Μάχη μέχρι τέλους για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και συνεπώς καταστεί μη αναστρέψιμη η εισδοχή της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, με το όνομα Βόρεια Μακεδονία, θα δώσει η Νέα Δημοκρατία.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι αν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ γίνεται μια τυπική και ανεπίστροφη υποχρέωση της Ελλάδας και για τον λόγο αυτό η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην ψηφιστεί η Συμφωνία.

«Αν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ γίνεται πλέον μια τυπική και ανεπίστροφη υποχρέωση της Ελλάδας. Και αυτό γιατί το άρθρο 2 της Συμφωνίας δεσμεύει ρητά την Ελλάδα να μην παρεμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου να κυρώσει μαζί και το πρωτόκολλο. Η ΝΔ επαναλαμβάνει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην κυρωθεί η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και κατά συνέπεια ούτε το πρωτόκολλο», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη ρηματική διακοίνωση από την πλευρά των Σκοπίων, τονίζοντας ότι «η διακοίνωση όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο».

Όπως σημειώνει η Πειραιώς, «έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!».