Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ανάπτυξη μόνο με ουσιαστική στροφή στην ιδιωτική οικονομία

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ανάπτυξη μόνο με ουσιαστική στροφή στην ιδιωτική οικονομία

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα αρκείται στην γενικόλογη αναφορά σε καινοτομία και εξωστρέφεια, αλλά θα καταγράφει συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος

Στην ανάγκη κατάστρωσης ενός αναπτυξιακού σχεδίου που δεν θα αρκείται στην γενικόλογη αναφορά σε καινοτομία και εξωστρέφεια, ή τους τομείς αναπτυξιακού ενδιαφέροντος, αλλά θα καταγράφει τις συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα τις οικονομίας και θα συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, μιλώντας στην έναρξη του Συνεδρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι εάν πράγματι έχει γίνει κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος ανάκαμψης της χώρας είναι η αύξηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας τότε θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το μείγμα πολιτικής και να δοθεί προτεραιότητα στην παροχή κινήτρων προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης της επιχειρηματικότητας και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας. Αυτής που σήκωσε το βάρος της επίτευξης του στόχου και βρίσκεται σήμερα στα όρια των αντοχών της.

Μετά από 10 σχεδόν χρόνια λιτότητας και ύφεσης -πρόσθεσε-, με κόπο και θυσίες από όλους τους Έλληνες πολίτες πετύχαμε την δημοσιονομική εξισορρόπηση και την ευκαιρία να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Με την συλλογική προσπάθεια μας κερδίσαμε την ευκαιρία αλλά για να πετύχουμε την επιστροφή στην κανονικότητα δεν αρκεί η έξοδος από τα Μνημόνια. Χρειαζόμαστε μια οικονομία που θα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η παραμονή σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ισοδυναμεί με στασιμότητα και διαιώνιση του φαύλου κύκλου των χαμηλών εισοδημάτων, της χρησιμοποίησης των αποταμιεύσεων για την αποπληρωμή των δυσβάσταχτων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, της αποεπένδυσης, της υψηλής ανεργίας και της χαμηλής αγοραστικής δύναμης. Και αυτή θα ήταν η συνταγή της αποτυχίας που έχει και προδιαγεγραμμένο τέλος, την επιστροφή στα Μνημόνια την ύφεση και την λιτότητα.

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν εξασφαλίζει και μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία. Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που στηρίζονται στην υψηλή φορολόγηση δεν είναι διατηρήσιμη πολιτική και σίγουρα δεν είναι παράγοντας ανάπτυξης. Πέρα από την έκφραση πολιτικής βούλησης η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία απαιτεί αφύπνιση της κρατικής μηχανής, συγκρότηση ενός συνεκτικού Αναπτυξιακού Σχεδίου και συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και οπωσδήποτε όχι την ανατροπή του.

Μιλώντας στο συνέδριο ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα ουσιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι θετικά και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας μας είναι από τις υψηλότερες στις ευρωζώνης, παρά ορισμένες απαισιόδοξες προβλέψεις. Η πρόκληση είναι η Ελλάδα να πείσει ότι γύρισε σελίδα και ο καλύτερος τρόπος είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει περαιτέρω στο ανθρώπινο δυναμικό και τις νέες τεχνολογίες, γεγονός που θα έχει θετική επίδραση όχι μόνον για την εικόνα που έχουν οι αγορές για την χώρα αλλά και για την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες.

Πάιατ: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας

Τη δέσμευση της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα επεσήμανε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ο οποίος μίλησε στο συνέδριο.

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή -ρόλος που μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο, όπως πρόσθεσε- ο κ. Πάιατ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον και σε επενδυτικούς πυλώνες όπως ενεργειακά, επενδύσεις, εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, τομέας της οικονομίας, τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές κλπ.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στην συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στη Δ.Ε.Θ., τη δέσμευση της χώρας του για υποστήριξη της Ελλάδας στη φάση της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και στις επαφές που είχαν ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης με τον υπουργό Εμπορίου Γ. Ρος και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024