Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσουνάμι στην Ινδονησία : Βιβλική καταστροφή με 222 νεκρούς και 750 τραυματίες

Τσουνάμι στην Ινδονησία : Βιβλική καταστροφή με 222 νεκρούς και 750 τραυματίες

Η έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα προκάλεσε ορμητικά κύματα που έφθασαν ως τις ακτές παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους. Μέσα σε λίγες ώρες το τσουνάμι κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία, αυτοκίνητα και σκάφη

Εφιαλτικές μνήμες από το θηριώδες τσουνάμι του 2014, που προκάλεσε τον θάνατο 226.000 ανθρώπων σε 14 χώρες -εκ των οποίων οι 120.000 στην Ινδονησία-, έφερε το τσουνάμι που έπληξε χθες τις ακτές των νησιών Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία.

Τουλάχιστον 222 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 750 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών της χώρας, ενώ αρκετοί ακόμη αγνοούνται.

Όλα ξεκίνησαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα. Η υποθαλάσσια κατολίσθηση που ακολούθησε προκάλεσε ορμητικά κύματα που έφθασαν ως τις ακτές της Ινδονησίας παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους. Μέσα σε λίγες ώρες το τσουνάμι κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία, αυτοκίνητα και σκάφη.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων ANTARA, 430 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και 9 ξενοδοχεία, τα περισσότερα στην περιοχή Παντεγκλάντ της επαρχίας Μπάντεν, η οποία επλήγη περισσότερο. Άλλες περιοχές που επίσης γνώρισαν τη μανία της θάλασσας είναι τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.

Τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν συγκλονιστικές εικόνες. Δρόμοι αποκλεισμένοι από συντρίμμια σπιτιών, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ξεριζωμάνα δέντρα, κάτοικοι να τριγυρίζουν αλλόφρονες μην μπορώντας να πιστέψουν την καταστροφή που συνέβη.

https://twitter.com/NewsBreaking/status/1076802781325840385

Τα νερά από το τσουνάμι παρέσυραν τη σκηνή πάνω στην οποία έπαιζε ένα τοπικό ροκ συγκρότημα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός μουσικού, ενώ οι υπόλοιποι αγνοούνται.

Περίπου 200 υπάλληλοι της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος Perusahaan Listrik Negara (PLN) και μέλη των οικογενειών τους είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία Τανγιούνγκ Λεσούνγκ για το πάρτι που γινόταν για το τέλος της χρονιάς όταν το τσουνάμι έπληξε την περιοχή χθες το βράδυ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκε συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο καταγράφηκε η στιγμή που το ορμητικό κύμα «καταπίνει» την σκηνή και τα μέλη του συγκροτήματος υπό τις κραυγές απελπισίας των θεατών.

H εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για την καταστροφή, σημειώνοντας ότι υπάρχει «πιθανότητα ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί».

Τα τσουνάμι που είχαν προκληθεί έπειτα από έκρηξη του Κρακατόα το 1883 είχαν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων. Το χθεσινοβραδινό τσουνάμι προκλήθηκε από «μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατόα» και οξύνθηκε από ένα αφύσικα έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας λόγω της πανσελήνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο.

Ο σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Μπεν Βαν ντερ Πλάιτζμ, δήλωσε ότι το τσουνάμι μπορεί να προκλήθηκε από μια «μερική κατάρρευση» του Ανάκ Κρακατόα.

«Η αστάθεια των κλιτύων ενός ενεργού ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση ικανή να μετακινήσει μεγάλο όγκο νερού, δημιουργώντας τοπικά παλιρροϊκά κύματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ ισχυρά. Είναι σαν να ρίχνεις ξαφνικά έναν σάκο με άμμο μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό», δήλωσε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024