Το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο επιμένει να δυναμιτίζει η Άγκυρα με συνεχείς απειλές τόσο προς τον αμερικανικό κολοσσό που διενεργεί τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 όσο και προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρά το γεγονός ότι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι τουρκικές απειλές θα μείνουν στα λόγια και πως προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση και εντυπωσιασμό της τουρκικής κοινής γνώμης, ο υπουργός Ενέργειας θέλησε να μιλήσει για μονομερείς ενέργειες στις οποίες «δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή».

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως «εμείς έχουμε πει ότι δεν είναι αποδεκτά τα μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει το πρόγραμμά της.

«Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας θα συνεχίσει τις εργασίες που έχει εξαγγείλει είτε στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων της ιδίας είτε στο πλαίσιο της αδειοδότησης που έχει πάρει από την «τδβκ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως μέσα σε μία βδομάδα θα πάρει το δρόμο για την Τουρκία και το δεύτερο γεωτρύπανο DeapSea-1 που αγόρασε η Άγκυρα. «Όταν το φέρουμε και αυτό, σχεδιάζουμε και τα δύο πλοία μας να κάνουν από δύο γεωτρήσεις, τουλάχιστον το χρόνο» ανέφερε.

Νωρίτερα, για το γεωπολιτικό «σκάκι» που παίζεται στην Αν. Μεσόγειο νέες αιχμές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας άφησε ο τούρκος πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, για την ολοκλήρωση σημαντικής φάσης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «οι αποφάσεις των χωρών για το πώς θα αποκτήσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές».

«Η πίεση, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και τους εμποδίζει να υπηρετούν τους πολίτες τους, δεν θα ωφελήσει κανέναν» τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με την Hurriyetdailynews.

Όπως καθίσταται πλέον σαφές, το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, τόσο για τις εξελίξεις στην περιοχή σχετικά με τις γεωτρήσεις που γίνονται ή θα γίνουν όσο και με τα αποτελέσματα των ερευνών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο