Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φρένο των ΗΠΑ στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Φρένο των ΗΠΑ στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Φρένο στην τουρκική προκλητικότητα επιχειρούν να βάλουν οι ΗΠΑ με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ

Φρένο στην τουρκική προκλητικότητα επιχειρούν να βάλουν οι ΗΠΑ με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, το ερώτημα τέθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, με αφορμή την είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4.

«Αυτό θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της ΕxxonMobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή», είπε ο δημοσιογράφος.

«Το Barbaros, συνέχισε, δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα», πρόσθεσε ο Κύπριος δημοσιογράφος.

«Η πολιτική των Η.Π.Α. για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε στις τουρκικές προκλήσεις με NAVTEX στην περιοχή όπου διεξάγονται οι γεωτρήσεις της ExxonMobil δεσμεύοντας μία αρκετά μεγάλη περιοχή για πραγματοποίηση πολυεθνικής άσκησης, με έναρξη από σήμερα.

Όπως ανέφερε το HellasJournal, η άσκηση θα διεξαχθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου σε μεγάλη περιοχή, η οποία επικαλύπτει και την γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 στο στόχο «Δελφύνη». Να σημειωθεί ότι η εν λόγω άσκηση χαρακτηρίζεται «ασπίδα» για το πλωτό γεωτρύπανο της ExxonMobil.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024