Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πετσίτης gate»: Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων

«Πετσίτης gate»: Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων

Ο μυστικοσύμβουλος του Μαξίμου και ακριβοπληρωμένος υπάλληλος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (κι όχι μόνο), φέρεται να έχει κάποιου είδους σύνδεση με τον δικηγόρο από την Κύπρο, Αρτέμιο Αρτεμίου. Επίσης φέρεται να μπαινοβγαίνει ανενόχλητος στη ΔΕΠΑ αν και εργαζόμενος στην ELFE

Τέσσερα 24ωρα έχουν περάσει από τις πρώτες αποκαλύψεις για τον περίεργο ρόλο του Μανώλη Πετσίτη και η κυβέρνηση συνεχίζει να σιωπά. Με δηλώσεις του τύπου «όλα στο φως» ή «να ερωτηθεί ο ίδιος», βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους το βάρος μιας στήριξης ή μιας αποδοκιμασίας ενός φαινομένου που έχει χαρακτηριστικά σκανδάλου.

Και το οποίο αγγίζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον και υπουργούς όπως ο Νίκος Παππάς.

Τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως η εφημερίδα «ΝΕΑ» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, δίνουν αφορμή για νέα ερωτήματα και για προβληματισμούς ως προς το τι ακριβώς έκανε ο Πετσίτης και για ποιον.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο μυστικοσύμβουλος του Μαξίμου και ακριβοπληρωμένος υπάλληλος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (κι όχι μόνο), φέρεται να έχει κάποιου είδους σύνδεση με τον δικηγόρο από την Κύπρο, Αρτέμιο Αρτεμίου. Είναι ο δικηγόρος των off shore με τον οποίο είχε ταξιδέψει ο Νίκος Παππάς σε ένα μυστήριο ταξίδι στην Καραϊβική και βεβαίως στη Βενεζουέλα το 2013. Και είναι ο ίδιος που «συνελήφθη» από τον φωτογραφικό φακό να φεύγει κρυφά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, o Πετσίτης φέρεται να συναλλάσσεται με δύο δικηγόρους από την Κύπρο που είναι συνέταιροι του Αρτεμίου.

Ο «κολλητός» του Τσίπρα και του Παππά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ήταν αυτός που ανέλαβε για λογαριασμό του κύπριου δικηγόρου να προβεί σε συγκεκριμένη συναλλαγή στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος ήταν επί σειρά ετών συνεργάτης στο ίδιο δικηγορικό γραφείο με τον δικηγόρο κ. Αρτέμη Αρτεμίου, που εμφανιζόταν στα περιώνυμα Panama Papers ως δημιουργός offshore εταιρειών με έδρα τον Παναμά, τις Σεϋχέλλες και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τις οποίες διαχειρίζεται από την Κύπρο.

Σπίτι στο Χαλάνδρι και συνεργασίες

Παράλληλα, ο Μανώλης Πετσίτης λίγο καιρό μετά τον θόρυβο για την παρουσία του κ. Αρτεμίου στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, νοίκιασε σπίτι στο Χαλάνδρι για λογαριασμό του κύπριου δικηγόρου, συνεταίρου του κ. Αρτεμίου, προκαλώντας νέα εύλογα ερωτηματικά για τον δικό του ρόλο.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτός ο συνδετικός «κρίκος» του κ. Πετσίτη με τους κύπριους δικηγόρους. Ο ίδιος εμφανίζεται να συνεργάζεται και με τον άλλον εταίρο της ίδιας κυπριακής δικηγορικής εταιρείας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των κυπριακών Αρχών, ο τελευταίος είναι ο διευθυντής (director) του νομικού γραφείου. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δυο κύπριοι δικηγόροι που φέρεται ότι συνεργάζονται με τον Μανώλη Πετσίτη εμφανίζονται να συμμετέχουν διαδοχικά με μερίδιο 50% (ο ένας το μεταβίβασε στον άλλον) σε διαφημιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία, στα τρία χρόνια της λειτουργίας της στην Αθήνα, κατάφερε να αποσπάσει – επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – δουλειές από αρκετές ΔΕΚΟ.

Αρτεμίου και Παππάς στην Καραϊβική

Η υπόθεση παίρνει νέες διαστάσεις πλέον αφού εδώ και χρόνια υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τη σχέση που είχε η δικηγορική εταιρεία του Αρτεμίου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι έκανε ο δικηγόρος με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα και γιατί ο Αρτεμίου εμφανίζεται επισκέπτης στο Μέγαρο Μαξίμου; Ο ίδιος έχει απαντήσει ότι αποσπασματικά συνεργάζεται με την κυβέρνηση κι ότι είχε κομίσει επενδυτική πρόταση.

Ενώ ο Νίκος Παππάς έχει πει για το περιβόητο εκείνο ταξίδι ότι είχε πάει στη Βενεζουέλα για να διερευνήσει αγορές προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ τη Λατινοαμερικανικής χώρας!

Η ΔΕΠΑ είναι εδώ

Ο Μανώλης Πετσίτης είναι πρόεδρος πλέον και στην ιστορική ομάδα της Καισαριανής, τη Νήαρ Ηστ. Αν και αυτές οι ομάδες δεν έχουν πολλά έξοδα εντούτοις θα πρέπει να ερευνηθεί πώς ο σερβιτόρος μέχρι το 2015 Πετσίτης μπορεί να είναι ο «σωτήρας» – χρηματοδότης της ομάδας. Μπορεί με τα 300 χιλιάδες ευρώ και πλέον που πήρε σε μια διετία από την ELFE και από άλλες δραστηριότητες να έχει βίλα στη Βαρυπόμπη, να κάνει ακριβή ζωή, να νυχτοπερπατά στα ακριβά στέκια της Αθήνας και ταυτόχρονα να βάζει λεφτά και στην αγαπημένη ομάδα της γειτονιάς που μεγάλωσε;

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι τις αμοιβές του από την εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, από τον Alpha και από άλλες δραστηριότητες δηλώνονται κανονικά, είναι καθ’ όλα νόμιμος.

