Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την Παρασκευή από ισραηλινά πυρά στη λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων κατά μήκος του συνοριακού φράχτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Έχαμπ Άμπεντ, 25 ετών, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ανατολικά της Ράφα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Άχραφ αλ-Κόντρα.

Χτυπήθηκε στην περιοχή της καρδιάς, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο νοσοκομείο.

Τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά, δήλωσε ο Κόντρα.

Ερωτηθείς από το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος του Έχαμπ Άμπεντ, έκανε ωστόσο λόγο για βία και ρίψη εκρηκτικών μηχανισμών και πετρών εναντίον στρατιωτών σε διαφορετικά σημεία του συνοριακού φράχτη, στην οποία, όπως υποστήριξε, απάντησε ανοίγοντας πυρ.

Στρατιωτικό όχημα κοντά στο συνοριακό φράχτη αποτέλεσε στόχο δύο χειροβομβίδων, που δεν προκάλεσαν τραυματισμούς ή ζημιές και στις οποίες απάντησαν οι στρατιώτες ανοίγοντας πυρ, είπε.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι (10.000, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό) διαδήλωσαν εκ νέου την Παρασκευή κατά μήκος του συνοριακού φράχτη που προστατεύεται από πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες, και ορισμένοι από αυτούς εκτόξευσαν εμπρηστικούς μηχανισμούς προς την κατεύθυνση των στρατιωτών, επιχειρώντας να περάσουν το φράχτη, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του AFP.

Αφότου ξεκίνησε, το Μάρτιο του 2018, η κινητοποίηση υπό την επωνυμία «Μεγάλη πορεία της επιστροφής», τουλάχιστον 245 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, στην πλειονότητά τους κατά μήκος του συνοριακού φράχτη, και ορισμένοι από ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες που προέρχονται από τον υπό ισραηλινό αποκλεισμό θύλακα.

Δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης από το Μάρτιο του 2018.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, ότι εκμεταλλεύεται τις διαδηλώσεις και δηλώνει ότι το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται το φράχτη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο