Μετά από ένα τριήμερο έντονων αντιδράσεων και πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο για την ουσία της συμφωνίας όσο και για τεχνικά ζητήματα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και στην Ολομέλεια, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε πολύ υψηλούς τόνους

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς εντός του επόμενου 24ωρου οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν για το σημαντικότερο νομοσχέδιο των τελευταίων ετών.

Μετά από ένα τριήμερο έντονων αντιδράσεων και πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο για την ουσία της συμφωνίας όσο και για τεχνικά ζητήματα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και στην Ολομέλεια, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε πολύ υψηλούς τόνους. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις μια εβδομάδα μετά την διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα το οποίο έχει δυναμιτίσει το κλίμα το τελευταίο διάστημα.

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τη ΝΔ να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μεταθέτοντας έτσι τη Συμφωνία των Πρεσπών για αργότερα, από την Πειραιώς έκριναν σκόπιμο να μην προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι βασίστηκε στα εξής σημεία: Αρχικά, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει να δώσει άλλοθι στον Πάνο Καμμένο ούτε να «ξεπλύνει» τις ευθύνες του. Το ίδιο ισχύει και για τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν ευνοούν, άρα εκ των πραγμάτων θα ήταν μια χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα κίνηση, ειδικά που θα γινόταν μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση.

Αντίθετα, θέλει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτό το πολιτικό όπλο ενδεχομένως αργότερα, όταν θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση – κουρελού είναι εύθραυστη.

Δεδομένου αυτού του σκεπτικού, από τη Νέα Δημοκρατία θα επικεντρωθούν στην ανάδειξη των επιχειρημάτων εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας όλους τους βουλευτές να συνειδητοποιήσουν τις ιστορικές τους ευθύνες.

Ενδεικτικό είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο οποίο τονίζει πως «οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» και, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, διερωτάται αν «θα πουν αυτοί ναι, εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι».

Η κρισιμότητα που έχει προσδώσει στην αυριανή ημέρα η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διαπιστωθεί και από το γεγονός πως αναμένονται παρεμβάσεις δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο μεν Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου», θα κάνει παρέμβαση μέσω γραπτής δήλωσης, ο δε Αντώνης Σαμαράς θα πάρει τον λόγο στη Βουλή.

Όπως λένε πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, ως ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία για το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι η ώρα να παρέμβει, σε μια στιγμή που η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο στόχαστρο η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

Το επίσημο κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ κατέθεσε απόψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Eίναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση.

Περί αυτού, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε και πάλι πως είναι η συνταγματική πρακτική στην ΠΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλλαγές του Συντάγματος στη γειτονική χώρα θα ισχύσουν όχι μετά την κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή, αλλά μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξής της στο ΝΑΤΟ, που έπεται. Δηλαδή η γειτονική χώρα θα αποδεχθεί τις αλλαγές π.χ. στο όνομα (το συνταγματικό όνομα Μακεδονία, το συμφωνηθέν Βόρεια Μακεδονία) μόνο αν η ελληνική πλευρά περάσει τις αλλαγές και αποδεχθεί και την κύρωση του Πρωτοκόλλου.

Αυτό είναι το σημείο στο οποίο η αντιπολίτευση επικεντρώνει την κριτική της, υποστηρίζοντας πως μέχρι και αυτή τη στιγμή καμία συνταγματική αναθεώρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το γεγονός αυτό, υποστηρίζει η αντιπολίτευση, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Δεν ανησυχεί το Μαξίμου

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα εστιάσει για ακόμη μια φορά στην επίλυση μια 27χρονης και πλέον διαμάχης με τη γείτονα, προσδίδοντάς της ιστορικό χαρακτήρα, ενώ θα υποστηρίξει πως είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί παράδοσης «μακεδονικής γλώσσας και ιθαγένειας», ενώ αναμένεται να συνεχίσει το δόγμα της «φουλ επίθεσης» που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα. Ακόμη δε, θα κατηγορήσει την αντιπολίτευση για συμπόρευση με ακροδεξιές απόψεις και άρνηση ανάληψης της ευθύνης να λυθεί ένα ζήτημα.

Πάντως, αν όλα εξελιχθούν όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, η συμφωνία θα εγκριθεί το βράδυ της Πέμπτης με μια σαφή πλειοψηφία, αφού στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές θα προστεθούν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ο ανεξάρτητος πλέον Σπύρος Δανέλλης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ερωτηματικό αποτελούν μέχρι την τελευταία στιγμή η Κατερίνα Παπακώστα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα παραμονής της στα κυβερνητικά καθήκοντα, καθώς και ο Βασίλης Κόκκαλης.

«Μάχη» και εκτός Βουλής

Την ίδια ώρα, τεταμένο αναμένεται να είναι το κλίμα και εκτός Κοινοβουλίου, καθώς οι πολίτες κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους όσον αφορά την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Κυριακής, το οποίο έληξε άδοξα όταν η αστυνομία έπνιξε τους πολίτες με ληγμένα χημικά, βγαίνουν και πάλι στους δρόμους για να δηλώσουν την εναντίωσή τους. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις.

Η πρώτη στο Σύνταγμα, όπου η «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» καλεί στις 18:00 έξω από τη Βουλή, την ώρα που μέσα στο κοινοβούλιο θα γίνεται η συζήτηση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η νέα αυτή συγκέντρωση θα διαφέρει από το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, αφού δεν θα έχει ούτε εξέδρες, ούτε ομιλητές.

Μισή ώρα αργότερα, στις 18:30 το ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στο Πάρκο Ελευθερίας κατά της Συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ η οποία έγινε κατ’απαίτηση του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr