Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Παράθυρο» ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές αναζητά η κυβέρνηση

«Παράθυρο» ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές αναζητά η κυβέρνηση

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις όσον αφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2019

Την πόρτα της εξόδου στις αγορές ετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι η έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου που θα συνοδεύεται με χαμηλό επιτόκιο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2019.

Οι συνολικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας ανέρχονται στα 11,74 δισ. ευρώ το 2019 και το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά λήξεις ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στα χέρια ιδιωτών επενδυτών (4,791 δισ. ευρώ και 2,925 δισ. ευρώ αντιστοίχως), καθώς και δανειακές δόσεις ύψους 1,983 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι υποχρεώσεις αυτές θα καλυφθούν κατά ένα μεγάλο μέρος από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων που διαθέτει η χώρα και από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί να αντληθούν 4-7 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Εάν οι συνθήκες παραμείνουν όπως σήμερα, τότε το πιθανότερο είναι να επιχειρηθεί η έξοδος με 5ετές ομόλογο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Και μέσα σε όλα αυτά, η χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιεχόμενο του ιταλικού προϋπολογισμού  αναμένεται να αποτυπωθεί και στο spread του ελληνικού 10ετούς.

Στελέχη εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα κλείσει ευνοϊκά το θέμα της Ιταλίας και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στο μέτωπο του Brexit, η πορεία του ελληνικού 10ετούς θα είναι πτωτική από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2019.

Άλλωστε πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού, από τους θεσμούς, τονιζόταν ότι το κόστος αναχρηματοδότησης πρέπει να είναι κάτω από 5% με διάρκεια έως πέντε έτη. Δηλαδή ότι για να έχουμε βιώσιμη εξυπηρέτηση και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει το πενταετές ομόλογο και όχι το δεκαετές, να είναι κάτω από 5%. Σήμερα έχουμε το δεκαετές στο 4,3%, ενώ το πενταετές όχι μόνο είναι κάτω από 5%, αλλά είναι στο 3,45%. Όταν επιχειρήσατε έξοδο στις αγορές βγήκατε με 5%».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024