Φρένο στην τουρκική προκλητικότητα επιχειρούν να βάλουν οι ΗΠΑ με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, το ερώτημα τέθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, με αφορμή την είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4.

«Αυτό θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της ΕxxonMobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή», είπε ο δημοσιογράφος.

«Το Barbaros, συνέχισε, δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα», πρόσθεσε ο Κύπριος δημοσιογράφος.

«Η πολιτική των Η.Π.Α. για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε στις τουρκικές προκλήσεις με NAVTEX στην περιοχή όπου διεξάγονται οι γεωτρήσεις της ExxonMobil δεσμεύοντας μία αρκετά μεγάλη περιοχή για πραγματοποίηση πολυεθνικής άσκησης, με έναρξη από σήμερα.

Όπως ανέφερε το HellasJournal, η άσκηση θα διεξαχθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου σε μεγάλη περιοχή, η οποία επικαλύπτει και την γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 στο στόχο «Δελφύνη». Να σημειωθεί ότι η εν λόγω άσκηση χαρακτηρίζεται «ασπίδα» για το πλωτό γεωτρύπανο της ExxonMobil.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο