Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχητική η ανοδική πορεία της απόδοσης των ομολόγων

Ανησυχητική η ανοδική πορεία της απόδοσης των ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αγγίζει πλέον το 4,4%. Η σύγκριση σε σχέση με πέρυσι αποθαρρυντική, καθώς η μέση απόδοση του 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο του 2018 είχε υποχωρήσει στο 3,6%.

Σταθερά πάνω από το 4% κινείται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, και μάλιστα με τάση ανοδική, εξέλιξη ιδιαιτέρως αρνητική όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι εντός και εκτός συνόρων, δεδομένου ότι η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό.

Ειδικότερα, διατηρείται η πτωτική τάση στις τιμές των ομολόγων (ακολουθούν αντίστροφη πορεία από τις αποδόσεις). Από τις 5 Δεκεμβρίου οπότε η απόδοση του 10ετούς ομόλογου κυμαίνονταν στο 4,15%, οι τιμές των ελληνικών κρατικών τίτλων φαίνεται να έχουν εισέλθει -με μικρές διακυμάνσεις- σε πτωτική τροχιά.

Έτσι σήμερα, Δευτέρα, η απόδοση του ίδιου ομολόγου αγγίζει πλέον το 4,4%. Η σύγκριση σε σχέση με πέρυσι είναι εξίσου αποθαρρυντική, καθώς η μέση απόδοση του 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο του 2018 είχε υποχωρήσει στο 3,6%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 14 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο, με 5 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,40% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,21%, να διαμορφωθεί στο 4,19%.

Ενισχύεται το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματευτεί νωρίς το απόγευμα στα 1,1460 δολ. από το επίπεδο των 1,1395 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Σε ανοδική τροχιά κινείται το ευρώ παρόλο που ο δείκτης που καταγράφει τις παραγγελίες των εργοστασίων στη Γερμανία (factory orders) υποχώρησε τν Νοέμβριο σε ποσοστό 1%, υψηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Από την άλλη πλευρά η αδυναμία της Ουάσινγκτον να βρει λύση για τον προϋπολογισμό προκειμένου να αρθεί η στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, επηρεάζει αρνητικά το δολάριο.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,119%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,236%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,311% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,363%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,144 δολάρια.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024