Μια παλιά κινεζική παροιμία λέει: «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα».

Η πρώτη φορά Αριστερά στο δρόμο προς την εξουσία κατάλαβε ότι δεν ήθελε απλά να φάει ένα ψάρι, αλλά ήθελε να χορτάσει για μια ζωή. Κι έκανε αυτό που θα έκανε κάθε έξυπνος άνθρωπος. Έμαθε να ψαρεύει στα θολά νερά της πολιτικής, της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Ο Μανώλης Πετσίτης, για τον οποίον έχει προκληθεί σάλος τις μέρες αυτές ήταν το δόλωμα για να «τσιμπάνε» τα μεγάλα ψάρια, κυρίως αυτά που είχαν πάρε δώσε με το ελληνικό δημόσιο, που σιτίζονταν από αυτό και που πάντα χρειάζονταν να έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας.

Σε κάθε κυβέρνηση τα κέντρα εξουσίας είναι πολλά αλλά το βασικότερο είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί λαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, εκεί δίνονται όλες οι οδηγίες για στοχευμένες ρυθμίσεις και για φωτογραφικούς νόμους, εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι.

Ένα παιχνίδι που για να παιχτεί χρειάζεται και συγκεκριμένους ανθρώπους. Είναι οι λεγόμενοι «νταραβεριτζήδες» ή delivery boy που κάνουν τη βρόμικη δουλειά, μεταφέρουν τις εντολές ή τις απαιτήσεις και λειτουργούν στο παρασκήνιο έχοντας πάντα γύρω τους μια ομίχλη γύρω από το όνομά τους, το ρολο τους, και την πηγή από την οποία αντλούν τη δύναμή τους.

Αρραγής η φιλία με τον Παππά. Ο ένας έμαθε στον άλλο… ψάρεμα

Νταραβεριτζής της εξουσίας

Ο Μανόλο Πετσίτης για τους φίλους ανέλαβε αυτό τον ρόλο το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία. Έχοντας πιστοποιητικά «συριζοφροσύνης» από τον παιδικό του φίλο Νίκο Παππά, μπήκε στα σαλόνια της εξουσίας κι επιβλήθηκε στα υπόγεια του Μάξιμου παρά τις αρχικές αντιδράσεις ορισμένων.

Παιδί φτωχής, αριστερής οικογένειας από την προσφυγική και μαρτυρική Καισαριανή, φιλόδοξος και καταφερτζής είχε όλα τα προσόντα για να γίνει ένας καλός «νταραβεριτζής» της εξουσίας. Η πρώτη φορά Αριστερά μπορεί στον κόσμο να φαινόταν ότι είναι τίμια και ηθική, αλλά δεν θα πήγαινε με τον σταυρό στο χέρι.

Ο Πετσίτης κόλλησε αμέσως με το σύστημα Μαξίμου. Ήταν ο εξ απορρήτων του Νίκου Παππά, τον έπαιρνε μαζί του όπου πήγαινε, και στα φανερά και στα μυστικά ραντεβού. Και ως κολλητός του Παππά έγινε και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε με κλειστά τα μάτια θα χρησιμοποιούσε ο πρωθυπουργός το δεξί χέρι του πιο στενού του συνεργάτη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, κι ενώ είχε σβήσει πλέον η φλόγα του ΣΥΡΙΖΑ για τις αριστερές αλλαγές που θα συγκλόνιζαν την Ελλάδα και την Ευρώπη, στο Μαξίμου κατάλαβαν ότι ήρθε η ώρα να μάθουν ψάρεμα, γιατί ένα ψάρι ήταν λίγο για πολλούς.

Κάπως έτσι κατέληξε και ο Πετσίτης μέρος του ψαρέματος, ο οποίος πρέπει να έχει ολόκληρο άλμπουμ με φωτογραφίες μαζί με τον πρωθυπουργό και με όλα τα μέλη της κυβέρνησης που κάνουν σήμερα ότι δεν τον ξέρουν.

