Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίδομα θέρμανσης: Ήρθε ο χειμώνας, «άφαντη» η απόφαση

Επίδομα θέρμανσης: Ήρθε ο χειμώνας, «άφαντη» η απόφαση

Το κρύο έχει κάνει την εμφάνιση του και χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς θέρμανση

Μπορεί το «τσουχτερό» κρύο να έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του, ωστόσο αγνοείται ακόμη η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.

Υπό έκδοση είναι η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά την τρέχουσα χειµερινή περίοδο, το οποίο µάλιστα θα είναι αυξηµένο σε σχέση µε πέρυσι.

Τα σενάρια

Το υπουργείο Οικονοµικών εξετάζει µια σειρά σεναρίων. Το πρώτο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει τον διπλασιασµό του κονδυλίου του επιδόµατος πετρελαίου θέρµανσης.

Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η αύξηση του ποσού της επιδότησης για όλα τα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδοµα από τα 12,5 λεπτά ανά λίτρο στα 15 ή 16 λεπτά ανά λίτρο.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει τον διπλασιασµό του ποσού της επιδότησης για την πρώτη ζώνη, δηλαδή από τα 12,5 λεπτά στα 25 λεπτά ανά λίτρο. Με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης πρόκειται να ανοίξει και η εφαρµογή για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόµατος θέρµανσης.

Πάνω από ένα ευρώ η τιμή του πετρελαίου

Μπορεί οι παραγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης να αυξήθηκαν ωστόσο αναμένεται μικρή μείωση της τιμής του το επόμενο διάστημα. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών έχει ξεπεράσει το ένα ευρώ και ανέρχεται στο 1,025 ευρώ/ λίτρο.

Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα βαρύς. Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο είναι ότι το επίδομα θέρμανσης θα αργήσει ακόμη να φτάσει στις τσέπες των νοικοκυριών.

Και φέτος λοιπόν, όσο η κυβέρνηση καθυστερεί θα επαναληφθούν τα γνωστά φαινόμενα. Κόσμος να κρυώνει γιατί δεν έχει χρήματα για πετρέλαιο και τα τζάκια να καίνε ό,τι ξύλο υπάρχει γεμίζοντας αιθαλομίχλη τις πόλεις. Βέβαια πριν χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε την κυβέρνηση για το θάνατο ηλικιωμένης η οποία άναψε μαγκάλι για να ζεσταθεί και πέθανε από τις αναθυμιάσεις.

Λίγα χρόνια αργότερα και ενώ βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα ακόμη η περίφημη απόφαση δεν έχει εκδοθεί.

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Πέμπτη πάνω από 2% μετά τη χθεσινή ανάκαμψή τους κατά 8%, καθώς οι ανησυχίες για την πλεονάζουσα προσφορά αργού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προκάλεσαν πιέσεις, παρά τη στήριξη που υπήρξε από την άνοδο των τιμών των μετοχών.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν λίγο κατά 2,4% στα 53,17 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού κατά 2,2% στα 45,21 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά υποχώρησαν στη συνέχεια σχεδόν 40% και πλησιάζουν τώρα τα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων 18 μηνών. Το μπρεντ αναμένεται να καταγράψει απώλειες σχεδόν 30% φέτος, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει σχεδόν 25%.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024