Ενώ το 2017 είχαμε φθάσει στο σημείο να δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι περίπου 2 εκατ. άτομα, φέτος μειώθηκαν ξαφνικά κατά 20%

«Άφαντοι» έγιναν μέσα σε μόλις έναν χρόνο περίπου 400.000 φιλοξενούμενοι από τις φορολογικές δηλώσεις των Ελλήνων φορολογουμένων. Ενώ το 2017 είχαμε φθάσει στο σημείο να δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι περίπου 2 εκατ. άτομα (υπενθυμίζεται ότι δεν υπολογίζονται ως φιλοξενούμενοι τα προστατευόμενα μέλη, δηλαδή τα παιδιά), φέτος μειώθηκαν ξαφνικά κατά 20%.

Αυτό, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αλλαγή στην επιδοματική πολιτική που συνέδεσε την ύπαρξη φιλοξενούμενου ατόμου με τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος και την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Όταν κάποιος παύει να εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση ως φιλοξενούμενος, τότε ανοίγει ο δρόμος τόσο στον ίδιο όσο και στον παρέχοντα τη φιλοξενία να αιτηθούν κοινωνικό μέρισμα.

Η δεύτερη αιτία οφείλεται στον μηχανισμό ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που εγκαινίασε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για να εντοπίζει τους «μαϊμού» φιλοξενούμενους, δηλαδή όσους υποδύονταν τους φιλοξενούμενους προκειμένου να απαλλάσσονται από τεκμήρια και φόρους επί των ενοικίων.

Γι’ αυτό τον λόγο οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος φέτος είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια. Μέχρι τώρα, οι δικαιούχοι έχουν ήδη φθάσει το 1,6 εκατ. και υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς η διαδικασία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 21 Δεκεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr