Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα Ιερωνύμου για τη συμφωνία με Τσίπρα: Εγώ θα μιλήσω τελευταίος

Μήνυμα Ιερωνύμου για τη συμφωνία με Τσίπρα: Εγώ θα μιλήσω τελευταίος

Με τη δήλωση αυτή, ο κ. Ιερώνυμος είτε προσπαθεί να στείλει κάποιο μήνυμα στο Μαξίμου, το οποίο φαίνεται να είναι πρόθυμο να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις, είτε απλά προσπαθεί να κατευνάσει να πνεύματα στους κόλπους της Εκκλησίας

«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το προσύμφωνο με τον Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, από τη Λιβαδειά όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Αρχιερατικό εσπερινό παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, έστειλε σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους.

«Εγώ ήρθα να προσκυνήσω την Παναγία μας, απόψε, που την αγαπάμε και μας αγαπάει. Εγώ θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ιερώνυμος τις προηγούμενες ημέρες, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ιεραρχίας η οποία επιχείρησε να βάλει «ταφόπλακα» στα όποια σχέδια για τη μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών, συντάχθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα χαιρετίζοντας τη δήλωσή του. Παρέλειψε πάντως -σκοπίμως ή όχι- να κάνει αναφορά στο ζήτημα της μισθοδοσίας.

Ωστόσο, η σημερινή του δήλωση, εφόσον έχει ως αποδέκτη την κυβέρνηση, έρχεται σε «κόντρα» τόσο με αυτή του Μαξίμου μετά τη θυελλώδη Σύνοδο, κατά την οποία καθιστούσε σαφές ότι «το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» όσο και με τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλώντας την εκκλησία «να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους».

Ο κ. Ιερώνυμος είτε προσπαθεί να στείλει κάποιο μήνυμα στο Μαξίμου, το οποίο φαίνεται να είναι πρόθυμο να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις, είτε απλά προσπαθεί να κατευνάσει να πνεύματα στους κόλπους της Εκκλησίας, ενόψει και της ενημέρωσης που αναμένεται να πραγματοποιήσει προς τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής.

Σύμφωνα με εγκύκλιο σημείωμα που απέστειλε το απόγευμα της Τρίτης η Αρχιεπισκοπή προς τους κληρικούς της, το οποίο υπογράφει ο πρωτοσύγκελλος επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, εντός της επόμενης εβδομάδας θα λάβουν χώρα συναντήσεις προκειμένου το σύνολο των κληρικών να ενημερωθεί για «υπηρεσιακά θέματα και τρέχοντα ζητήματα».

Σε αυτές, όπως είναι προφανές, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της μισθοδοσίας με τον κ. Ιερώνυμο να καλείται, σε εκρηκτικό κλίμα, να γίνει αποδέκτης της έντονης ανησυχίας των κληρικών, μεγάλη μερίδα των οποίων από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024