Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ετοιμο να εγκαινιαστεί το Θουκυδίδειο Ναυτικό Μουσείο Συβότων

Ετοιμο να εγκαινιαστεί το Θουκυδίδειο Ναυτικό Μουσείο Συβότων

Στα τέλη της προσεχούς άνοιξης τα εγκαίνια

Αρθρο για το Θουκυδίδειο Ναυτικό Μουσείο Συβότων, έγραψε ο πρόεδρός του, Γρηγόρης Καλογερόπουλος στο οποίο τονίζει:

Για την ίδρυση του επονομαζόμενου ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ  αγωνιζόμεθα πριν απο πολλές δεκαετίες και πιο  συγκεκριμένα απο το 1985 με την έκδοση του πρώτου Ιστορικού Βιβλίου μας  με τι τίτλο ΣΥΒΟΤΑ. Μια δεύτερη έκδοση του ίδιου Βιβλιου σε πεντάγλωσση μορφή (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) έλαβε χωρα το 2002.Την αρχική εποχή εκείνη, ητοι το 1985, δεν υπήρχε κανένα οίκημα στην Kοινότητα των Συβότων το ποιο θα μπορούσε να στεγάσει  το προαναφερόμενο ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

Ετσι την εποχη εκείνη οι ενέργειές μας είχαν εντοπιστεί να αξιοποιηθεί στην τοποθεσία ΖΕΡΗ στα Σύβοτα  ενα παλαιό ετοιμόρροπο αρχοντικό σπίτι το οποίο είχε περιέλθει στην κυριότητα του ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) και είχε χαρακτηριστεί διατηρητέον οίκημα. Βρίσκεται δε  και σήμερα σε άκρως απελπιστική κατάσταση έτοιμο να καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Απαιτούνται αμεσες ενέργειες  για να μην χαθεί για πάντα μια σημαντική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.

Αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Συβότων το 433 π.Χ.

Αλλεπάλληλες επιστολες μας απο το 1995 μεχρι το 2006 προς το Υπουργείο Πολιτισμου και τον ΕΟΤ, για   να αναικαινιστεί το εν λογω κτηριο  στη τοποθεσια ΖΕΡΗ για  να δεθχει προς στεγαση το ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΒΟΤΩΝ απέβησαν  άνευ αποτέλέσματος.  Με την ιδρυση ομως μετά, στο κέντρο ακριβώς της  Κοινότητας των Συβότων  του νεόδμητου  ΚΕΝΤΡΟΥ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ   ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ  η κατάσταση άλλαξε ριζικά για  εμας. Ετσι κατοπιν αιτησεως μας δηλαδη εκ του νόμιμου ανεγνωρισμενου το 1995 ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ , ο τοτε Δημος Συβότων δια της ομόφωνου Αποφασης του Δημοτιου Συμβουλιου αυτου Αριθμος 87/4-8-2008 παρεχώρησε  τον ανω οροφο του κτηριου για την στέγαση του προαναφερόμενου ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ. Η εν λογω παραχώρηση στη συνεχεια κατόπιν αιτήσεώς μας,  επικαιροποιήθηκε και απο τον σημερινο Δημο Ηγουμενιτσας  συμφωνα με την ομόφωνη  αποφαση του Δημοτικου Συμβουλιου αυτου Αριθμος  18/2012, Ομως  ο οροφος  του εν λογω κτηρίου ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ  στα Συβοτα,  επειδη δεν ηταν προσβάσιμος και δια άτομα με  μειομένη κινητικότητα, το δε ισόγειο ηταν κενο, καθοτι με το Νόμο Καλλικράτης , ο Δημος Συβότων ειχε μεταφερθεί στην Ηγουμενίτσα, ο νυν Δημρχος Ηγουμενιτσας  κ. Ιωαννης ΛΩΛΟΣ δια τον ιδιο σκοπο δηλαδη για την στέγαση του ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ παρεχωρησε το ΙΣΟΓΕΙΟ του εν λογω κτηριου.

