Στις φυλακές Ναυπλίου οδηγείται ο γνωστός ενεχυροδανειστής που κατηγορείται για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Μετά την απολογία του χθες Κυριακή,  με την σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος.

Τι είπε στην απολογία του

Τη νομιμότητα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας υπερασπίστηκε απολογούμενος στην πολύωρη απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ο οποίος κατά τις αρχές φέρεται ως βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού που απασχολεί τη δικαιοσύνη.

Πριν από την έναρξη της απολογίας του ο ενεχυροδανειστής  προσκόμισε μέσω των δικηγόρων του Αλέξη Κούγια και Πέτρου Πανταζή αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο αναπτύσσονται τα επιχειρήματά του επί της ουσίας των κατηγοριών, οι θέσεις του επί νομικών ζητημάτων, ενώ επισημαίνει ότι δεν πληρούνται στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του δικονομικού μέτρου της προσωρινής κράτησης, αφού έχει μόνιμη διεύθυνση, δεν είναι ύποπτος φυγής , ούτε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων .

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο ενεχυροδανειστής υποστηρίζει ότι:

«Δυστυχώς οι αστυνομικοί που επελήφθησαν της αστυνομικής προανάκρισης ήταν παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο και δεν αντελήφθησαν ότι δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία ούτε και επικοινώνησαν με κάποιο αρμόδιο τελωνείο, προκειμένου να τους εξηγήσει το νομικό καθεστώς, αλλά περιορίστηκαν να ρωτήσουν έναν, όχι τόσο τυχαίο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες φίλο τους εκτελωνιστή, στον οποίο μάλιστα δεν έθεσαν σκόπιμα τα σωστά ερωτήματα.

» Τρανή απόδειξη της δόλιας προαίρεσης και της προχειρότητας των αστυνομικών ήταν ότι υποκατέστησαν τους αρμόδιους τελωνειακούς και σαν «μαθητευόμενοι μάγοι» κατασκεύασαν οι ίδιοι έγγραφο υπολογισμού φόρων που δήθεν απώλεσε το δημόσιο και μάλιστα όχι με βάση την αξία του φερόμενου «λαθρεμπορεύματος», αφού τέτοιο δεν υπήρξε, αλλά με βάση…. αυθαίρετη εκτίμηση τηλεφωνικών συνομιλιών, λες και επρόκειτο για υπόθεση ναρκωτικών ή εκβίασης.

» Ακολούθως η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε στα μμε, με σκοπό τη δημιουργία εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, πλην όμως αυτή δεν έχει την παραμικρή αποδεικτική αξία, ως συνταχθείσα από παντελώς αναρμόδιους και άσχετους με το αντικείμενο, αλλά εκθέτει την ελληνική αστυνομία και έχει οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία εκατοντάδες ανθρώπους.

» Είναι μοναδική περίπτωση στα δικαστικά χρονικά να διαβιβάζεται στην Εισαγγελία δικογραφία λαθρεμπορίας από Τμήμα Ασφαλείας και όχι από το ΣΔΟΕ ή την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή που γνωρίζουν την τελωνειακή νομοθεσία.

» Συνέπεια της σκόπιμης προχειρότητας των αστυνομικών είναι η όλως εσφαλμένη αναφορά ότι δήθεν κατά την αστυνομική επιχείρηση προέκυψαν απώλειες εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, επειδή μεταξύ άλλων στο ενεχυροδανειστήριό μου επί της οδού Πατησίων 32 κατασχέθηκαν 13,6 κιλά χρυσού σε μορφή σκραπ.

Γράψτε το σχόλιο σας