Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Die Welt: Τα προεκλογικά δώρα του Τσίπρα θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία

Die Welt: Τα προεκλογικά δώρα του Τσίπρα θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία

Την έντονη ανησυχία τους για το εγγύς μέλλον της ελληνικής οικονομίας εφόσον εφαρμοστούν οι προεκλογικές παροχές που έταξε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζουν οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές που μίλησαν στην Die Welt

Την έντονη ανησυχία τους για το εγγύς μέλλον της ελληνικής οικονομίας εφόσον εφαρμοστούν οι προεκλογικές παροχές που έταξε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζουν οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές που μίλησαν στην Die Welt.

Στο άρθρο της η έγκυρη γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αποτρέψει την απώλεια της εξουσίας στις επικείμενες εκλογές «μοιράζοντας ακριβά προεκλογικά δώρα, γεγονός που κάνει τους οικονομολόγους να ανησυχούν».

«Το γεγονός ότι ο Τσίπρας αντιστρέφει τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας -με την χώρα να βρίσκεται ακόμα σε αυτή την κατάσταση- και να διανέμει χρηματικά ποσά ως δώρα πολλοί το θεωρούν ως το λάθος μήνυμα. Τα τρία προγράμματα βοήθειας έχουν επαναφέρει την Ελλάδα στις ράγες, αλλά αν οι Έλληνες επιστρέψουν στα παλιά πρότυπα συμπεριφοράς, τότε όλα όσα πέτυχαν θα χαθούν», λέει ο ευρωβουλευτής των γερμανών σοσιαλιστών Μάρκους Φέμπερ, ο οποίος είναι ξεκάθαρος: Αν κοιτάξετε το τεράστιο εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα γι’ αυτό το είδος των παροχών.

Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, «ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ξεκίνησε το Νέο Έτος με μια χειρονομία γεμάτη πάθος. Έδωσε ελληνικό διαβατήριο σε τρεις μετανάστες, δύο Αιγύπτιους ψαράδες κι έναν Αλβανό, ως αντάλλαγμα για την βοήθεια που προσέφεραν στους πυρόπληκτους τον περασμένο Ιούλιο στο Μάτι. Ήθελε να τους ευχαριστήσει γι’ αυτή την πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης αλλά και να στείλει ένα μήνυμα – «σε ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας». Πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβουν τελικά: «Το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή. Αλλά φέρει και ευθύνη».
Στο σημείο αυτό η εφημερίδα «Die Welt» διερωτάται «τι γίνεται με την ευθύνη που έχει αναλάβει η Ελλάδα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα;».

«Μόλις στις 20 Αυγούστου 2018 η Αθήνα βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης των δανειστών. Προκειμένου να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία, η Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχαν βοήθεια στη χώρα από το 2010, ύψους 289 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και τώρα, η κυβέρνηση συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) και το λαϊκίστικο κόμμα των ΑΝΕΛ προχωρά ανυπόμονα σε χρηματικά δώρα- σε οικογένειες, σε ιδιοκτήτες ακινήτων, στους αγρότες και τους δημοσίους υπαλλήλους, σε συνταξιούχους και καταναλωτές, οι οποίοι όμως δεν ωφελούνται τουλάχιστον έμμεσα από τη χρηματική ευλογία.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Το χρέος είναι ιλιγγιώδες αγγίζοντας το 178% του ΑΕΠ. Τα τραπεζικά βιβλία είναι φορτωμένα με επισφαλή δάνεια. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι διασφαλισμένη το πολύ έως το 2038. Εάν η χώρα δεν επιτύχει σύντομα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τότε στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί νέα πακέτα βοήθειας – μια κατάρρευση για την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, θα διεξαχθούν στη χώρα κοινοβουλευτικές εκλογές, το αργότερο το φθινόπωρο. Και ο ενθουσιασμός για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαφανιστεί μαζικά. Μόνο το 23% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα των ΑΝΕΛ, λαμβάνει μόλις 2% και δεν μπαίνει καν στη βουλή. Νικητής των εκλογών θα είναι το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης,Ν.Δ, η οποία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δέκα μονάδες.

Ως εκ τούτου, ο 44χρονος επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διεξαγάγει μια κυβερνητική εκστρατεία δαπανών προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοια των μεγαλύτερων δυνατών ομάδων πληθυσμού. Περίπου 1,5 εκατομμύριο οικογένειες χαμηλού εισοδήματος έλαβαν εφάπαξ πληρωμή έως και 1200 ευρώ για τα Χριστούγεννα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πάνω από 1300 ευρώ, αναφέρει η Welt υπογραμμίζοντας επίσης ότι «θα υπάρξουν επιδοτήσεις για τα καύσιμα, εκπτώσεις στις κοινωνικές εισφορές από αυτοαπασχολούμενους, μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, υψηλότερος κατώτατος μισθός. Ο ειδικός φόρος στο κρασί θα καταργηθεί, οι βοσκοί σε απομακρυσμένες περιοχές θα λάβουν επιδότηση. Πάνω απ ‘όλα, ωστόσο, η Ελλάδα αποφάσισε πρόσφατα να αναβάλει τις περικοπές των συντάξεων που σχεδιάζονται από την πίεση των πιστωτών…».

«Οι οικονομολόγοι ανησυχούν»,υποστηρίζει η εφημερίδα «Die Welt» και προσθέτει: «Εάν ο Τσίπρας τώρα αρχίσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα, τότε η επιτυχία των δύσκολων μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών τίθεται σε κίνδυνο», προειδοποιεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Μάρκους Φέρμπερ από το βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), εταίρου της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας «Merrill Lynch», ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επικείμενες ελληνικές εκλογές – και τις ευρωπαϊκές εκλογές. «Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει μία «χαμένη χρονιά » για την Ελλάδα: «Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις λόγω των εκλογών». Από την πλευρά του, ο Βολφάνο Πικόλι, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας «Teneo Intelligence», θεωρεί ότι «οι εκλογές πρέπει να δρομολογηθούν για τις 26 Μαΐου, ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών».

«Αν δείτε το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, τόθε καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο γι’ αυτό το είδος των δαπανών», επισημαίνει.
Η πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά επικρίνει επίσης την ελληνική κυβέρνηση για την προτεραιότητα που έχει θέσει :τις κοινωνικές δαπάνες έναντι των επενδύσεων και των φορολογικών ελαφρύνσεων. «Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας», προσθέτει.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024