«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τα σκληρά σύνορα και να διασφαλίσει την ειρήνη στη νήσο της Ιρλανδίας, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι» υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος είχε παραδεχτεί χθες ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα είναι αναγκαία τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η ΕΕ υποστηρίζει απόλυτα τις θέσεις της Ιρλανδίας, στην οποία έχει δείξει «απόλυτη αλληλεγγύη».

«Αυτό δεν έχει αλλάξει» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί η συμφωνία ή όχι, η ΕΕ θα υπενθυμίζει συνεχώς στη Μεγάλη Βρετανία τις ευθύνες της, οι οποίες πηγάζουν από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ και η Ιρλανδία φέρουν ευθύνη για την προστασία της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, καθώς, εάν ένα προϊόν μπει στην Ιρλανδία από τη Β. Ιρλανδία, μπαίνει στην ενιαία αγορά.

«Γι’ αυτό η συμφωνία αποχώρησης είναι η καλύτερη και η μόνη δυνατή» κατέληξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση».

Γράψτε το σχόλιο σας