Αυτό που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι αν υπάρχουν «μαύρα» από άλλες δραστηριότητες. Κι αν αυτές σχετίζονται π.χ. με συμμετοχή (κρυφή) σε μαγαζιά της νύχτας ή αν υπάρχουν άλλες δραστηριότητες που εμπλέκουν ελληνικές δημόσιες εταιρείες και φυσικά την κυβέρνηση.

Δεν είναι καθόλου παράνομο ένας σερβιτόρος να βρίσκει δουλειά σε μια μεγάλη εταιρεία και να λαμβάνει 70 χιλιάδες τη μία χρονιά και 130 χιλιάδες την άλλη. Αυτό που θα πρέπει να ελεγχθεί και κυρίως να δοθούν απαντήσεις, είναι ο χρόνος που συμβαίνει αυτό. Η περίοδος όπου η ELFE χρωστά δεκάδες εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ, τα χρέη διογκώνονται και υπουργοί της κυβέρνησης κωφεύουν στις εκκλήσεις του «δικού τους» διευθύνοντος συμβούλου, να βρεθεί λύση.

Ο κ. Κιτσάκος στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» αλλά και στις καταγγελίες που έχει κάνει καταλογίζει ευθύνες στους κ. Σταθάκη, Φλαμπουράρη, Δραγασάκη, Πιτσιόρλα, Τζάκρη. Δεν αναφέρεται στον Νίκο Παππά.

Όμως, δεν θα πρέπει να διερευνηθεί αν ο «παιδιόθεν» φίλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, υπάλληλος του Λαυρεντιάδη, γνώριζε για την υπόθεση των οφειλών; Δεν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το αν ο Πετσίτης που μπαινόβγαινε ελεύθερα στο Μαξίμου, έπαιξε διαμεσολαβητικό ρόλο στο να μη γίνονται άμεσα απαιτητά τα χρέη της ELFE και να γίνει ευνοϊκός διακανονισμός.

Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη επί ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν τα 120 εκατ. ευρώ παρ’ ότι ο Κιτσάκος προειδοποιούσε και κανείς δεν τον άκουγε.

Πρέπει να θυμίσουμε επίσης, ότι η πρόταση για ρύθμιση των οφειλών περιελάμβανε έναν εξωφρενικό συμψηφισμό των χρεών με ακίνητα της εταιρείας συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Μόνο που εκείνα τα ακίνητα αποδείχθηκε ότι ήταν δεσμευμένα αλλά και κάτι ακόμη πιο σοβαρό.

Την περίοδο 2010-2011 εκείνα τα ακίνητα είχαν αποτιμηθεί προς 9 εκατ. ευρώ. Πώς το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, με Πετσίτη στην ELFE και με 7 υπουργούς να κάνουν τα στραβά μάτια τα ίδια ακίνητα αποτιμήθηκαν δέκα φορές πάνω, δηλαδή 90 εκατ. ευρώ, όσα περίπου και τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ εκείνη την περίοδο.

Πολλές οι συμπτώσεις

Αν όλα αυτά δεν συνιστούν σκάνδαλο, μπορούν να γίνουν αντικείμενο έρευνας, όπως και ποιος ήταν και συνεχίζει να είναι ο ρόλος του Πετσίτη.

Επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις δεν μπορεί να είναι απλά συμπτώσεις και το παζλ έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται.

Εχουμε και λέμε:

1.     Ενας κολλητός και απόλυτα έμπιστος στην κυβέρνηση άνθρωπος, ο Μάνος Πετσίτης, τοποθετείται στην ELFE με ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές. Ο ίδιος άνθρωπος μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου και συνομιλεί με τον πρωθυπουργό και υπουργούς.

2.     Ενας Συριζαίος, πρώην γενικός διευθυντής της εταιρείας του Λαυρεντιάδη, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και αμέσως ξεκινά αγώνα για να εισπραχθούν τα χρέη της ELFE. Σε όλες τις εκκλήσεις του οι υπουργοί του συνιστούν να είναι… χαλαρός κι όταν έρχονται οι ποινικές διώξεις ο Θ. Κιτσάκος ανοίγει το στόμα του και λέει ότι θα πάρει κι άλλους μαζί του.

3.     Ενας δικηγόρος μετρ των υπεράκτιων εταιρειών, με φιλικές σχέσεις με τον Νίκο Παππά και συνομιλητής του Τσίπρα, εμφανίζεται να έχει σχέση με τον Μανόλη Πετσίτη.

4.     Μια κυβέρνηση κωφεύει σε όλες τις καταγγελίες που γίνονται για τον Πετσίτη και για το ρόλο που παίζει και τις ειδικές αποστολές που αναλαμβάνει.

5. Φήμες λένε ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με χρέη στο δημόσιο χρησιμοποιούν off shore εταιρείες προκειμένου να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία και ενεργητικό από τη «μητρική» η οποία είναι επί της ουσίας «κουφάρι».

6. Ο Πετσίτης μπαινόβγαινε και στη ΔΕΠΑ και για ποιο λόγο ένας υπάλληλος του Λαυρεντιάδη το έκανε αυτό;

Αν μη τι άλλο, ο κ. Τσίπρας οφείλει να υπερασπιστεί… το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Πετσίτης και πρόεδρος στη Νήαρ Ηστ

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024