Ειδικοί του ΟΗΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από τις Αρχές της Βρετανίας να επιτρέψουν στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ελεύθερος, χωρίς να υπάρχει φόβος για τη σύλληψή του ή την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Ειδικοί του ΟΗΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από τις Αρχές της Βρετανίας να επιτρέψουν στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ελεύθερος, χωρίς να υπάρχει φόβος για τη σύλληψή του ή την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις επανέλαβε το πόρισμά της που είχε δημοσιεύσει το Φεβρουάριο του 2016, ότι ο Ασάνζ κρατείται ντε φάκτο παράνομα, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στην πρεσβεία όπου βρίσκεται περιορισμένος περισσότερα από έξι χρόνια.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012 και του χορηγήθηκε άσυλο. Είχε κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις στη Σουηδία, όμως ο ίδιος υποστήριζε πως αυτό αποτελούσε πρόσχημα προκειμένου εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου εισαγγελείς προετοιμάζουν την άσκηση δίωξης εναντίον του, για να δικαστεί εκεί για τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Η σχέση του με το Κίτο έχει επιδεινωθεί ραγδαία μετά την ανάδειξη του Λενίν Μορένο στην εξουσία, και πλέον η κυβέρνηση του Ισημερινού εντείνει τις προσπάθειές της για να τερματιστεί η παραμονή του στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Η έρευνα που διενεργούσαν οι σουηδικές Αρχές μπήκε στο αρχείο, αλλά η βρετανική αστυνομία ξεκαθαρίζει ότι θα συλλάβει τον Ασάνζ τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του με εγγύηση, όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Οι βρετανικές Αρχές, οι οποίες δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής το αίτημα αυτό των ειδικών του ΟΗΕ, έχουν διευκρινίσει ότι ο Ασάνζ θα συλληφθεί αν βγει από την πρεσβεία, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι οποιαδήποτε καταδίκη του, αν του επιβληθεί, δε θα ξεπερνάει τους έξι μήνες φυλάκισης.

Επίσης, τον Ιούνιο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν, δήλωσε ότι ο Ασάνζ θα έχει ανθρώπινη και αρμόζουσα μεταχείριση.

«Ο μόνος λόγος που απομένει για τη συνεχιζόμενη στέρηση της ελευθερίας του κ. Ασάνζ είναι η παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του με εγγύηση στη Βρετανία, το οποίο είναι αντικειμενικά ένα ήσσον αδίκημα και δεν μπορεί να αιτιολογήσει εκ των υστέρων τα περισσότερα από έξι χρόνια περιορισμού στα οποία έχει υποβληθεί από τότε που αναζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού» υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, Παρασκευή.

«Είναι ώρα ο κ. Ασάνζ, ο οποίος έχει ήδη καταβάλει ακριβό τίμημα για την ειρηνική άσκηση των δικαιωμάτων του στην ελευθερία της έκφρασης, της άποψης και της πληροφόρησης και για την προώθηση του δικαιώματος (γνώσης) της αλήθειας που είναι προς το δημόσιο συμφέρον, να αποκτήσει ξανά την ελευθερία του» τονίζουν.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ και άλλοι έχουν επιχειρηματολογήσει ότι η δουλειά του με το WikiLeaks ήταν ζωτικής σημασίας για την ελευθεροτυπία και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ εκφράζουν εξάλλου στην ανακοίνωσή τους την ανησυχία τους ότι η «στέρηση της ελευθερίας του Ασάνζ υπονομεύει την υγεία του και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του», λόγω του δυσανάλογου άγχους που έχει βιώσει αυτά τα χρόνια.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr