Ακούμε συχνά για τις απώλειες που είχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσα στην κρίση, και ειδικά από το 2015 και μετά όπου οι παλινωδίες ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν πολύ ακριβά.

Κι αν για το θέμα αυτό κάποτε θα πρέπει να στηθούν Προανακριτικές προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τι να πει κανείς για το «σκάνδαλο των σκανδάλων». Την Τράπεζα Αττικής με λίγα λόγια και τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια. Κι αν οι κλωτσιές και οι μπουνιές που έπεσαν μεταξύ του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου είναι απλά ένα επεισόδιο που αφήνει κάποιους μώλωπες, ένα τραπεζικό διασυρμό και τίποτε άλλο, το σκάνδαλο που συνοδεύει την «τράπεζα των βοσκοτόπων» και οι προνομιακές σχέσεις της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα όλα αυτά τα χρόνια, θα έπρεπε κάποια στιγμή να γίνουν αντικείμενο μεγάλης δικαστικής έρευνας κι όχι μόνο.

Η ιστορία ξεκινά από παλιά, από τότε που δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια αφειδώς, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις. Χωρίς εγγυήσεις, χωρίς ουσιαστικά να διασφαλίζεται το κεφάλαιο όλες οι τράπεζες έριχναν χρήμα στην αγορά γιατί απλά… υπήρχε χρήμα.

Η Αττικής, γνωστή και ως «τράπεζα των μηχανικών» καθώς το ΤΣΜΕΔΕ ήταν βασικός μέτοχος ενώ όλες οι πληρωμές γίνονταν μέσω αυτής της τράπεζας, είχε αναλάβει την χρηματοδότηση των εργολάβων. Από τον πιο μικρό εργολάβο μέχρι την κορυφαία εταιρεία, η Attica Bank αποτελούσε το καταφύγιο για τη δανειοδότησή τους ή την παροχή εγγυητικών επιστολών προκειμένου να παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς του δημοσίου.

Ηρθε η κρίση, ήρθαν τα προβλήματα, οι δεκάδες μικρές τράπεζες απορροφήθηκαν από τις τέσσερις συστημικές που διασώθηκαν αρκετές φορές με τα λεφτά του ελληνικού λαού (PSI, ανακεφαλαιοποιήσεις). Η μόνη που έμεινε έξω από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές ήταν η τράπεζα Αττικής. Σ’ αυτήν ο νέος στην εξουσία ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε το «όχημα» για τη δημιουργία «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» που δεν θα ήταν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ, μαζί με μερικές συνεταιριστικές τράπεζες. Αλλωστε, ο κάποτε σύμβουλος στην Αττικής, Γιάννης Δραγασάκης, είχε μιλήσει για «παράκαμψη» της τρόικας και για τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού τραπεζικού συστήματος. Βεβαίως, ο λόγος που το ήθελε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πρεμούρα για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.

Το κυβερνών κόμμα ήθελε να έχει υπό τον έλεγχό του, και χωρίς την παρέμβαση της ΤτΕ, της ΕΚΤ, της τρόικας, μια τράπεζα για να κάνει τα παιχνίδια της. Κυρίως για να χρηματοδοτεί τους δικούς της επιχειρηματίες, εργολάβους κατά κύριο λόγο. Τι καλύτερο από την μη συστημική τράπεζα Αττικής την οποία ο νυν υπουργός Χρήστος Σπίρτζης την γνώριζε καλά από τότε που είχε παρέμβαση ως πρόεδρος στο ΤΕΕ.

SYRIZA BANK

Αλλωστε, το 2014 όταν ήταν σε εξέλιξη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής, το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία να συμμετάσχει δίνοντας 384 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του, από τα λεφτά των συνταξιούχων με λίγα λόγια. Η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ είχε εισηγηθεί θετικά μετά από πρόταση του κ. Σπίρτζη ο οποίος τόνισε τη σημασία της διατήρησης της Τράπεζας Αττικής εκτός ελέγχου ΕΚΤ.

Ηταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καβάλα στο κύμα της εξουσίας και οι συζητήσεις για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα έντονες. Δύο ημέρες νωρίτερα (3/9/2014) ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα όπου πάλι έγινε αναφορά «στον στόχο για τη διατήρηση της Τράπεζας Αττικής από τον Ασφαλιστικό Φορέα των Μηχανικών, ώστε να μην υπάρχει πλήρης έλεγχος του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος από την Ε.Κ.Τ.». Τυχαία όλα αυτά ή μήπως από τότε ετοιμαζόταν η «SYRIZA BANK»;

Η εποχή που ο Νίκος Παππάς «τσάκιζε» τη διαπλοκή με τον Καλογρίτσα να είναι στο ακροατήριο

Τα χρήματα αυτά του ΤΣΜΕΔΕ όπως και πολλά άλλα χάθηκαν στη «μαύρη τρύπα» της Αττικής. Το 2015 για να σωθεί η τράπεζα έπρεπε να βρεθούν 681 εκατ. ευρώ. Το in.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έπαιρναν τον έναν μετά τον άλλον τους διοικητές των ΔΕΚΟ και τους επικεφαλής των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και πότε με απειλητικό πότε με παρακλητικό τρόπο τους έλεγαν να βάλουν λεφτά στην ΑΜΚ. Ενας μόνος κατασκευαστής εξαναγκάστηκε να δώσει τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ στον ιδιότυπο αυτόν έρανο για την Attica διότι κανείς σοβαρός ιδιώτης δεν έμπαινε στην αύξηση και η τράπεζα θα οδηγούταν σε εκκαθάριση. Με τόσα «κόκκινα δάνεια» άλλωστε, άνω του ενός δις ευρώ, ήταν θέμα χρόνου να «σκάσει».

Τα λεφτά συγκεντρώθηκαν, η τράπεζα διασώθηκε και συνέχισε το… θεάρεστο έργο της ενίσχυσης με δάνεια των εργολάβων κατά κύριο λόγο. Και η κυβέρνηση ήθελε πάντα να παίζει τα παιχνίδια της μέσω της Attica. Εκεί κάπου εμφανίζεται το όνομα του εργολάβου Καλογρίτσα ο οποίος βέβαια δεν είναι νέος στην πιάτσα. Μικροεργολάβος που από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία είδε τις μετοχές του να εκτοξεύονται και τα δάνεια να εγκρίνονται το ένα μετά το άλλο. Είναι χαρακτηριστικά τα εξής στοιχεία:

Από το 2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας πήρε συνολικά δάνεια 50 εκατ. ευρώ.

Από 2.1.2015 έως 31.12.2015, δηλαδή τον πρώτο χρόνο εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ ο κατασκευαστής πήρε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55 εκατ.

Το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη 22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής. Από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρείες συμφερόντων του.

Σε έρευνα που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος και στο πόρισμα που βγάζει γράφει ότι υπήρξαν παρατυπίες και «περίεργες» πρακτικές από τους υπεύθυνους της τράπεζας αλλά και κακουργηματικές πράξεις για δάνεια ύψους 15 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στον εργολάβο.

Ολα τα έργα στον Τοξότη

Ω του θαύματος, η εταιρεία του Καλογρίτσα, «Τοξότης», από εκεί που ήταν μικροεργολάβος, παίρνει συνεχώς έργα που προκηρύσσονται επί ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τότε που ο Καλογρίτσας πίνει νερό στο όνομα του Τσίπρα ενώ συμμετέχει και σε εκδηλώσεις με ομιλητή τον Νίκο Παππά για… την πάταξη της διαφθοράς.

Η στενή σχέση Αττικής με Καλογρίτσα, αποδεικνύεται ουκ ολίγες φορές. Το 2015 π.χ. η τράπεζα αύξησε το πιστωτικό όριο της εταιρείας «Τοξότης» συμφερόντων Καλογρίτσα από 10 εκατ. σε 100 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2015 η εταιρεία «Τοξότης» κέρδισε τα 11 από τα 53 έργα συντήρησης και αναβάθμισης δικτύου που προκήρυξε η ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ ενώ το καλοκαίρι του 2015 ο Χρ. Σπίρτζης σπάει σε 8 κομμάτια τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος.  Ο όμιλος Καλογρίτσα πήρε τις 4 από τις 8 εργολαβίες. Στις 3 από τις 4 οι εγγυητικές εκδόθηκαν από την τράπεζα Αττικής. Η 4η δόθηκε από το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.).

Και φτάνουμε στην περιβόητη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, το «Βατερλώ» όπως εξελίχθηκε της κυβέρνησης και προσωπικά του Ν. Παππά. Μέχρι την τελευταία στιγμή κατάθεσης των εγγυητικών επιταγών παίζεται ένα θρίλερ. Θα καταθέσει ο Καλογρίτσας ή όχι; Ένα θαύμα γίνεται κι εκεί που καμιά τράπεζα δεν εμπιστεύεται τον εργολάβο βρίσκεται η Αττικής και του δίνει την εγγυητική για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό.

