Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέσμευση Γαβρόγλου, προβληματισμός και... καρφιά Ιερώνυμου

Δέσμευση Γαβρόγλου, προβληματισμός και… καρφιά Ιερώνυμου

Με την συνάντηση αυτή ανοίγει ο κύκλος επαφών του Υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την Εκκλησία της Κρήτης και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας

«Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται και συζητάμε πράγματα όπου γίνονται συνθέσεις. Θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία, τα συνταξιοδοτικά και τα θέματα περίθαλψης των Ιερέων» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος από την πλευρά του άφησε σαφείς αιχμές κατά των Μητροπολιτών που αντέδρασαν στη συμφωνία Εκκλησίας – κυβέρνησης.

Με την συνάντηση αυτή συνεχίστηκε ο κύκλος επαφών του Υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την Εκκλησία της Κρήτης και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνάντηση συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής.

«Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται και συζητάμε πράγματα όπου γίνονται συνθέσεις. Θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία, τα συνταξιοδοτικά και τα θέματα περίθαλψης των Ιερέων» ξεκαθάρισε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γαβρόγλου, όπως αναφέρει το romfea.gr.

Επίσης ο Υπουργός Παιδείας πρόσθεσε: «Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων. Περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πως «η Ιεραρχία έχει δώσει εντολή να συνεχίσουμε τον διάλογο. Μέσω της επιτροπής θα υπάρχει διαφάνεια, η οποία θα επιλύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν».

«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα δικαιώματα των ιερέων. Αυτούς έχουμε στο νου μας για ότι κάνουμε. Αυτοί είναι τα μάτια, τα αυτιά και το σώμα της Εκκλησίας. Διαφορετικά είμαστε μοναχικοί άνθρωποι» είπε ο Αρχιεπίσκοπος στέλνοντας μήνυμα ότι κάθε ενέργεια και κίνηση της Ιεραρχίας είναι για να διαφυλάξει τα κεκτημένα του απλού κλήρου.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει αμφισβήτηση από την Ιεραρχία στο έργο του, απάντησε: «Προβληματίζομαι, ναι, για τους χειρισμούς μου», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «αλλά είναι δυνατό ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων και αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις;».

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει συγκρότηση επιτροπής ανάμεσα σε Eκκλησία και Πολιτεία επί των σημείων του σχεδίου συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, στην οποία θα συμμετάσχουν και κληρικοί.

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση με την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, στην οποία ξεκαθάρισε πως «δεν θα γίνει τίποτε αν δεν συναινέσουν η Ιεραρχία, η Σύνοδος και οι εφημέριοι».

Από την πλευρά της η υφυπουργός επισκέφθηκε τον κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024