Νέα διαβατήρια με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προμηθεύτηκαν τα Σκόπια
Όπως υποστηρίζουν ΜΜΕ της γείτονος, περίπου 240.000 διαβατήρια της χώρας βρίσκονται σε τακτική τελωνειακή διαδικασία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμη και σε λιγότερο από δέκα ημέρες, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την αλλαγή ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προχωρά σε μια κίνηση η οποία γεννά ερωτήματα ακόμη και σε σκοπιανά ΜΜΕ.
Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο από το σκοπιανό κοινοβούλιο όσο και στη συνέχεια από το ελληνικό, στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να ισχύσουν αλλαγές στα προσωπικά έγγραφα των πολιτών. Όπως υποστηρίζουν ωστόσο ΜΜΕ της γείτονος, περίπου 240.000 διαβατήρια της χώρας βρίσκονται σε τακτική τελωνειακή διαδικασία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού καναλιού «Alfa TV», το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ διαθέτει ήδη αρκετά διαβατήρια με την ονομασία αυτή, οπότε -όπως έκρινε ο σταθμός- απευθύνθηκε στο αρμόδιο υπουργείο για να ζητήσει διευκρινίσεις για την κίνηση αυτή.
«Γιατί αγοράζονται έντυπα με τη μορφή αυτή, αφού το υπουργείο έχει ήδη αρκετά και δεν υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοσή τους;» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δημοσίευμα, το οποίο διερωτάται γιατί η κυβέρνηση δαπανά κεφάλαια από τον προϋπολογισμό για διαβατήρια με το όνομα του κράτους ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενώ σε δέκα ημέρες θα γίνει ψηφοφορία για την αλλαγή του ονόματος και έπρεπε να παραγγείλει τα νέα έντυπα με το όνομα του κράτους ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε απάντησή της πάντως προς τον τηλεοπτικό σταθμό, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως απαιτείται ένα εύλογο διάστημα για την αλλαγή των νομικών αλλαγών.
«Ακόμη και αν οι συνταγματικές αλλαγές ψηφιστούν στις 15 Ιανουαρίου, απαιτείται μια χρονική περίοδος για την αλλαγή των διαδικασιών και των νομικών αλλαγών για να ισχύσουν οι τροπολογίες» αναφέρει χαρακτηριστικά το αρμόδιο υπουργείο.
- Οι προσδοκίες για τις εκπτώσεις – Τρίτη και φαρμακερή για το εμπόριο;
- Αιτωλοακαρνανία: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο καθ’ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας
- LIVE: ΑΕΛ Novibet – Άρης
- AI: Πώς σχεδιάζεται το μέλλον των εργαζομένων στις τράπεζες
- Γάζα: Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε πως συμφώνησε καταρχήν στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ
- Άρης: Η 11άδα για το παιχνίδι με την ΑΕΛ Novibet – Πέντε αλλαγές από τον Χιμένεθ
- Πορτογαλία: Σώμα με σώμα εκλογική κούρσα για την προεδρία – Η ακροδεξιά έτοιμη να φτάσει στον δεύτερο γύρο
- «Κάποιοι νεαροί προπονητές είναι αλαζόνες» – Αιχμές από τον Κόντε για τον Αμορίμ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442