Ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμη μια φορά ακολούθησε την τακτική... Καμμένου κατηγορώντας τη ΝΔ ότι παίρνει γραμμή από εκδότες και από εφημερίδες. Σε μια ακόμη θλιβερή παρουσία στοχοποιεί συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης αδιαφορώντας για την έννοια της ελευθεροτυπίας και για το δικαίωμα του δημοσιογράφου και του μέσου να γράφει αυτό που και τα γεγονότα δείχνουν

Ενα ακόμη επικοινωνιακό σόου του Αλέξη Τσίπρα μετέτρεψε τη Βουλή σε αρένα καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν όρεξη για καυγάδες. Σε μια από τις ιδιαίτερα σκληρές πολιτικές μονομαχίες των δύο ανδρών, ακούστηκαν βαριά λόγια και κατηγορίες που είναι πολύ ηχηρές και δείχνουν πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής η προεκλογική εκστρατεία.

Ειδικά η ευθεία κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ξεπούλησε η κυβέρνηση το Μακεδονικό για να πάρει ευνοϊκή ρύθμιση για τις συντάξεις, είναι δεδομένο ότι θα σημαδέψει την πορεία προς τις κάλπες και θα ακουστεί αρκετές φορές ακόμη. Και δείχνει τον τρόπο που θα κινηθούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Αλλά και τα κόμματα καθώς σήμερα στη Βουλή η ένταση ήταν έκδηλη και μεταξύ των βουλευτών που πετάγονταν συνεχώς στη συζήτηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμη μια φορά ακολούθησε την τακτική… Καμμένου κατηγορώντας τη ΝΔ ότι παίρνει γραμμή από εκδότες και από εφημερίδες. Σε μια ακόμη θλιβερή παρουσία στοχοποιεί συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης αδιαφορώντας για την έννοια της ελευθεροτυπίας και για το δικαίωμα του δημοσιογράφου και του μέσου να γράφει αυτό που και τα γεγονότα δείχνουν. Διότι δεν έδωσε καμιά απάντηση ο πρωθυπουργός για τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κι εδώ και τόσο καιρό η κυβέρνηση δεν αναφέρεται ποτέ σε υποθέσεις που «καίνε» το αριστερό ηθικό πλεονέκτημα.

Αλλά παρ’ όλα αυτά κατηγόρησε εφημερίδες όπως τα «ΝΕΑ» γιατί βγάζουν πρωτοσέλιδα για τον Μανώλη Πετσίτη για τον οποίο ο κ. Τσίπρας κάνει ότι δεν ξέρει.

«Προφανώς η ΝΔ είχε διαμορφώσει το πρόγραμμα της με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων μέσα, δεν θα το καταργούσε ποτέ», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας την απάντησή του στον κ. Μητσοτάκη.

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να ανακαλύψει σκάνδαλα εις βάρος της κυβέρνησης. «Αφού σκάνδαλα δεν βρίσκετε προσπαθείτε να τα επινοήσετε», είπε και προσέθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια έχει σύμμαχο τα ΜΜΕ του κ. Μαρινάκη, επικαλούμενος διάφορα πρωτοσέλιδα εφημερίδων του επιχειρηματία.

«Κύριε Μητσοτάκη αφού τα fake news για τους πολιτικούς και τις συντάξεις δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και αφού ούτε εκεί βρήκατε τίποτα αρχίσατε να ψάχνετε τους φίλους και τους συμμαθητές υπουργών. Καλά το πάτε, αλλά κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος και εσείς και η παράταξή σας», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απάντησε επίσης στην κατηγορία ότι ξεπούλησε τη Μακεδονία για τις συντάξεις κι επέμεινε για την ορθότητα της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ο καθείς κρίνεται για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια που γίνεται να ψαρέψουν ορισμένοι τους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου αλλά με τα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορεί κανείς να παίζει», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε «Ζήτημα μειονότητας ανοίξατε πρώτος εσείς με τη συνέντευξη σας στο περιοδικό Politico» και διαβάζοντας το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας τόνισε: «Αν υπάρχει μια σύμβαση, μια συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα τέτοιο μειονοτικό στη χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που μιλεί ο αντιπρόεδρος σας κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα που βγαίνει και να εκστομίσετε εσείς ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο πρωθυπουργός.

Ρώτησε δε τον πρόεδρο της ΝΔ εάν στο κάτω-κατω θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι συναλλαγή για τη Συμφωνία, γιατί ψηφίζει σήμερα αυτόν τον νόμο. «Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους;», είπε, ανεβάζοντας τους τόνους και τον κάλεσε να άρει την ψήφο του εάν νομίζει ότι είναι προϊόν συναλλαγής.

«Δεν είπαμε κανέναν μειοδότη όπως κάνετε εσείς σήμερα εδώ.

Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ. Ρώτησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη αν επικροτεί αντισυγκεντρώσεις, τις οποίες προαναγγέλλουν αφίσες ενόψει της ομιλίας του κ. Τσίπρα σε πολιτική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του χαρακτήρισε προσβλητικό τον όρο “παροχολογία” για τους πολίτες που στερήθηκαν τόσα επί τόσα χρόνια. «Σήμερα είναι μια χαρμόσυνη μέρα για εκατομμύρια συμπολίτες μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χαίρομαι», σχολίασε, «που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων». «Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που τώρα όλοι μαζί, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά, να ψηφίσει ναι σε όλα, σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή».

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες». Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε». «Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή λιτότητα. Επιστρέφουμε σταδιακά σε αυτούς που επλήγησαν αυτά που στερήθηκαν για χρόνια, είπε ακόμα. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και την πρόσληψη 3.200 εργαζομένων στη Βοήθεια στο Σπίτι, μέσω ΑΣΕΠ. «Είναι πράξη ευθύνης έναντι των συμπολιτών μας αλλά και έναντι των εργαζομένων που επί 18 χρόνια επιτελούν πολύτιμο έργο και βρίσκονται στον αέρα», είπε.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «κ. Μητσοτάκη αυτή τη γενιά την αναγκάσατε να δουλεύει για χαρτζιλίκια και είπατε μέσω tweet ότι επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση, Κανένας νέος στον τόπο μας δεν επιλέγει αλλά αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος. Αναγκάζονταν γιατί οι εργοδότες τους δεν είχαν δει ποτέ επιθεωρητή εργασίας. Εμείς προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να δουλέψουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση εργασιακής εκμετάλλευσης. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι μια ταμπέλα, πέφτουν πρόστιμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα: «Καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό, που θα ανέλθει στο επίπεδο του κατώτατου και επιδοτούμε το 50% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για νέους έως 25 ετών. Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι πλέον για όσους θελουν να διατηρήσουν ένα καθεστώς εκμετάλλευσης για τους νέους κάτω των 25 ετών». Θέλοντας να δώσει έμφαση στα όσα υποστήριζε η αντιπολίτευση είπε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι σε αυτή την αίθουσα πόνταραν τα πάντα στο μαύρο, σε σχέση με το θέμα της περικοπής των συντάξεων, και τους βγήκε κόκκινο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όταν ο Πιερ Μοσκοβισί, ήρθε σε αυτή την αίθουσα, τα στελέχη σας τον πέρασαν γενεές δεκατέσσερις. Τον είπατε και συριζαίο επειδή τόλμησε να σας χαλάσει το αφήγημα στον οποίο είχατε ποντάρει πολύ μεγάλο μέρος της πολιτικής σας στρατηγικής. Πρόσθεσε ότι αν κυβερνούσαν αυτά τα κόμματα δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να πετύχουν σήμερα την μη περικοπή των συντάξεων.

Επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «Τα μνημόνια τελείωσαν για τον τόπο αλλά εσείς κ Μητσοτάκη θέλετε να τα γυρίσετε πίσω γιατί θέλετε να τα εφαρμόσετε οικειοθελώς. Έχετε το μυαλό σας συγκεντρωμένο σε μια ελίτ ενώ εμείς ψηφίζουμε με το μυαλό συγκεντρωμένο στους πολλούς που σήμερα αισθάνονται ανακούφση για την μη περικοπή των συντάξεων. Όλοι αυτοί θα περάσουν γιορτές όπως τους αξίζουν με περισσότερη ελπίδα και προσμονή. Σήμερα θα ευχηθώ καλό κουράγιο στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν μαζί μας ναι στα θετικά μέτρα για τον ελληνικό λαό».

Μητσοτάκης σε σφοδρή επίθεση

«Πράγματι έπεσα έξω στις προβλέψεις μου αλλά δεν ξέρω πόσο περήφανος αισθάνεστε που είστε ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ακόμα ότι το 2019 θα είναι έτος εκλογών.

«Σήμερα θα υποστείτε το μαρτύριο της αλήθειας. Όλη η πολιτική σας είναι μια μεγάλη απάτη», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. «Κατάπιατε την φωνή σας για το Σκοπιανό, είπε ακόμα. Έχετε να πείτε τίποτα για τους Μακεδόνες του Αιγαίου και την Μακεδονική γλώσσα που είπε ο κ. Ζάεφ; Έχετε πιει το αμίλητο νερό. Ο κ. Ζάεφ τόνισε αυτό που δεν του είχε εκχωρήσει καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονική εθνότητα. Εκεί που οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έλεγαν όχι, εσείς είπατε ναι». Περιμένουμε μια κουβέντα για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, αλλά κι εκεί κατάπιατε τη μιλιά σας. Σήμερα κλείνετε 1.417 μέρες στην εξουσία και οι πολίτες ξέρουν ότι τους κοροϊδέψατε με ψεύτικες υποσχέσεις. Σήμερα ξαναφορέσατε την μάσκα του τάχα φιλάνθρωπου. Διαλαλείτε την μη περικοπή των συντάξεων που εσείς ψηφίσατε».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε το μέτρο που δεν θα είχατε ψηφίσει με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Με αυτό το εισιτήριο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Μόνο που έτσι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, αλλά ξένα συμφέροντα. Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση, λένε στις Βρυξέλλες. Τα δώσατε όλα για την εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα: Η αλήθεια για τις συντάξεις είναι μια και είναι πικρή. Ποια κυβέρνηση κατάργησε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις χηρείας; Εσείς. Ποια κυβέρνηση αύξησε τα όρια ηλικίας και τις εισφορές; Εσείς; Παλιοί και νέοι συνταξιούχοι είναι όμηροι της πολιτικής σας. Οι συνταξιούχοι που θα δουν μικρή αύξηση μήπως είναι αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ; Πόσα τους παίρνετε από την μια τσέπη για να τα βάλετε στην άλλη; Και έρχεστε εδώ και κάνετε τον Άγιο Βασίλη;»Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα παραμένει ακόμα εκτός αγορών. Και την ίδια ώρα, στη σκιά των μνημονίων, πάτε να στήσετε ένα πελατειακό Δημόσιο. Ξεχνάτε να μας πείτε ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου έχετε δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο ρήγμα στην ελληνική κοινωνία. Είναι ένας νόμος άδικος και θα τον καταργήσουμε όταν έρθουμε στην κυβέρνηση. Η πολιτική σας δεν ήταν υπέρ κάποιων και εναντίον άλλων, ήταν εναντίον όλων. Τα λίγα αντίδωρα που μοιράζετε σήμερα είναι αυτά που έχουν εισπραχθεί στο πολλαπλάσιο από την άλλη πλευρά. Κάνετε τον κουβαρντά με τα λεφτά των άλλων. Και έχετε δημιουργήσει συνθήκες ώστε κανείς να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Ναι σε ο,τιδήποτε ανακουφίζει έστω και έναν συμπολίτη μας από την καταστροφική σας πολιτική».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να προκηρυχθούν εκλογές μια ώρα αρχύτερα. «Προκηρύξτε εκλογές το συντομότερο. Δώστε τη δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει την τύχη του. Ζητώ από τους Έλληνες να μείνουν ενωμένοι, είπε όσον αφορά στην συμφωνία για το Σκοπιανό. Η ΝΔ είπε θέτει τον λαό και τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Ο λαός να κρατήσει ψηλά το φρόνημα χωρίς ακρότητες. Οι βουλευτές να μιλήσουν με εθνική ευθύνη και να καταψηφίσουν την συμφωνία.

