Η τύχη ευνόησε την κυβέρνηση και η κλήρωση που διενεργήθηκε για την πλήρωση των κενών θέσεων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ανέδειξε δύο ανεξάρτητους βουλευτές που στηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στην Επιτροπή «κλείδωσε» η πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πολιτικό θρίλερ έλαβε τέλος όταν η κλήρωση μεταξύ Σπύρου Δανέλλη, Γιώργου Μαυρωτά και Γρηγόρη Ψαριανού που έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ανέδειξε τους Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Μαυρωτά.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί μαραθώνιος παρασκηνιακών διεργασιών, με στόχο η κυβέρνηση να επιτύχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας. Αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχείρησε να ορίσει τον Σπύρο Δανέλλη, που υπερψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως ανεξάρτητο στην θέση που προέκυψε από την διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρές, με αποτέλεσμα ο Νίκος Βούτσης να ανακαλέσει την απόφασή του αυτή. Προανήγγειλε, δε, κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων ανεξάρτητων βουλευτών.

Μετά τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ, το κόμμα έχασε μία από τις 4 έδρες που είχε στην Επιτροπή, καθώς μειώθηκε η κοινοβουλευτική του δύναμη. Κατόπιν αυτών, έπρεπε να αναπληρωθεί ακόμη μία θέση από ανεξάρτητο βουλευτή. Για το λόγο αυτό έγινε κλήρωση για δύο θέσεις ανεξάρτητων βουλευτών. Τις δύο αυτές θέσεις θα πάρουν οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.

Ωστόσο, δεδομένου ότι στα χέρια του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν είχε ακόμη την επίσημη επιστολή διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου, θεωρήθηκε παράτυπη και η κλήρωση για δύο ανεξάρτητους βουλευτές. Στην Επιτροπή εκ μέρους της ΔΗΣΥ κανονικά συμμετείχε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Οι διεργασίες εκ μέρους της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής προχώρησαν με σπουδή, καθώς στις 17:00 επρόκειτο να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ την Τετάρτη η Συμφωνία «μπαίνει» στην Ολομέλεια και ψηφίζεται το βράδυ της Πέμπτης.

Γράψτε το σχόλιο σας