Αγαλμα της αναδυόμενης Θεάς Αφροδίτης

Ετσι με την βοηθεια τοσο της Περιφερειας Ηπειρου και συγκεκριμενα του Περιφερειαρχη κ. Αλεξανδρου ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ και του Δημου Ηγουμενιτσας και συγκεκριμενα του Δημαρχου κ. Ιωαννη ΛΩΛΟΥ στους οποιους  μεγαλες χαριτες οφειλονται καθοτι υπηρξαν οι πυλώνες  γαι την πραγματοποίηση και υλοποιηση του εν λογω ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ,  αυτη την στιγμη τον Νοεμβριο μηνα 2018 το Θουκυδιδειο Ναυτικο Μουσειο Συβοτων ειναι πληρως επανδρωμενο με πολλα εκθέματα ητοι ,απο πολλα Αγάλματα της θαλάσσιας ελληνικής Μυθολογιας (ο Ποσειδωνας με τη σύζυγό του Αμφιτρίτη, ο Ωκεανός , η Τηθύς, η Θέτις,η Αναδυόμενη Αφροδιτη, η Αφροδίτη της Μηλου  και αλλα )καθως και με μεγάλους έγχρωμους Πινακες μεσα σε ωραιες κορνίζες σε διγλωσση μορφή, παρουσιαζοντες την Ναυτικη Ιστορια της Ελλαδας  και ιδιαίτερα  λεπτομερειακά την Ιστορια, κατασκευη και ναυπήγηση  των  αρχαιων  ελληνικων  Τριήρεων με τις οποιες  ειχε λαβει χωρα και η ομώνυμη Ναυμαχια των Συβοτων το 433 π.Χ. Η εν λογω Ναυμαχια των Συβοτων η οποια ηταν η μεγαλύτερη ναυμαχία μεταξύ Ελληνων, ( των Κορινθίων εναντίον των Κερκυραίων )ειχε λάβει χώρα στη θαλλάσια περιοχή των Συβότων το 433 π.Χ εξ ου και η ονομασια της Κοινοτητας των Συβοτων με την ονομασια ΣΥΒΟΤΑ που προηγουμενως απεκαλείτο Βόλια και Μούρτος.

Αξίζει να σημειωθεί οτι κατα την Ναυμαχια των Συβοτων το 433 π.Χ. είχαν λάβει μέρος 290 πολεμικές Τριήρεις δηλαδη  ισάξιες δηλαδή σε αριθμό πλοιων οπως και  κατα τηνεπίσης  ξακουστη  Ναυμαχία της Σαλαμίνας η οποια ειχε λαβει χωρα το  480 π.Χ.  εναντίον ομως των Περσών.

Συμφωνα με την αναλυτική περιγραφή της Ναυμαχίας των Συβοτων απο το αρχαίο Ιστορικό ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ Βιβλιο Α 44-55, απο τις συμμετάσχουσες 290 Τριήρεις κατα την Ναυμαχία αυτή των Συβοτων του ετους  433π.Χ., οι  100 βυθίστηκαν ήτοι:

Κορίνθιοι ναύς καταδύσαντες περί εβδομήκοντα

Κερκυραίοι δε τριάκοντα ναύς μάλιστα διαφθείραντες

Ωστόσο αυτός ο ανεκτίμητος αρχαιολογικός ναυτικός πλούτος  σήμερα βρίσκεται ανεκμετάλλευτος  στα βάθη της θαλάσσιας περιοχής των Συβότων.

Πρόσοψη της εμπρόσθιας πλευράς της Αίθουσας με διάφορα αγάλματα από την θαλάσσια ελληνική Μυθολογίαης καθώς και με πολλούς πίνακες για την ιστορία κατασκευή και ναυπήγηση των Τριήρεων

Ειχαμε κατ’ επανάληψη εισηγηθεί  δια αλληλογραφίας στο Υπουργειο Πολιτσμου να γίνουν ενέργεις εντοπισμού, ανεύρεσης και ανάσυρσις  των  100 αυτων βυθισμένων Τριήρεων και οτι απέμεινε απο το περασμα του χρόνου και οι ενέργειές μας αυτές θα επαναληφθούν  εντονότερα στο εξής, κατόπιν της ανεύρεσης το 2015 στον Εύξεινο Πόντο σε βάθος 3.000 !!!μετρων θαλλάσης,  ενος αρχαιου ελληνικου εμπορικου πλοιου του  ετους 400  π.Χ., το οποιο βρέθηκε αυτοτελές δηλαδη ανέπαφο απο το πέρασμα του χρόνου. Η θάλλασα σε μεγάλα βαθη στερείται οξυγόνου και έτσι το αρχαίο αυτό  ελληνικό εμπορικό πλοιο   βρέθηκε ολόκληρο κι ανέπαφο το 2015 στο Ευξεινο Πόντο.

Γιατί λοιπον  να μην συμβαίνει και το ίδιο και για τις 100 Τριήρεις  του έτους 433 π.Χ.,κατάλοιπα της Ναυμαχιας των Συβότων ,που βρίσκονται βυθισμένες σήμερα στο θαλλάσιο χώρο των Συβότων ;

Πλην των προαναφερόμενων Πινάκων και Αγαλμάτων τα οποια ειναι τοποθετημένα  γυρω απο τους τοίχους της μεγάλης αίθουσας ,στο μέσο της αίθουσας αυτής  ειναι τοποθετημένο  επισης ενα ωραίο ξύλινο ομοίωμα αρχαίας ελληνικής ΤΡΙΗΡΟΥΣ,μηκος  περι τα δυό μέτρα  την οποία αποκαλέσαμε  « Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΣ »  προορισμένη για εκπαιδευτικά και μαθητικά προγραμματα, πλαισιούμενη από ένα μεγάλο Πίνακα της Αναπαράστσης της Ναυμαχίας των Συβότων το 433 π.Χ.,καθως και απο ενα μεγάλο Πίνακα με τα ονόματα  σε δίγλωσση μορφη (στα Αρχαια Ελληνικά και Γαλλικά) των 290 Τριήρεων οι οποιες έλαβαν μερος κατα την εν λόγω Ναυμαχία των Συβότων του έτους  433π.Χ.