Τότε γίνεται γνωστό ότι ο υιός Καλογρίτσα είναι κουμπάρος του Σπίρτζη και του Καμμένου, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Οι… μπίζνες με το δημόσιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι διάφανες. Η εταιρεία του εργολάβου παίρνει το πράσινο φως να διεκδικήσει κανάλι όταν η πιάτσα βοά ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε έργο, αφήνει απλήρωτους εργαζόμενους κ.λπ. Γηραιός κατασκευαστής έλεγε συγκεκριμένα: «Εμείς τον Καλογρίτσα τον είχαμε για υπεργολάβο και τώρα θέλει να γίνει καναλάρχης;»

Κι ενώ η Αττικής κινδυνεύει να χάσει περί τα 44 εκατ. ευρώ γιατί η Τοξότης είναι έτοιμη να τεθεί έκπτωτη σε έργα, στην τράπεζα γίνεται χαμός γιατί και πώς δόθηκε η εγγυητική για τις τηλεοπτικές άδειες; Να υπήρξε άραγε κυβερνητική παρέμβαση;

Αλλωστε εκείνη η απόφαση στηρίχθηκε στα… βοσκοτόπια της Ιθάκης, δηλαδή σε αέρα κοπανιστό. Είναι η εποχή όπου ο SSM και η ΤτΕ αντιλαμβάνονται ότι η Αττικής πρέπει να… μαζευτεί και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει η διοίκηση. Η κυβέρνηση, ιδίως ο κ. Δραγασάκης, ενδιαφέρεται να ελέγξει την τράπεζα, προτείνει για επικεφαλής έναν συνδικαλιστή ενώ προτείνει για πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Πρώην τσάρος της οικονομίας, σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου και του βαθέως ΠΑΣΟΚ, εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Κοσκωτά, πρώην αντιπρόεδρος στην Πειραιώς και εκπρόσωπος στο ΔΝΤ, ο «κύριος Τάκης» για τους φίλους, είναι ο ιδανικός τοποτηρητής του Μεγάρου Μαξίμου και κυρίως του Γ. Δραγασάκη.

Τυχαία γεγονότα και έρευνες

Όμως, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου απορρίπτονται όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης που ήθελε τον απόλυτο έλεγχο. Επιλέγεται ο Θ. Πανταλάκης με σκοπό να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, να ξεκαθαρίσει την τράπεζα των μηχανικών και των…. εργολάβων και να την εξυγιάνει. Αλλωστε, με εκατοντάδες εκατομμύρια να έχουν χαθεί από ΔΕΚΟ και ιδιώτες, άλλη επιλογή δεν υπήρχε.

Θυμίζουμε ότι με πίεση του Μαξίμου και απειλητικά τηλεφωνήματα βάζουν λεφτά η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, ο Διεθνής Αερολιμένας, τεχνικές εταιρείες. Ετσι συγκεντρώνονται 681 εκατ. τα οποία έχουν χαθεί σχεδόν στο σύνολό τους.

Είναι η εποχή της μεγάλης σύγκρουσης Μαξίμου – Στουρνάρα καθώς ο δεύτερος δεν υποκύπτει στις πιέσεις για τη δημιουργία «SYRIZA BANK». Κι ένα πόρισμα της ΤτΕ αποκαλύπτει το «πάρτι» που γινόταν στην τράπεζα με τους εκλεκτούς εργολάβους.

Εντελώς τυχαία την ημέρα ακριβώς που ο διοικητής λέει όχι στο Μαξίμου για τον εκλεκτό της, «αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες της Αστυνομίας» εισβάλλουν στο γραφείο – σπίτι του διοικητή της ΤτΕ και ψάχνουν τα αρχεία της εταιρείας της συζύγου του. Άλλο τυχαίο γεγονός; Πριν πάει καν η οικονομική αστυνομία στο σπίτι του διοικητή έχει βρεθεί εκεί η κάμερα του γνωστού, δαιμόνιου εκδότη που έχει… εσωτερική πληροφόρηση απευθείας από το Μαξίμου. Είναι γνωστές οι εκλεκτικές φιλίες του «Τσε της δημοσιογραφίας» με τον κομισάριο του Μεγάρου Μαξίμου.

Το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες ο πρόεδρος της Αττικής, Π. Ρουμελιώτης γρονθοκόπησε και πέταξε κάτω τον διευθύνοντα σύμβουλο, Θ. Πανταλάκη, έρχεται ως συνέχεια της μάχης για την κυριαρχία στην Attica Bank. Αλλωστε, ουδέποτε η κυβέρνηση μπόρεσε να χωνέψει ότι κάποιοι της πάνε κόντρα στο σχέδιο δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος με «φιλικούς» τραπεζίτες πρόθυμους για όλα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο