Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες θυρίδες θα «μπλοκάρει» η εφορία

Ποιες θυρίδες θα «μπλοκάρει» η εφορία

Μετά το μπαράζ κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς έρχεται το άνοιγμα των θυρίδων

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι τραπεζικές θυρίδες καθώς έχουν μείνει στο απυρόβλητο των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσµες οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις για την καταπολέμηση της χρήσης μετρητών στην οικονομία, ενώ ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για μπλόκο στις τραπεζικές θυρίδες.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες από τις οποίες είναι μισθωμένες οι περίπου 220.000 ή το 70%.

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν, μεταξύ άλλων, διατάξεις για άνοιγμα και δέσμευση περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία χωρίς προειδοποίηση.

Με το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων από τις εφορίες θα μπορούν να εντοπιστούν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή που μπορεί να κρύβουν σε αυτές φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστούν στην εφορία και ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ούτε πληρώνουν ούτε προχωρούν σε κάποια ρύθμιση.

Επισημαίνεται ότι το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπεται ήδη, αλλά οι διαδικασίες είναι αυστηρές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας.

Με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας οι θυρίδες μπορεί να
ανοίξουν μόνο με εντολή εισαγγελέα και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το Δημόσιο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή όταν υπάρχουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις.

Ειδικότερα, οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν το όνομα κατόχου τραπεζικής θυρίδας στις φορολογικές αρχές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας. Αν η εφορία θέλει να κατάσχει το περιεχόμενο τραπεζικής θυρίδας, πρέπει πρώτα να έχει στα χέρια της δικαστική απόφαση.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024