Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση για το μισθολογικό των κληρικών
Η κυβέρνηση βλέποντας πλέον ότι έχει απομονωθεί στο θέμα που άνοιξε για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας και κυρίως όσο αφορά στο μισθολογικό, κάνει δεύτερες σκέψεις καθώς γνωρίζει ότι ένας «πόλεμος» με την Εκκλησία δεν θα την ωφελήσει
Την ώρα που οι αντιδράσεις της ιεραρχίας και απλών κληρικών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση όσο αφορά στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, η κυβέρνηση κάνει βήματα προς τα πίσω προαναγγέλλοντας εξαντλητικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης – Εκκλησίας.
Φαίνεται πως από το Μαξίμου δεν είχαν σταθμίσει τις σθεναρές αντιδράσεις που θα υπήρχαν από την ιεραρχία ειδικά για το μισθολογικό κομμάτι και τον … εξοστρακισμό των 8.500 κληρικών από το Δημόσιο με αποτέλεσμα κάποιοι να προειδοποιούσαν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν ακόμη και χωρίς την συγκατάθεση της Εκκλησίας στη σύνταξη σχεδίου νόμου.
Οι τελευταίες δηλώσεις υπουργών ωστόσο, δείχνουν ότι η κυβέρνηση αλλάζει … ρότα ειδικά μετά την «κόκκινη γραμμή» που έβαλαν οι ιεράρχες για το μισθολογικό. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε κύκλο συζητήσεων με ιεράρχες ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα της Συμφωνίας που ενδεχομένως δεν έχουν γίνει κατανοητά ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωνε με νόημα ότι η η κυβέρνηση δεν βιάζεται. Μάλιστα, και οι δύο οι υπουργοί επεσήμαναν ότι υπάρχει χρόνος για να τα βρουν οι δύο πλευρές μέχρι τις εκλογές.
Η κυβέρνηση βλέποντας πλέον ότι έχει απομονωθεί στο θέμα που άνοιξε για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και κυρίως όσο αφορά στο μισθολογικό, κάνει δεύτερες σκέψεις καθώς γνωρίζει ότι ένας «πόλεμος» με την Εκκλησία δεν θα την ωφελήσει.
Στα… κάγκελα οι ιεράρχες
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο σημείωμα που απέστειλε η Αρχιεπισκοπή προς τους κληρικούς της, το οποίο υπογράφει ο πρωτοσύγκελλος επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, εντός της επόμενης εβδομάδας θα λάβουν χώρα συναντήσεις προκειμένου το σύνολο των κληρικών να ενημερωθεί για «υπηρεσιακά θέματα και τρέχοντα ζητήματα».
Σε αυτές, όπως είναι προφανές θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της μισθοδοσίας. Την ίδια στιγμή, ο αρχιεπίσκοπος ιερώνυμος μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των μητροπολιτών και τις «βολές» που δέχθηκε για τον τρόπο με το οποίο χειρίστηκε το προσύμφωνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει τώρα ότι «εγώ θα μιλήσω τελευταίος».
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν – Καταστράφηκε πύργος επικοινωνιών και μια γέφυρα
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: 22 στο εδώλιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Φορολογική συμμόρφωση & Ψηφιακός μετασχηματισμός: Το Crash Test της Αγοράς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)



































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442