θα γινόμασταν μάρτυρες ακραίων συμπεριφορών από πλευράς της Άγκυρας καθώς και προσπάθειας επιβολής τετελεσμένων με τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην περιοχή.

Στόχος της Τουρκίας είναι με τις στρατιωτικές ασκήσεις, τις νέες έρευνες του Μπαρμπαρός και την προαγγελθείσα γεώτρηση να επιχειρήσουν να γκριζάρουν την περιοχή διά της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο, δε, πως η Άγκυρα υιοθετεί και τακτικές υβριδικού πολέμου, δηλαδή μια προσέγγιση που συνδυάζει συμβατικές επιχειρήσεις, πρακτικές μη συμβατικού πολέμου καθώς και κυβερνοπόλεμο.

Μέσα από παραπλανητικές ειδήσεις, όπως η πρόσφατη της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», σύμφωνα με την οποία το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρεμπόδισε επτά πλοία διαφόρων χωρών που συμφώνησαν με την Κυπριακή Δημοκρατία για αναζήτηση φυσικού αερίου στα δυτικά της Κύπρου, επιχειρούν οι Τούρκοι να σκορπίσουν τον πανικό στην κυπριακή κοινή γνώμη. Είναι σαφές πως με τις ασκήσεις, τις Navtex προσπαθούν μέσα από σπάσιμο νεύρων να συντηρήσουν κλίμα εκφοβισμού.

Επίσης, επιχειρούν να εκφοβίσουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι θα έχουν κόστος εάν προχωρήσουν μέχρι τέλους με τις έρευνές τους. Μια πρόβα έκανε τον περσινό Ιανουάριο, παρεμποδίζοντας την ιταλική ΕΝΙ, το γεωτρύπανο της οποίας κατευθυνόταν προς το θαλασσοτεμάχιο 3.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πολεμικά πλοία της Τουρκίας παρεμπόδισαν το γεωτρύπανο να προχωρήσει εξαναγκάζοντάς το να εγκαταλείψει την περιοχή. Σημειώνεται, πάντως, ότι η γαλλική ΤΟΤΑΛ και η ιταλική ΕΝΙ θα συνεργαστούν και σε υφιστάμενα αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια, αλλά και σε άλλα που θα αδειοδοτηθούν (τεμάχιο 7).

Κλιμακώνουν οι Τούρκοι

Όμως, σα να μην έφταναν αυτά, η Τουρκία συνέχισε το χορό των προκλήσεων και έτσι το μεσημέρι της Δευτέρας ανήγγειλε την διεξαγωγή ασκήσεων για σχεδόν ολόκληρο τον Φεβρουάριο (Navtex 181/19) σε θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ δίπλα ακριβώς στην περιοχή που θα κινείται το Barbaros.

Την ίδια στιγμή, με την Navtex 180/19 η Τουρκία αναγγέλλει την διεξαγωγή «διμερών» ασκήσεων από τουρκικές και «νατοϊκές» ναυτικές μονάδες από 1-3 Φεβρουαρίου σε μια εκτεταμένη περιοχή που επικαλύπτει όλη τα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ στο δυτικό νότιο τμήμα της.

Επίσης με άλλη Navtex 179/19 η Τουρκία αναγγέλλει άσκηση για τις 2 Φεβρουαρίου η οποία θα διεξαχθεί από τουρκικές και «συμμαχική» ναυτική μονάδα στην περιοχή η οποία καλύπτει όλη την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου στα όρια της ΑΟΖ της μέχρι και την τουρκική ακτή.

Όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη για τις 5 Φεβρουαρίου επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για μια κρίσιμη, λόγω χρονικής της συγκυρίας, συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυπριακή απάντηση

Ωστόσο, ανάμεσα στους ηγέτες που θα συμμετέχουν θα είναι και αυτοί της Γαλλίας και της Ιταλίας, χώρες από τις οποίες προέρχονται οι δυο πετρελαϊκοί κολοσσοί Total και ΕΝΙ, όπου έχουν εμπλακεί στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και αμφότεροι αναμένεται να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, έναντι των απειλών που δέχεται από την Άγκυρα.

Με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν αποκλείεται να γίνουν και ανακοινώσεις, αν και η τάση είναι οι όποιες συμφωνίες προκύψουν να δημοσιοποιηθούν στο Παρίσι, όταν θα το επισκεφθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Με τη  Γαλλία οι συζητήσεις είναι προχωρημένες, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες κρίνονται εκατέρωθεν σημαντικές.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του Φιλελεύθερου της Κύπρου αναφέρουν πως η Τουρκία έχει πρόβλημα στην εξεύρεση εταιρειών που θα υποστηρίξουν τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία με επιστολές έχει ενημερώσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα να μη συνεργαστούν με την Τουρκία καθώς προτίθεται να διενεργήσει παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, υπήρξε και ενημέρωση υπουργείων Εξωτερικών για τις προθέσεις της Άγκυρας και τις ενστάσεις της Λευκωσίας.

Έτσι λοιπόν ολόκληρη η προσοχή είναι στραμμένη στην Άγκυρα και στις ενέργειες που θα προβεί για να ανατρέψει τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Η Λευκωσία στηρίζεται στις συνεργασίες που συνάπτει, στις χώρες εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η στήριξη αυτή δεν μπορεί, ωστόσο, να είναι πλήρης. Άλλωστε, οι χώρες αυτές θα αντιδράσουν μόνο όταν θίγονται ευθέως τα συμφέροντά τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο