Σαφή μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ταχύτερη προώθηση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων έστειλε την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Στο περιθώριο εκδήλωσης ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να προωθηθεί ταχύτατα το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει όσο το δυνατό ταχύτερα αποφάσεις για τη δημιουργία ενός κεντρικού σχήματος που θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίνησε ότι θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και εν συνεχεία αυτό της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ).

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας η εκκρεμότητα  αυτή τρομάζει τις αγορές με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Ο ίδιος έκρινε ότι είναι θετικό το Κυπριακό μοντέλο, επιδότησης της δόσης, που προωθείται για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο και τα δύο σχέδια, όπως διευκρίνισε, είναι αναγκαίο να εγκριθούν από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας στην για την παρουσίαση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής από τη διοίκηση του ομίλου, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να συνεισφέρουν μέσα από τις δικές τους δραστηριότητες και επενδύσεις αλλά και μέσα από τη σχέση τους με άλλους οικονομικούς κλάδους και καταναλωτές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από την κατεύθυνση κεφαλαίων σε δράσεις που αποφέρουν θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την καθοδήγηση των πελατών του στην ορθή διαχείριση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων».

Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε τις σκέψεις του για ένα βιώσιμο μέλλον, τη στιγμή που το κόστος της οικονομικής ανάπτυξης για την κοινωνία και το περιβάλλον αυξάνει όλο και περισσότερο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο