Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι δύο αιτίες της κατάρρευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Οι δύο αιτίες της κατάρρευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά για την παρούσα κυβέρνηση και καμπανάκι για την επόμενη. Αν η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών δεν είναι προτεραιότητα και δεν βρεθούν λύσεις, τότε καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί

Ολες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «γκρεμίζει» τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ότι το κόμμα του Καμμένο εξαερώνεται κι ότι ο Αλέξης Τσίπρας υφίσταται μεγάλες απώλειες.

Σχεδόν 9 στους 10 πολίτες ζητούν την άρση εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση όταν φτάσει η συμφωνία στη Βουλή. Είναι σαφές ότι το Μακεδονικό θα παίξει ενεργό ρόλο στην επιλογή των πολιτών όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Από την άλλη η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τη βελτίωση των οικονομικών, με τις παροχές και τις υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες θα αντιστρέψει το κλίμα και θα κερδίσει τους πόντους που χάνει στο Μακεδονικό.

Είναι όμως έτσι; Τι δείχνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων για την οικονομία; Πιστεύουν οι πολίτες ότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά τους;

Την απάντηση δίνει αφενός η δημοσκόπηση της Pulse και αφετέρου το ευρωβαρόμετρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, μολονότι η έρευνα διεξήχθη ενώ προωθείται η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ και εν μέσω παρατεταμένης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχεδόν οι μισοί πολίτες (46%) κρίνουν πως πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η οικονομία.

Αντίθετα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα «εθνικά θέματα». Έπεται η Παιδεία με 11%.

Φόβος

Το 45% δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» πως το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα. Ακόμα 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις.

Οι ανησυχίες για την οικονομία αντανακλούν ευρύτερη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

Στο Ευρωβαρόμετρο οι Ελληνες εμφανίζονται εξαιρετικά απαισιόδοξοι σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με την απασχόληση να είναι το κύριο πρόβλημα.

Το 94% των Ελλήνων χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα, ενώ μόλις το 6%, δηλώνει ικανοποιημένο από αυτή. Σε σχέση με την Ευρώπη, η διαφορά είναι τεράστια, καθώς απαισιόδοξο εμφανίζεται το 49% κατά μέσο όρο και αισιόδοξο το 50%.

Όσον αφορά το πως βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μόνο το 18% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 36% χειρότερα.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες φαίνονται πιο αισιόδοξοι, αφού την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 39%, ενώ το 61% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.

Το μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται να είναι η εργασιακή ανασφάλεια, με το 94% των Ελλήνων να χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις το 3% καλή. Στην Ευρώπη, το 45% θεωρεί καλή την εργασιακή κατάσταση στη χώρα του.

Υφεση

Την απαισιόδοξη εικόνα των Ελλήνων για την οικονομία αποτυπώνει και έρευνα της Nielsen η οποία έδειξε ότι επτά στους δέκα Έλληνες (72%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, ενώ το 72% των ερωτώμενων αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια, τρεις στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους (32%), ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (28%), η προσωπική υγεία (26%) και τα χρέη/οφειλές του νοικοκυριού (23%).

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά για την παρούσα κυβέρνηση και καμπανάκι για την επόμενη. Αν η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών δεν είναι προτεραιότητα και δεν βρεθούν λύσεις, τότε καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί.

Για ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία. Μπορεί να δείχνει ότι καταρρέει λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, όμως, οι Ελληνες την απορρίπτουν και για την αποτυχία της στα οικονομικά. Παρά τα αφηγήματα περί εξόδου από το μνημόνιο και τα συνεχή θετικά μέτρα, με παροχές, υποσχέσεις για προσλήψεις, και δεσμεύσεις ότι θα μειωθούν οι φόροι. Οσο δεν υπάρχει ανάπτυξη με αύξηση των θέσεων εργασίας τόσο οι πολίτες θα απορρίπτουν τα success story οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024