Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσαβούσογλου : Αδύνατη ακόμα η έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Τσαβούσογλου : Αδύνατη ακόμα η έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «το μέλλον των συνομιλιών σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και κυρίως τις επικείμενες ευρωεκλογές»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο αντιπρόεδρος της τουρκοκυπριακής «κυβέρνησης», Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν ότι «την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «το μέλλον των συνομιλιών σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και κυρίως τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Εξάλλου, ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο δεν υφίσταται διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Στην Κύπρο δεν υφίσταται αυτήν την στιγμή μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν μονάχα εργασίες για να διαπιστωθεί το καθεστώς του συμβουλευτικού μηχανισμού, που ξεκίνησαν μαζί με τον διορισμό της συμβούλου του γγ του ΟΗΕ , της κ. Τζέιν Λουτ», είπε.

Ο κ. Οζερσάι, ο οποίος βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για να προβάλλει την άποψη ότι έχει έρθει πλέον η στιγμή της ριζικής αναθεώρησης του καθεστώτος της ειρηνευτικής δύναμης, δηλώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να διαιωνίσει το υφιστάμενο καθεστώς , που κατά την άποψη του, παρέχει «ανέσεις» στην ίδια.

«Σύντομα γεωτρήσεις και γύρω από την Κύπρο»

Νωρίτερα, ο κ. Τσαβούσογλου, κατά την ομιλία του στην ενημέρωση του προς την επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική προέβη και σε άλλες προκλητικές δηλώσεις, όσον αφορά τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο – μεταξύ αυτών και ότι συμβαίνει στο Αιγαίο – αναφέροντας ότι «μαζί με την νέα πλατφόρμα η οποία θα φτάσει στην περιοχή, ξεκινάμε κι εμείς τις εξορύξεις γύρω από την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου ο «Πορθητής» ξεκίνησε την γεώτρηση στην περιοχή «Αlanya-1» και σύντομα η Τουρκία θα παραλάβει και το δεύτερο γεωτρύπανο που έχει παραγγείλει.

«Το δεύτερο πλοίο μας σύντομα θα φτάσει. Θα το στείλουμε γύρω από την Κύπρο για να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των εξορύξεων γύρω από την Κύπρο. Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε εδώ τα δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων. Αυτό περιμένουμε και από την Ε.Ε και από την διεθνή κοινότητα» ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις συνομιλίες ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ξεκινήσουν συνομιλίες μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, μέχρι τις Ευρωεκλογές.

«Στο Εθνικό μας ζήτημα της Κύπρου, εμείς είμαστε υπέρ στο να συναντηθούμε άτυπα με όλες τις πλευρές για να ξέρουμε για ποιο πράγμα θα διαπραγματευτούμε. Οι δυο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις να φτάσουν σε μια συμφωνία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση όλες μας οι προσπάθειες θα είναι άκαρπες όπως συνέβη στο Κραν Μοντανά» είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024