Απάντηση στο δημοσίευμα της Daily Mail η οποία ασκούσε έντονη κριτική στο κόστος των επαγγελματικών ταξιδιών του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας από τους πιο διαφανείς οργανισμούς στον κόσμο και δημοσιοποιεί το σύνολο των ταξιδιωτικών δαπανών των μελών του Κολλεγίου διότι πιστεύουμε στη διαφάνεια. Η Επιτροπή έχει θεσπίσει κανόνες προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η άσκηση των δραστηριοτήτων της –συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιών- γίνεται με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο».

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει πως «η εφαρμογή του προϋπολογισμού της ΕΕ ελέγχεται σε ετήσια βάση από το δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (στο πλαίσιο της διαδικασίας απαλλαγής)».

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ εκπροσωπεί την ΕΕ σε επίπεδο αρχηγών καρτών ή κυβερνήσεων (όπως επί παραδείγματι στις συνόδους G20 ή G7) αλλά σε αντίθεση με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων, η ΕΕ δεν διαθέτει αεροσκάφος. Η πλειοψηφία των σχετικών μετακινήσεων γίνεται ως εκ τούτου με εμπορικές αερογραμμές» υπογραμμίζει, ενώ καταλήγει λέγοντας πως:

«Σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες δε, η χρήση ναυλωμένων πτήσεων μπορεί να εξεταστεί μόνο στις περιπτώσεις που οι διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις δεν κατευθύνονται στον συγκεκριμένο προορισμό, δεν συμβαδίζουν με τις λοιπές προγραμματισμένες υποχρεώσεις του προέδρου, ή για λόγους ασφαλείας».

Γράψτε το σχόλιο σας