Η ονομασια αυτη του ομοιώματος της Τριήρους ως «  Η ΘΕΣΡΩΤΙΣ » οφείλεται σε δυο λογους. Ο πρωτος ειναι οτι υπηρχε  κατα την εποχη του Ποιητη Ομηρου με την Ιλιαδα και την Οδύσσεια και δεύτερο  μέγα ποιητικό εργο με την ονομασια  Η ΘΕΣΠΤΩΤΙΣ  προυσιαζοντας την  Ιστορια της τοτε  Θεσπρωτιας συμφωνα με τις διηγησεις που μας αφησε ο αρχαιος Ιστορικος Παυσανιας στο εργο του Ελλαδος Περιήγησις, Κεφαλαιο Αρκδικά  VIII,12 « τά ες αυτήν ποιήσει τη Θεσπρωτίδι ονομαζομένη  « μεσα στο ποιημα το οποίο καλείται η Θεσπρωτίς ».

Ο δευτερος ειναι οτι συμφωνα με τις διηγησεις του  αρχαιου Ελληνα Ιστορικου Σκύλακος του Καρυανδέως γεννηθεις στην πολη Καρυάνδα  της  Καρίας επι της ελληνικής Μικράς Ασίας το 516 π.Χ. στο έργο του Περίπλους Γης,στο κεφαλαιο Περι ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ  τη χώρα των Θεσπρωτων την αποκαλει Ευλίμενο ητοι «έστι  και αύτη ευλίμενος »δηλαδη η Χώρα με τά πολλα λιμάνια.

Να λοιπόν και ένας  άλλος λόγος όπου η Ευλίμενος Θεσπρωτία με την ίδρυση και λειτουργία  ενος ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ (που προηγουμενως έλειπε)  δικαιολογει , αξιοποιει και προβαλει  το ιστορικο σημαντικο  ναυτικό της παρελθόν.

Ειναι επισης τοποθετημένοι  και μεγαλοι Πινακες σε πεντqγλωσση μορφή (  Αρχαία Ελληνικά με Μετάφραση, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά ) παρουσιάζοντες τον περίφημο Επιτάφιο Λόγο του Περικλή το 431 π.Χ  εκφωνηθείς στην Πνύκα  έμπροσθεν δηλαδή της Ακροπολης των Αθηνων, η οποια Πνύκα  αποτελουσε τον χώρο της  Γενικής Συνέλευσης ή του Δημοκρατικού Κοινοβουλίου . Τον εν λογω   Επιταφιο Λογο του Περικλή αναφερει παλι  ο Ιστορικος ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Βιβλιο  Β,35-46, οπου μεσα σε αυτο τον Επιταφιο Λογο  που αποτελεί ενα απο τα πιο σημαντικα κειμενα του Αλιμούσιου (προαστειο των Αθηνων ηταν ο Αλιμος) Ιστορικου ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ,  γινεται λογος συν τοις αλλοις  και περι  του πολιτεύματος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  το οποιο απεδέχθησαν σημερα ολες οι Χώρες του Κόσμου.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίστας κ. Ιωάννης ΛΩΛΟΣ και ο Πρόεδρος του ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ κ. Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, προ του ομοιώματος της Τριήρους Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΣ .

Αλλοι Πίνακες με τον Τιτλο ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΔΑ σε 24 Ωδες που συγγραψαμε, αναφέρονται  ποιητικα   σε δεκαπεντασυλλαβους ομοιοκαταληκτικους στιχους αλλα  και με επεξηγησεις στην Ιστορια τοσο της Αρχαιας Θεσπρωτιας οσο και στην Ιστορία της Νέας Θεσπρωτίας.

Το Πεμικο Ναυτικο της Ελλαδας προς το οποιο απευθυνυηκαμε, μας απέστειλε  4 ωραιες μεγαλες έγχρωμες φωτογραφίες της σύγχρονης κατασκευασθεισης το 1986 Τριήρεως « Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ » την οποια βάλαμε μεσα σε ωραιότατη Κορνίζα γαλλικής προέλευσης.

Παραλληλα, δια της τελευταίας επιστολης μας με ημερομηνία  23 Οκτωβριου 2018 προς την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ζητήσαμε όπως μεταφερθούν στο ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΒΟΤΩΝ  περι τα  δεκα πέντε αρχαιολογικά ευρήματα ητοι αρχαίοι αμφορείς κλπ, τα οποία είχαν ανευρεθεί κατα το παρελθόν στη θαλάσσια περιοχή των Συβότων και τα οποία  φυλάσσονται μεχρι σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024