Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον γαλλικό προϋπολογισμό;

Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον γαλλικό προϋπολογισμό;

Οι σχολιαστές επικρίνουν την Κομισιόν για τη διαφορετική μεταχείριση των ελλειμμάτων σε Γαλλία και Ιταλία και το Βερολίνο γιατί δεν στήριξε τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν. NZZ: Παιγνίδια με τον εθνικισμό στο Κίεβο.

Περί ευρωπαϊκών προϋπολογισμών ο λόγος σε πολλά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου λόγω των ημερών. Στην Ελλάδα ο προϋπολογισμός του 2019 εγκρίνεται απόψε υπό τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών εκτός Βουλής. Διαμαρτυρίες εκφράζονται όμως και για τον γαλλικό προϋπολογισμό, που λόγω των υποσχέσεων Μακρόν στα «Κίτρινα γιλέκα», παραβιάζει τα δημοσιονομικά όρια που θέτει η ΕΕ χωρίς όμως αυτό να ενοχλεί τις Βρυξέλλες.

Γερμανικές ευθύνες

«Η παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας από το γαλλικό έλλειμμα που θα υπερβεί το 3% του ΑΕΠ δεν φαίνεται να προβληματίζει τον γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, εφόσον η υπέρβαση του ορίου δεν είναι μια κατάσταση διαρκείας» επισημαίνει η Tagesspiegel του Βερολίνου. «Προφανώς οι αρχές των Βρυξελλών δεν θέλουν να τα βάλουν με ένα ισχυρό κράτος-μέλος, όπως είναι η Γαλλία…. Σε περίπτωση όμως που η Επιτροπή αρνηθεί την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων στην περίπτωση της Γαλλίας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια αξιοπιστίας της, την ώρα που ακριβώς κέρδισε σε αξιοπιστία με την αυστηρή της στάση της απέναντι στην εθνολαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση. Η Κομισιόν δεν θα πρέπει να χάσει αυτό το απόθεμα εμπιστοσύνης».

Ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung αναλύει τις γερμανικές ευθύνες πίσω από την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τη Γαλλία. «Το γαλλικό έλλειμμα αποτελεί τον καθρέφτη της γερμανικής κυβέρνησης» σημειώνει ο σχολιαστής της. «Η παλιά και νέα κυβέρνηση συναπισμού στο Βερολίνο αρνήθηκε να πιάσει το απλωμένο χέρι του προέδρου Μακρόν. Η Άγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Όλαφ Σολτς επαίνεσαν τον Μακρόν για τα σχέδιά του να συμπιέσει κάτω από το επιτρεπόμενο όριο του 3% τα γαλλικά ελλείμματα. Από την άλλη όμως απέκρουσαν την παράκλησή του να θεωρήσουν την υλοποίηση του ορίου ως βάση εμπιστοσύνης για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Η Μέρκελ δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει το γερμανικό εμπορικό υπερπλεόνασμα. Δεν στήριξε ούτε την πρόταση για έναν εύρωστο προϋπολογισμό που θα ενίσχυε την ανάπτυξη, ούτε έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το ότι τώρα το Βερολίνο επιχαίρει για το ότι ο γάλλος πρόεδρος είναι καλός για οράματα, αλλά δεν ξέρει να τα κάνει πραγματικότητα, δείχνει ότι τα εθνικά συμφέροντα έχουν προβάδισμα από τα ευρωπαϊκά».

Παιγνίδια με τον εθνικισμό στην Ουκρανία

Η ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχολιάζεται από τις στήλες της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung. Ο σχολιαστής της υποστηρίζει ότι το σχίσμα της Εκκλησίας ανοίγει περισσότερες τάφρους από όσες κλείνει. «Το παιγνίδι με τον εθνικισμό είναι επικίνδυνο» επισημαίνει. «Αυτό φαίνεται από τις ακροδεξιές ομάδες, που ναι μεν είναι περιθωριακές για την χάραξη εθνικής πολιτικής, αλλά στο δυτικό τμήμα της χώρας και σε τμήματα του στρατού έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία. Το σχίσμα και η πολιτικοποίηση της εκκλησίας απειλεί να ανοίξει περισσότερες τάφρους από όσες να κλείσει».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Εάν η Ουκρανία επιθυμεί να αναβαπτιστεί ως ευρωπαϊκή δημοκρατία, θα πρέπει να υπερασπιστεί εαυτή έναντι των εχθρικών γειτόνων της. Αλλά  για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσεγγίσει τις μειονότητες, στις οποίες ανήκουν και οι ρωσόφωνοι. Η συνύπαρξη εθνοτήτων στην μεθοριακή Ουκρανία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυνατότητες της χώρες. Το να πολεμά το Κίεβο τις μειονότητες εξυπηρετεί την επιθετική και αποσχιστική πολιτική των Ρώσων».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024