Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απογοήτευση στην Κύπρο από την πρώτη γεώτρηση

Απογοήτευση στην Κύπρο από την πρώτη γεώτρηση

Το γεγονός ότι η κοινοπραξία ExxonMobil- Qatar Petroleum συμφώνησε με την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε καμία ανακοίνωση μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης, στον στόχο «Γλαύκος -1», αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοικτά

Φόβοι ότι οι προσδοκίες για μεγάλα κοιτάσματα αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δεν επιβεβαιώνονται εκφράζουν πλέον στην Κύπρο μετά την πρώτη γεώτρηση.

To γεγονός ότι η πρώτη γεώτρηση ολοκληρώθηκε και δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, αντιθέτως η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι ξεκινά δεύτερη έρευνα σε άλλα σημείο, δείχνει ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά.

«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από το στόχο Δελφύνη» δήλωσε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποτυχία της γεώτρησης της Exxon Mobil στον στόχο Δελφύνη, ο κ. Λακκοτρύπης συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο δεύτερο στόχο – «Γλαύκος».

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι χρειάζονται πάρα πολλές γεωτρήσεις για να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα, ασχέτως εάν η Κύπρος φάνηκε τυχερή με το οικόπεδο Αφροδίτη, που έδειξε επιτυχή αποτελέσματα από την αρχή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, εντός του 2019 θα αρχίσει ένας κύκλος γεωτρήσεων από την ENI-TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020. Μεταξύ των δοκιμών που θα γίνουν περιλαμβάνεται και αυτή στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, που τον περασμένο Φεβρουάριο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς, λόγω των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Όπως αναφέρει ο «Φ» της Κύπρου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης δεν φαίνεται να έδωσαν ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ούτε και να επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των επιστημονικοτεχνικών ομάδων της ExxonMobil, ωστόσο φαίνεται ότι οδηγούν σε επανασχεδιασμό και επανάληψη σε χρόνο που θα καθοριστεί αργότερα γεωτρήσεων για τον ίδιο στόχο, την «Δελφύνη».

Ολα ανοικτά

Το γεγονός ότι η κοινοπραξία ExxonMobil- Qatar Petroleum συμφώνησε με την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε καμία ανακοίνωση μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης, στον στόχο «Γλαύκος -1», αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοικτά, αφού η διεθνής πρακτική της ExxonMobil είναι να ανακοινώνει επιτυχίες σε κοιτάσματα μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση γεωτρήσεων, ενώ σπάνια προχωρά σε ανακοινώσεις όταν δεν έχει θετικά ευρήματα.

Ανθρωποι που μίλησαν στην εφημερίδα δεν απάντησαν θετικά στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια θεαματική ανακάλυψη αλλά ταυτόχρονα δεν εκφράζουν απαισιοδοξία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ εκδόθηκε χθες επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη-1» και το γεωτρύπανο μετακινήθηκε στον στόχο «Γλαύκος -1», τονίζεται ότι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του γεωτρητικού προγράμματος της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum και πως αυτό είναι που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας.

Ο στόχος «Γλαύκος-1» βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα νότια των ορίων που χωρίζουν τα τεμάχια 6 και 10. Συγκεκριμένα, το σημείο της δεύτερης γεώτρησης στο τεμάχιο 10 βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια του στόχου «Δελφύνη-1» αλλά και 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κοιτάσματος «Καλυψώ», κάτι που δείχνει ότι η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το βάθος της θάλασσας στο σημείο της νέας γεώτρησης είναι ελάχιστα μεγαλύτερο αυτού στον στόχο «Δελφύνη -1″, δηλαδή σχεδόν 2.200 μέτρα έναντι 2.000 μέτρων, ωστόσο το στοχευόμενο βάθος της γεώτρησης στο στόχο «Γλαύκος -1» είναι περίπου 20% μικρότερο του βάθους της προηγούμενης γεώτρησης, γεγονός που δείχνει ότι η νέα γεώτρηση θα ολοκληρωθεί σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024