Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λάθη στρατηγικής

Λάθη στρατηγικής

Tο άγχος του ΣΥΡΙΖΑ να πολώσει το πολιτικό κλίμα, τον οδηγεί σε ένα δεύτερο λάθος στρατηγικής: Του αποκόβει τις όποιες γέφυρες συνεννόησης με όμορα κόμματα, ενώ - ειρωνεία - κατ' αυτόν τον τρόπο, την ίδια ώρα, αυξάνει τις πιθανότητες της ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία

Ηταν ένα λάθος στρατηγικής: Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής τους το τελευταίο εξάμηνο κυρίως σε έναν «στόχο αποτροπής». Συγκεκριμένα, ως όφειλαν, εξάντλησαν κάθε πιθανότητα μη μείωσης στις ήδη κουρεμένες απολαβές των παλιών συνταξιούχων (σ.σ.: που το οικονομικό επιτελείο ωστόσο είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς και με την έγκριση του Μαξίμου…), για να μη δουν τα ποσοστά τους να εξαϋλώνονται στις όποιες επόμενες κάλπες. Πολιτική αμυντική, 100%.
Το αποτέλεσμα: Μόλις τώρα διαπιστώνουν ότι μπορεί να απέτρεψαν ένα μεγάλο κακό που θα προκαλούσαν οι ίδιοι με τη συμφωνία τους σε πάνω από ένα εκατομμύριο Ελληνες, αλλά οι περισσότεροι πλέον «τους την έχουν φυλαγμένη». Μια απλή ανάγνωση των στοιχείων του γκάλοπ, που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές.
Στην πραγματικότητα, το Μαξίμου, αυτό που κατάφερε ήταν να ανακόψει τις απώλειές του στο μέτωπο των συνταξιούχων, αλλά αντιλαμβάνεται ότι δεν τους κερδίζει κατά… κύματα, όπως υπολόγιζε, αφού «δεν τους δίνει περισσότερα λεφτά», αλλά διασφαλίζει τα λίγα υφιστάμενα. Την ίδια ώρα, χάνει κατά κύματα όλους τους υπόλοιπους, που στο μεταξύ είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι αγρότες. Και δεν είναι τα μοναδικά, αντιθέτως. Αρα, στο τέλος της ημέρας κάνοντας τον απολογισμό τους στην κυβέρνηση, αντιλαμβάνονται ότι όντως έκαναν ένα λάθος στρατηγικής. Το οποίο θα το πληρώσουν, όπως όλα δείχνουν στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.
Γιατί το κλίμα της πολιτικής αλλαγής παγιώνεται και το μετακινούμενο 18% της κοινής γνώμης που – όπως έγραφαν το προηγούμενο Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ» – καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, θα κινηθεί αναλόγως: Με τον νικητή. Η εμπειρία το έχει δείξει και όπως όλα δείχνουν η ιστορία θα επαναληφθεί και τώρα, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου.
Μάλιστα, το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ να πολώσει το πολιτικό κλίμα, τον οδηγεί σε ένα δεύτερο λάθος στρατηγικής: Του αποκόβει τις όποιες γέφυρες συνεννόησης με όμορα κόμματα, ενώ – ειρωνεία – κατ’ αυτόν τον τρόπο, την ίδια ώρα, αυξάνει τις πιθανότητες της ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία. Που υποτίθεται ότι η αποτροπή της είναι για πολλούς λόγους ο βασικός στόχος του κυβερνώντος κόμματος αυτή τη στιγμή.
Συμπέρασμα; Στο Μαξίμου πέφτουν από το ένα λάθος στο άλλο, βασικό γνώρισμα της ψυχολογίας του χαμένου παίκτη που προσπαθεί να ρεφάρει. Για να μιλήσουμε με χαρτοπαικτικούς όρους, «το χαρτί γύρισε».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024