Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα χαρακώματα ΑΚΕΛ - Αναστασιάδης για το Κυπριακό

Στα χαρακώματα ΑΚΕΛ – Αναστασιάδης για το Κυπριακό

«Αλίμονο αν δεχτούμε να συζητήσουμε συνομοσπονδία ή λύση δυο κρατών. Είναι προδοτικό κάτι τέτοιο και μόνο καταστροφή θα φέρει στη χώρα» σημείωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξαπολύοντας πυρά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στα χαρακώματα βρίσκονται ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για το Κυπριακό, με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα και τις εκατέρωθεν δηλώσεις να κλιμακώνονται.

«Αλίμονο αν δεχτούμε να συζητήσουμε συνομοσπονδία ή λύση δυο κρατών. Είναι προδοτικό κάτι τέτοιο και μόνο καταστροφή θα φέρει στη χώρα» σημείωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξαπολύοντας πυρά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανοίγει ένα συμφωνημένο θέμα χωρίς καν να διευκρινίζει ή να ξέρει τι ακριβώς εννοεί. Δεν μας διαφεύγει ότι πολλοί διατείνονται πως ο κ. Αναστασιάδης τους εκμυστηρεύτηκε ότι επιδιώκει μια άλλη λύση. Λύση που θα έχει συνομοσπονδιακά στοιχεία και στοιχεία δύο κρατών» υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως και στην περίπτωση της συνομοσπονδίας και στην περίπτωση της λύσης δυο κρατών μιλούμε για διχοτόμηση.

Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε πως στη συνάντησή του την περασμένη βδομάδα με τον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτός του είπε «πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα», αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Αναστασιάδη.

Αντικρούοντας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι στη συνάντηση αυτή ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως ο πρόεδρος ήταν ανοικτός να συζητήσει λύσεις πέραν της ομοσπονδίας και ότι το ίδιο είπε και ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο CNN Turk, ότι δηλαδή ο ΠτΔ μίλησε στον Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών, τόνισε πως «δεν σχολιάζω πληροφορίες που διαρρέουν από το ΑΚΕΛ για τους οποιουσδήποτε λόγους».

Πρόσθεσε δε, πως αναμένει από τον Άντρο Κυπριανού «ως όφειλε» να τον ενημερώσει για τις επαφές του «για να ενθαρρυνθώ και εγώ, αν υπάρχουν προοπτικές που με καλεί (ο κ. Κυπριανού) να ακολουθήσω για ένα νέο διάλογο».

«Πυρά» Ακιντζί κατά Αναστασιάδη

Σχετικά με την πρόταση Αναστασιάδη για «αποκέντρωση», ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι ήταν μία πρόταση της τ/κ πλευράς εδώ και χρόνια, αλλά ο κύπριος πρόεδρος ήθελε όλες τις εξουσίες στο κέντρο. Τώρα έφτασε τελικά να υποστηρίζει την τ/κ πρόταση, είπε ο Ακιντζί, εξηγώντας ότι δεν είναι αρνητικός, αρκεί να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις.

«Στην τελευταία μου συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη τον ρώτησα για το μοντέλο δύο κρατών, επειδή μάθαμε ότι ένα τέτοιο μήνυμα μετέφερε στον Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Αναστασιάδης λέει κάποια πράγματα πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά μετά δεν συνεχίζει. Νομίζω ότι το είπε και στην Νέα Υόρκη ξεκάθαρα στον κ. Τσαβούσογλου αλλά σημασία έχουν αυτά που λέει δημοσίως» είπε ο τ/κ ηγέτης όπως μεταδίδει το Sigmalive.com, επικρίνοντας τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Δεν μπορείς να αναπτύξεις πολιτική βασιζόμενος σε εκείνα που λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες και μετά τα αλλάζει. Ακόμη και στην κοινή γνώμη λέει ότι ‘εγώ δεν είπα για χαλαρή ομοσπονδία, είπα για ‘αποκέντρωση’» σημείωσε ο Μουσταφά Ακιντζί και αναρωτήθηκε αν τώρα «θα περάσουν τα χρόνια συζητώντας ‘τί είναι χαλαρή ομοσπονδία και τί είναι αποκέντρωση’ ενώ το στάτους κβο θα συνεχίζεται, έτσι όπως το θέλει η ε/κ πλευρά».

«Το μοντέλο του ενιαίου κράτος εμείς δεν το δεχόμαστε» είπε ο Ακιντζί, τονίζοντας ότι ούτε η συνομοσπονδία φαίνεται εφικτή. «Πρέπει να βαδίσουμε με βάση τις πραγματικότητες» ανέφερε. Ο τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ δεν είναι κακές και δεν πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια. Στην ερώτηση αν υπάρχει άλλη λύση εκτός της ομοσπονδίας, ο τ/κ ηγέτης απάντησε ότι «αν υπάρχει, να το μάθω κι εγώ. Εγώ δεν το βλέπω και από την ε/κ πλευρά παίρνω αντιφατικά μηνύματα».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024