Ενας εντιμότατος φίλος

Ο εντιμότατος φίλος του Νίκου Παππά και του Αλέξη Τσίπρα στη συνέχεια, είχε μια μακρά διαδρομή από την Καισαριανή μέχρι το Κολωνάκι και από εκεί μέχρι τη Βαρυπόμπη. Μια διαδρομή, όμως, που διήνυσε με σχετικά εύκολο τρόπο γιατί είχε πάντα το… πιστοποιητικό συριζαίικων φρονημάτων. Το χαρτί που άνοιγε όλες τις θύρες, κυρίως επιχειρηματικές και όλως τυχαίως πόρτες επιχειρηματιών που ήθελαν νταραβέρι με την εξουσία. Ο Πετσίτης τους πούλησε αυτήν την ισχυρή δύναμη που είχε στα χέρια του και από την άλλη, ήταν και ο ιδανικός «ταμίας» διά παν ενδεχόμενο. Άλλωστε κάθε κόμμα και δη κυβερνητικό έχει τους «ταμίες» και τους μεταφορείς, όταν χρειάζεται οτιδήποτε.

Ο Μανόλο Πετσίτης που κινούταν με άνεση στα αλώνια της Καισαριανής, κινήθηκε με άνεση τόσο στο Κολωνάκι όπου σύχναζε σε γνωστά μπαράκια της περιοχής όσο και στο ακριβό σπίτι της Βαρυμπόμπης για το οποίο ακούγονται πολλά. Διότι είναι αν μη τι άλλο αξιοπερίεργο ένας σερβιτόρος μέχρι το 2013 με εισοδήματα ούτε 5.000 ευρώ ετησίως να λαμβάνει 377 χιλ, ευρώ τη διετία 2016-2017 και να μένει σε ένα εντυπωσιακό σπίτι σε μια περιοχή όπου υπάρχουν άλλα τέσσερα τέτοια σπίτια και τα δύο από αυτά να ανήκουν σε ζάμπλουτους Έλληνες επιχειρηματίες με μακρά θητεία στο επιχειρείν.

Μεγάλη τιμή για το σερβιτοράκι από την Καισαριανή και γι’ αυτό δεν είναι δύσκολο να πάρουν τα μυαλά σου αέρα. Ο Πετσίτης τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούσε πάντα με υφάκι αλαζονικό και με διάθεση να δείξει τη δύναμή του. Ήταν άλλωστε ο «Μανώλης του Παππά» και σίγουρα και του Τσίπρα.

Η ώρα των εισαγγελέων κάποια στιγμή θα φτάσει, αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. Και τότε κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του γιατί οι αποκαλύψεις θα είναι καταιγιστικές.

Θα έρθει η ώρα των αποκαλύψεων

Όσο κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ φωνάζουν ότι είναι διάφανοι και δεν υπάρχει τίποτε να ελεγχθεί. Όσο κι αν προσπαθούν τώρα να ξεχάσουν τον Πετσίτη ή να του ρίξουν αναθέματα λέγοντας ότι από το 2015 κάνει μόνος του μπίζνες.

Γιατί οι μπίζνες συνδέονται άρρηκτα με το Μέγαρο Μαξίμου. Και θα φανούν όταν βγουν στο φως οι διευθετήσεις που έγιναν π.χ. για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Θα φανούν όταν αρχίσουν να αποκαλύπτονται οι σχέσεις του Πετσίτη και των «κρυφών» προστατών του με κυπριακές off shore που όλως τυχαίως συνδέονται και με τα Λιπάσματα.

Και κυρίως θα φανούν όταν βγουν οι μυστικές διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος που «παρκάρεται» στις Παρθένες Νήσους και στην Καραϊβική, εκεί που οι δικηγόροι των υπεράκτιων εταιρειών στήνουν ένα δαιδάλωδες σκηνικό από το οποίο δύσκολα μπορεί να βρεθούν οι τελικοί αποδέκτες.