Τσίπρας: Μην ψηφίσεις την μη μείωση των συντάξεων αν θεωρείς ότι την αντάλλαξα με την Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε με θεατρικό τρόπο τους τόνους. «Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και κρίση και θυμάται ποιοι τον οδήγησαν στην χρεοκοπία και παρακάλαγαν να οδηγηθούμε στα βράχια όταν εμείς διαπραγματευόμασταν», είπε χαρακτηριστικά.  Απαντώντας στην λίστα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 29 νέους φόρους παρέθεσε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Είπε ακόμα ότι τη μνημονιακή λαίλαπα την έφερε το κόμμα του. Παραλάβαμε τη χώρα σε διάλυση και διαπραγματευτήκαμε σκληρά, είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε τις συγκρίσεις με νούμερα. «Εμείς επικεντρώσαμε την διαπραγμάτευσή μας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι δικές σας επικεντρώθηκαν στο “όποιον πάρει ο χάρος”».

Αναφερόμενος στις μέρες που είναι στην εξουσία και αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός είπε ότι «όσο και να μετράτε το κοντέρ θα μηδενιστεί και θα είμαστε και πάλι στην εξουσία. Για τα σκάνδαλα που καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ είπε ότι πρέπει να είναι σε απόγνωση η ΝΔ και να προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα. Η πραγματικότητα δεν σας κάνει το χατήρι είπε και προσπαθείτε να επινοήσετε σκάνδαλα. Με την βοήθεια ΜΜΕ πολλά εκ των οποίων διαθέτει ο δικός σας φίλος επιχειρηματίας και εφοπλιστής, όλως τυχαίως είναι και υπόδικος για κακουργήματα. Η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της». Παρέθεσε μια “συλλογή” όπως είπε από δημοσιεύματα δικών του εφημερίδων για σκάνδαλα της κυβέρνησης. Μίλησε για fake news που έχουν κατακλύσει την πολιτική ζωή του τόπου από φίλους και υποστηρικτές της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «αφού τα fake news δεν πιάνουν άρχισε η ΝΔ να σκανάρει φίλους και συγγενείς. Φίλους και συμμαθητές των υπουργών από το Γυμνάσιο. Κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος. Και εσείς και η παράταξή σας».

Πρόσθεσε ότι στο μόνο που έπεσε μέσα ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι είχα ένα πρόβλημα με τις φωνητικές μου χορδές. Αφωνία δεν έχω πάθει όμως. Ήταν σαν να άκουγα τον Άδωνι Γεωργιάδη. Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η πΓΔΜ οφείλει να τηρεί το πνεύμα της συμφωνίας. Αν δεν το κάνει δεν θα προχωρήσει η συμφωνία σε διεθνείς οργανισμούς, εμείς περιμένουμε με μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασία. Έχουμε δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν. Από εκεί και πέρα η θέση μας είναι σαφής, Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμιά εθνότητα και ως προς το ζήτημα της ιθαγένειας διορθώνει κάτι που υπήρχε στα διαβατήρια. Αναγράφονταν ως Μακεδόνες. Αν παίρναμε τις συμβουλές σας στα σοβαρά στα τα διαβατήρια θα συνέχιζαν να γράφουν την λέξη μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει ότι η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Εσείς, πως ακριβώς αποκαλείτε την γλώσσα αυτή; Χρησιμοποιείτε τον ίδιο όρο που χρησιμοποίησε ο Αβέρωφ το 1959; Ο αείμνηστος Ευ. Αβέρωφ έλεγε ως ΥΠΕΞ το 1959 για “μακεδονική γλώσσα” που ομιλείται στα Σκόπια και έχει γραμματική και συντακτικό».

«Ο καθείς κρίνεται για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια που γίνεται να ψαρέψουν ορισμένοι τους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου αλλά με τα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορεί κανείς να παίζει», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε «Ζήτημα μειονότητας ανοίξατε πρώτος εσείς με τη συνέντευξη σας στο περιοδικό Politico» και διαβάζοντας το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας τόνισε: «Αν υπάρχει μια σύμβαση, μια συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα τέτοιο μειονοτικό στη χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Έχω βγει από τα ρούχα μου γιατί δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που χρησιμοποιεί ο κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα. Γιατί ψηφίζετε τον νόμο αν θεωρείτε ότι είναι ξεπούλημα της Μακεδονίας; Είναι ντροπή να το λέτε αυτό. Αφού εμείς κάναμε συναλλαγή και είναι ντροπή και πουλήσαμε τη Μακεδονία γιατί εσείς το ψηφίζετε; Σας καλώ να άρετε την ψήφο σας από την μη περικοπή των συντάξεων αν θεωρείτε ότι έγινε συναλλαγή. Ντροπή σας να μας αποκαλείτε προδότες και μειοδότες! Ντροπή σας!», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε ότι η ΝΔ έβαλε την Χρυσή Αυγή στα σχολεία.

«Δεν είπαμε κανέναν μειοδότη όπως κάνετε εσείς σήμερα εδώ.  Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ. Ρώτησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη αν επικροτεί αντισυγκεντρώσεις, τις οποίες προαναγγέλλουν αφίσες ενόψει της ομιλίας του κ. Τσίπρα σε πολιτική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή.

Μητσοτάκης: Εσύ είσαι ο αρχιερέας των fake news
Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την δευτερολογία του, είπε: «Κύριε Τσίπρα ας ξεκινήσουμε με τα fake news. Αναφερθήκατε σε μια συνέντευξη που δήθεν έδωσα στο Politico. Θα σας δείξω τι κατέθεσε ο κ. Τσίπρας στα πρακτικά». Και παρέθεσε ένα δημοσίευμα σε site όπου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται ότι φέρεται να έκανε μια δήλωση. «Φτάνει ο πρωθυπουργός στην Βουλή να επικαλείται τα δημοσιεύματα των πληρωμένων ιστοσελίδων σας; Ντροπή σας!», είπε σε έντονο ύφος.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν ζημίωσε την χώρα τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. «Δεν το είπα εγώ αλλά ο κ. Ρέγκλινγκ το είπε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε επίσης στο παρελθόν όταν ο πρωθυπουργός συμμετείχε στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων. Τότε ήταν καλή η αγανάκτηση και τώρα είναι φασίστες;, αναρωτήθηκε.

«Πράγματι οι Έλληνες πολίτες θυμούνται πολύ καλά, όταν λέγετε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και θα τα καταργήσετε με ένα νόμο», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε στελέχη των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να αποκρούσει τα όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι φέρνει το νέο και διώχνει το παλιό. Και ανέφερε μεταξύ άλλων τους κ. Κοτζιά, Σπίρτζη, Ξενογιαννακοπούλου, Τόσκα, Καμμένο κ. α. «Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε κ. Τσίπρα για το παλιό και το νέο κοιτάξτε τα υπουργικά έδρανα και την κοινοβουλευτική σας ομάδα», είπε.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κουνάει το δάχτυλο για το Μακεδονικό λέγοντας: «Εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι εσείς είπατε ναι. Παραχωρήσατε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Δεν ντρέπεστε λίγο; Αυτά υπογράψατε. Δεν είναι ζητήματα ερμηνείας. Τα λέει η συμφωνία. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ, ο πιο μετριοπαθής από τους Σκοπιανούς είπε ότι είναι και μακεδόνας και μιλάει την μακεδονική γλώσσα; Όταν θα μιλήσετε ξανά για τις συγκεντρώσεις να είστε προσεκτικός. Καβαλήσατε το κύμα της οργής με τον πιο χυδαίο και λαϊκίστικο τρόπο και το ζήτημα της συμφωνίας δεν αφορά μόνο ακραίους. Εμείς καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Εσείς δεν καταδικάσατε εδώ μέσα την βία απ’ όπου και αν προέρχεται. Υπάρχουν καλές και κακές καταλήψεις για εσάς. Για εμάς υπάρχει μόνο κακός και μαύρος φασισμός και μην τολμήσετε να μας ταυτίσετε ξανά με την ακροδεξιά. Εσείς συγκυβερνάτε με αυτήν. Προσέξτε γιατί έχετε βάλει την ελληνική κοινωνία απέναντι».

Παίρνοντας για τρίτη φορά το λόγο ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται στο θέμα των τραπεζών. Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΠΑ είπε «Τα χρέη στη ΔΕΠΑ δημιουργήθηκαν επί δικών σας κυβερνήσεων. Αν για κάτι ελέγχεται είναι γιατί και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στου Μαρινόπουλου, που έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό ενώ χρεοκόπησε, εμείς λειτουργήσαμε να σωθεί η επιχείρηση».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr