Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη - βόμβα Δραγασάκη για το δραματικό καλοκαίρι του 2015

Αποκάλυψη – βόμβα Δραγασάκη για το δραματικό καλοκαίρι του 2015

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει ουσιαστικά ότι τότε συμβιβάστηκαν όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί θα δημιουργούταν χάος που δεν θα ελέγχονταν δημοκρατικά. Και οι ευθύνες εκείνης της κυβέρνησης γιατί φτάσαμε ως εκεί που είναι;

Είναι 2 Ιουλίου 2015, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα και ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο… στρατηγείο του Πάνου Καμμένου, στο Πεντάγωνο. Μετά τη συνάντηση που κάνουν, και η οποία έχει προκαλέσει εντύπωση, γίνονται και οι σχετικές δηλώσεις. Ο υπουργός Αμυνας λέει, λοιπόν, τότε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την οικονομική κρίση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με πρώτο το προσωπικό, την Ηγεσία, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν τον σταθερό πυλώνα του κράτους. Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Στην αρχή η δήλωση αυτή δεν έγινε αντιληπτή, όμως, τις επόμενες ώρες προκλήθηκε σάλος. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για σχέδιο ανωμαλίας τονίζοντας ότι ο ελληνικός στρατός δεν έχει καμιά δουλειά να προασπίζεται τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Ηταν μια άκρως αντιδημοκρατική δήλωση η οποία έβαζε στο παιχνίδι της εσωτερικής ασφάλειας και τον Στρατό, θυμίζοντας άλλες εποχές.

https://www.youtube.com/watch?v=sxUNLX6N2GQ

Αλλωστε, την εσωτερική ασφάλεια της χώρας τη διασφαλίζει η Αστυνομία, δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση των συνόρων.

Τόσο εκείνη η επίσκεψη, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, όσο και η απαράδεκτη δήλωση Καμμένου, που έδειχνε ότι κάποιοι είχαν σχεδιάσει ακόμη και παρέμβαση του Στρατού, αν χρειαζόταν, ξεχάστηκε μετά τους χορούς και τα πανηγύρια στην πλατεία Συντάγματος.

Είναι πολλοί, όμως, εκείνοι που δεν ξέχασαν ότι υπήρχαν σχέδια εξόδου από το ευρώ τα οποία θα στηρίζονταν και στο ελληνικό στρατό, με κλείσιμο συνόρων για κάποιο χρονικό διάστημα, δημιουργία αποθεμάτων καυσίμων κ.λπ.

Όλα αυτά δεν χρειάστηκαν μετά την κωλοτούμπα Τσίπρα ύστερα από την 17ωρη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Τι είπε ο Δραγασάκης

Χθες, όμως, όλο αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από μια δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση ο κ. Δραγασάκης είπε μεταξύ άλλων: «Ο λόγος που απορρίψαμε το ενδεχόμενο συνολικής ρήξης, ή μάλλον την παράταση της συνθήκης ρήξης στην οποία βρισκόμαστε, δεν ήταν στενά οικονομικός, αλλά ήταν ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια κατάσταση τόσο χαοτική, που να μην μπορεί να ελεγχθεί με δημοκρατικά μέσα. Αυτό θα οδηγούσε σε μια πρόωρη απονομιμοποίηση της κυβέρνησης και του αριστερού εγχειρήματος για ίσως πολλά χρόνια. Αν μια συνολική ρήξη δεν είναι εφικτή, πάντα υπάρχει η δυνατότητα για ελεγχόμενες ρήξεις. Δηλαδή ρήξεις που είναι προβλέψιμες οι συνέπειές της. ‘Αρα μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει και να μην παγιδευτώ σε αδιέξοδα. Και τέτοιες ρήξεις κάναμε πολλές».

Τι μας λέει λοιπόν ο κ. Δραγασάκης. Ότι όχι μόνον οικονομικοί λόγοι οδήγησαν στον συμβιβασμό με τους δανειστές αλλά και άλλοι που έχουν σχέση με το χάος που θα μπορούσε να προκληθεί. Ο κ. αντιπρόεδρος επιβεβαιώνει δηλαδή τον Πάνο Καμμένο ο οποίος τον Ιούλιο του 2015 είχε θέσει σε ετοιμότητα τον στρατό προς διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας.

Δύο δεδομένα

Κι εδώ έχουμε δύο δεδομένα:

1.     Ο Δραγασάκης επιβεβαιώνει όλα τα σενάρια που ανέφεραν ότι σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές κι εξόδου από το ευρώ θα δημιουργούταν χάος. Θα υπήρχαν σκηνικά… Αργεντινής και ίσως ακόμη χειρότερα, μια κατάσταση που δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί από την Αστυνομία και προφανώς (κατά Καμμένου ανάγνωσμα) θα έπρεπε να επέμβει ο Στρατός. Τι θα είχαμε με λίγα λόγια; Μια αντιδημοκρατική επιβολή ενός σχεδίου εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με μια κυβέρνηση της αριστεράς με τη βία αφού (κατά Δραγασάκη) θα υπήρχε ένα χάος που δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί με δημοκρατικά μέσα.Ή όπως αφήνει να εννοηθεί ο Δραγασάκης μια απονομιμοποίηση της κυβέρνησης, επομένως μια επιβολή δικτατορίας;

Τότε, λοιπόν, η κυβέρνηση, αφού παρενέβησαν οι Ευρωπαίοι αλλά και κορυφαίοι παράγοντες της Πολιτειακής και πολιτικής ζωής της χώρας (είναι γνωστές οι συζητήσεις του κ. Πρ. Παυλόπουλου με άλλους παράγοντες προκειμένου να αποσοβηθεί η ρήξη) έκανε τη στροφή ώστε να μην προκληθεί χάος.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει για την κωλοτούμπα που έκανε τον Ιούλιο του 2015 στο πρόσφατο συνέδριο του SPD: «Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται». Το καθαρό μυαλό, λοιπόν, όταν του είπαν τις συνέπειες της ρήξης με την ΕΕ και του χάους που θα προκαλούταν τον οδήγησε στην στροφή που έκανε.

Μια στροφή που συμβουλεύει τώρα και τους Ιταλούς να κάνουν. Όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ομολογία της κατάστασης που επικρατούσε κι ενός καίριου διλήμματος: Η Ελλάδα γλίτωσε την τελευταία στιγμή, επειδή είχε ο Τσίπρας καθαρό μυαλό, από εικόνες χάους στη χώρα, από επέμβαση του Στρατού και από την επιβολή μιας νέου τύπου δικτατορίας; Αυτό μας λέει ο κ. Δραγασάκης όταν αναφέρει ότι το χάος δεν μπορούσε να ελεγχθεί δημοκρατικά;

2.     Το δεύτερο, αν υποθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι φαντασία και υπερβολή είναι εξίσου σοβαρό. Ολοι ξέρουμε ότι το περίφημο Plan B για ρήξη με τους Ευρωπαίους το συζητούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2014. Γι’ αυτό πήγε εκεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε σταθερή θέση από τότε, γι’ αυτό αργότερα είχε φτιαχτεί μια κλειστή ομάδα με τους οικονομολόγους Γκαλμπρέιθ και Δ. Παπαδημητρίου, μετέπειτα υπουργό Ανάπτυξης και δημόσια υποστηρικτή του παράλληλου νομίσματος ή «Geuro» . Επίσης, στις αρχές του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία, έγινε σύσκεψη για το που θα πάει η χώρα.

Είχαν πάρει μέρος οι κ. Τσίπρας, Βαρουφάκης, ο κ. Δραγασάκης και άλλοι και είχε συζητηθεί η περίπτωση της εξόδου από το ευρώ. Φημολογείται ότι ο κ. Δραγασάκης είχε μείνει έκπληκτος από το πόσο «διεισδυτικότητα» είχαν στο Μαξίμου οι ακραίες θέσεις του κ. Βαρουφάκη. Και ήταν από τότε αντίθετος στο «Plan B». Όμως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως και όλοι οι άλλοι, επέτρεψαν επί ένα εξάμηνο να δημιουργηθεί οικονομικό χάος στη χώρα.

Το πληρώσαμε ακριβά

Η ρήξη με τους δανειστές, το γεγονός ότι δεν έκλεισαν τη διαπραγμάτευση την άνοιξη του 2015, ότι πήγαμε σε στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ ήταν γεγονότα που όλοι ζήσαμε. Όμως και το αχρείαστο δημοψήφισμα, τα capital controls και όλη αυτή η οικονομική καταστροφή που οδήγησε σε μια ζημιά άνω των 100 δις ευρώ και στο τρίτο μνημόνιο το οποίο ακόμη πληρώνουμε.

Ο κ. Δραγασάκης έρχεται εκ των υστέρων να τα πει όλα αυτά σε ένα συνέδριο με τίτλο «Αριστερά, Κυβέρνηση και Ρεαλιστικές Ουτοπίες». Ερχεται να πει ότι δεν επέλεξε εκείνη η κυβέρνηση μια ρήξη που θα έφερνε χάος το οποίο δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί παρά μόνο με βίαια, αντιδημοκρατικά μέσα. Κι ότι δέχθηκε τελικά  «ελεγχόμενες ρήξεις που είναι προβλέψιμες οι συνέπειές της».

Τι εννοεί άραγε προβλέψιμες συνέπειες; Την φορολογική εξόντωση των Ελλήνων επί μία τριετία; Το ξεπούλημα της περιουσίας της χώρας μέσω της ενεχυρίασής της για 100 χρόνια;  Την έκρηξη στο δημόσιο αλλά και στο ιδιωτικό χρέος; Το ότι η οικονομία σέρνεται και οι επενδυτές δεν έρχονται ποτέ; Το τσάκισμα της μεσαίας τάξης;

Αυτά ασφαλώς δεν είναι ελεγχόμενα και είναι αποτέλεσμα των ερασιτεχνισμών του πρώτου εξαμήνου του 2015. Αυτό η χώρα το πλήρωσε ακριβά και ίσως να είχε δίκιο και ο Τσίπρας και ο Δραγασάκης. Το δεύτερο πλάνο να ήταν περισσότερο καταστροφικό.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024