Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας για Συμφωνία Πρεσπών: Σηκώσαμε το ιστορικό βάρος

Τσίπρας για Συμφωνία Πρεσπών: Σηκώσαμε το ιστορικό βάρος

«Ιστορική, εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για ιστορικό βάρος και υπέρβαση. Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ, μιλώντας για 30χρονη παραλυτική κυριαρχία του εθνικισμού, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για διακυβέρνηση στις προοδευτικές δυνάμεις

«Ιστορική, εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας την πεποίθηση πως όταν αυτή έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο οι βουλευτές θα υψώσουν ανάστημα συνείδησης και θα πράξουν ανάλογα υπερψηφίζοντάς της.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», – στον απόηχο της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο – ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορικό βάρος και υπέρβαση την οποία κατόρθωσε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε όσους εναντιώνονται στη συμφωνία. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα για διακυβέρνηση στις προοδευτικές δυνάμεις.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αφού έκανε μια  ιστορική αναδρομή στο «Μακεδονικό» πρόβλημα, «το καλοκαίρι του 2017 βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα», δηλώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν με πλήρη επίγνωση για το «προφανές πολιτικό κόστος που θα είχαμε».

«Δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος»

«Είτε θα συνεχίζαμε την πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος, πολιτική όμως που οδήγησε σταδιακά στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δηλαδή, από περισσότερες από 130 χώρες. Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν, αλλά σχεδόν κανείς δεν εργάστηκε μετά τη σύναψη της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» το 1995» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο», μιλώντας για ιστορικό βάρος και υπέρβαση.

Ειδική αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στο ρόλο του Νίκου Κοτζιά για την επίλυση του Μακεδονικού, υπογραμμίζοντας τη συμβολή που είχε.

Όπως σημείωσε, «η συμφωνία σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών», υπογραμμίζοντας πως σε αυτή περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι παράμετροι που διασφαλίζουν πλήρως την εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη «εθνική γραμμή».

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε σε όσες πολιτικές δυνάμεις εναντιώνονται στη συμφωνία. «Αναφέρομαι σε όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις του. Και αναφέρομαι προφανώς στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν το τόπο τόσα χρόνια έχοντας αυτή τη γραμμή και στους αρχηγούς τους που υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί σε αυτές τις κυβερνήσεις» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για υποκρισία και λαϊκισμό.

«Δεν μας πτοούν οι απειλές»

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέχεια, συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ για το κουράγιο και την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας. «Δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους που οργάνωσε το VMRO, o εταίρος της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή Σκοπιανού – συντάξεων, ενώ έκανε λόγο για υιοθέτηση της ακροδεξιάς συνομωσιολογίας.

Ταυτόχρονα, στηλίτευσε τις απειλές που δέχονται βουλευτές, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι αυτές οι απειλές εξαπολύονται με την ένοχη σιωπή του κ. Μητσοτάκη.

«Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κάθε λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας. Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε» τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, και κατήγγειλε τα σχέδια αποσταθεροποίησης.

«Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παρα-θρησκευτικών οργανώσεων, που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική» επεσήμανε.

Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις

Αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας και στο μήνυμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μπορούμε να κλείνουμε πληγές του παρελθόντος, ακόμη κι αν έχουμε απέναντί μας δυσμενείς συσχετισμούς δυνάμεων, ακόμη και σε μια εποχή που εντείνονται γύρω μας οι γεωπολιτικές κρίσεις, οι συγκρούσεις και οι εθνικές περιχαρακώσεις. Μπορούμε, όταν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι στη διακυβέρνηση, να γυρίζουμε τη πλάτη στους εθνικισμούς».

«Εμείς οι προοδευτικές κυβερνήσεις έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να πάμε κόντρα σε αυτό για να περάσουμε τους λαούς μας από μια ιστορία αιώνων γεμάτη συγκρούσεις, σε μια νέα, ιστορική φάση ειρήνης, πολυμερούς συνεργασίας, συνανάπτυξης και ευρωπαϊκής προοπτικής» πρόσθεσε.

Χαιρετισμός στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη. Χαιρετισμός στην εκδήλωση «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024