Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράφουν σήμερα νέα συνθήκη για την ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας και την αποστολή μηνύματος υποστήριξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη στιγμή που δέχεται πλήγματα από την άνοδο των εθνικισμών και του λαϊκισμού.

Το κείμενο υπογράφεται στο Άαχεν, στην 56η επέτειο της συνθήκης των Ηλυσίων και τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η συνθήκη έρχεται να συμπληρώσει τη συνθήκη των Ηλυσίων, η οποία υπεγράφη το 1963 από το στρατηγό ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ και επισφράγισε τη γαλλογερμανική συμφιλίωση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προβλέπει τη σύγκλιση της οικονομικής, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των δύο χωρών, ενισχυμένη συνεργασία στις συνοριακές περιοχές, καθώς και τη σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής συνέλευσης, που θα αποτελείται από 100 γάλλους και γερμανούς βουλευτές.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για να δειχθεί ότι το γαλλογερμανικό δίδυμο είναι ένα ορόσημο που μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

«Δεν έχουμε ποτέ προχωρήσει τόσο πολύ στον τομέα της κοινής άμυνας» επισημαίνει η γαλλική προεδρία, ακόμα και αν η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποτελεί ένα δύσκολο συμβιβασμό για το θέμα, δεδομένης της διάστασης απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Για μια ακόμη φορά χρειαζόμαστε συγκεκριμένα και ουσιαστικά σχέδια ολοκλήρωσης, που να καθιστούν σαφές στους ανθρώπους ότι η Ευρώπη επιτυγχάνει πράγματα σε μια τελείως άλλη διάσταση και ποιότητα απ’ ό,τι κάθε χώρα μεμονωμένα» δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο γερμανικό Τύπο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο