Ισως και νωρίτερα από τις 15 Ιανουαρίου θα έχουν τελειώσει όλα στην ΠΓΔΜ με τη συμφωνία των Πρεσπών και η «καυτή πατάτα» θα περάσει στα χέρια της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, η συνεδρίαση  έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιανουαρίου και κατά πάσα πιθανότητα θα διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες, αφού όπως έχει ειπωθεί, οι βουλευτές της αξιωματικής  αντιπολίτευσης του  VMRO-DPMNE δεν θα συμμετάσχουν».

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί στις 12-13 Ιανουαρίου να υπάρχει το αποτέλεσμα της ψηφοφορία στη βουλή των Σκοπίων.

Μιλώντας την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ είπε: «Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου  να εξασφαλίσω την πλειοψηφία των δύο τρίτων που θα υποστηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο για την τελική φάση της διαδικασίας, στις 9 Ιανουαρίου».

Ο κ. Ζάεφ πάντως ευχήθηκε να ψηφίσουν υπέρ πάνω από 80 βουλευτές. «Γνωρίζω τις θέσεις των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένης  και της θέσης του αρχηγού της αντιπολίτευσης – αλλά υπάρχει πάντα ένα πρόβλημα με τους πολιτικούς υπολογισμούς. Είμαι επίσης βέβαιος ότι ο φίλος μου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, θα εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε.

Τέλος,  εξέφρασε την πεποίθησή του  ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης  της χώρας του στο  ΝΑΤΟ.

Αμνηστίες

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ έκαναν αποδεκτές τις αιτήσεις για χορήγηση αμνηστίας σε 20 από τους 70 κατηγορούμενους για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017 όπου είχε τραυματιστεί και ο Ζάεφ

Ετσι, αμνηστία χορηγήθηκε σε τρεις από τους ηγέτες του κινήματος «Για Ενωμένη “Μακεδονία” που διοργάνωσε την συγκέντρωση μπροστά στο Κοινοβούλιο, η οποία κατέληξε στην εισβολή και στα επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017 (στον σκηνοθέτη Μπόρις Ντάμοφκσι, στον ηθοποιό Βλάντο Γιοβάνοφσκι και στον Μπόγκνταν Ιλίεφκσι-Batman) και παρά το γεγονός ότι η αρμόδια Εισαγγελέας Βίλμα Ρούσκοφσκα είχε κρίνει ότι δεν πρέπει να αμνηστευθούν. Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2018) αμνηστία χορηγήθηκε και σε πέντε ακόμα κατηγορούμενους ενώ απορρίφθηκαν ως αβάσιμα τα υπόλοιπα εννέα αιτήματα που αφορούν επτά άτομα, μεταξύ των οποίων  είναι και οι καταδικασθέντες για την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» Ζίγιαντιν Σέλα.

Ωστόσο, σημειώνουν τα ΜΜΕ, ο αριθμός των 20 αμνηστευθέντων δεν είναι ο τελικός, καθώς το Ποινικό Δικαστήριο θα αποφανθεί και επί  των λοιπών αιτημάτων για χορήγηση αμνηστίας, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Εφετείου επί των προσφυγών κατηγορούμενων που το Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις τους για χορήγηση αμνηστίας.

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να γίνει γνωστό πόσοι κατηγορούμενοι έχουν αμνηστευθεί και πόσοι θα περιμένουν την ετυμηγορία της δικαστή Ντομπρίλα Κατσάρσκα, η οποία εκδικάζει την υπόθεση  για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017.

Προς το παρόν, σημειώνουν επίσης τα ΜΜΕ, βέβαιο είναι ότι πέντε (5) κατηγορούμενοι θα ακούσουν την αγόρευση του Εισαγγελέα στις 15 Ιανουαρίου 2019, καθώς ήταν οι μοναδικοί κατηγορούμενοι που δεν αιτήθηκαν χορήγηση αμνηστίας: ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Μίτκο Τσάβκοφ, ο συνεργάτης του Ντούσκο Λαζάροφ, ο τενόρος Ίγκορ Ντούρλοφσκι, ο οποίος περιλαμβάνεται μεταξύ των ηγετών του κινήματος «Για Ενωμένη “Μακεδονία”», καθώς και οι Ίγκορ Γιούγκ και Γιάνε Τσέντο, που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια.

Γράψτε το σχόλιό σας