Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της υπουργοποίησης του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνεδρίαση διεξάγεται υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να συζητηθεί ο αντικαταστάτης του Ευάγγελου Αποστολάκη ο οποίος προσφάτως ορκίστηκε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Μέχρι τώρα, καθήκοντα Α/ΓΕΕΘΑ εκτελούσε ο αναπληρωτής αρχηγός, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

Τα σενάρια

Ερώτημα παραμένει ακόμη αν ο ορισμός νέου Α/ΓΕΕΘΑ συμπαρασύρει και τους τρεις αρχηγούς όπλων. Μια πιθανή εκδοχή είναι πάντως Α/ΓΕΕΘΑ να αναλάβει ένας από τους τρεις σημερινούς αρχηγούς των επιτελείων (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας).

Ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, θεωρείται χαμηλών τόνων και τα τελευταία χρόνια έχει πλούσια δράση στο πεδίο των διεθνών στρατιωτικών σχέσεων χάρη στην άσκηση «Ηνίοχος» και το Διεθνές Αεροπορικό Συνέδριο, ενώ είναι επιφορτισμένος με την αναβάθμιση των F-16. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που θεωρούνται ατού για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα, στα Θεοφάνια συνόδευε τον πρωθυπουργό, μια εμφάνιση που πυροδότησε σενάρια.

Αλλά και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, που στη θητεία του «τρέχει» την αναδιοργάνωση του Στρατού, είναι συνεχώς πανταχού παρών στις μάχιμες μονάδες με αλλεπάλληλες επισκέψεις, ενώ επιπλέον «πόντους» τού προσφέρει το γεγονός πως έχει υπηρετήσει ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου (από το 2000 έως το 2002).

Πολύπειρος, και στον επιχειρησιακό και στον διοικητικό τομέα, θεωρείται και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, που έχει διατελέσει κυβερνήτης από το 1985 έως το 2005 σε πυραυλάκατους, τορπιλάκατους, φρεγάτα. Ήταν εξάλλου υπαρχηγός του Στόλου (2014-2015) και έχει διοικήσει και τη Σχολή Εθνικής Αμυνας. Επίσης, ως αρχηγός ΓΕΝ συμμετέχει στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέων φρεγατών για το ΠΝ.

Ένα άλλο σενάριο, κατά τις ίδιες πηγές, θέλει τον σημερινό υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, να προτείνεται γι’ αυτήν τη θέση. Υπάρχει πάντως και η εκδοχή τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ να πάρει ένας απόστρατος στρατιωτικός, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο