Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί μπήκε στο «συρτάρι» βούλευμα για το C4I με αναφορές σε πρώην υπουργούς της ΝΔ

Γιατί μπήκε στο «συρτάρι» βούλευμα για το C4I με αναφορές σε πρώην υπουργούς της ΝΔ

Aγνοείται εισαγγελικό βούλευμα με σαφή αναφορά για κακουργηματική απιστία σε πρώην υπουργούς της ΝΔ

Την ώρα που η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δρστηριότητες προχώρησε – χωρίς να υπάρχει καμία νομική βάση – στο άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του, του αδελφού και δύο ακόμη πολιτικών προσώπων (Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Ευάγγελου Μαλέσιου), αγνοείται εισαγγελικό βούλευμα με σαφή αναφορά για κακουργηματική απιστία σε πρώην υπουργούς της ΝΔ.

Η έρευνα για τους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη και των υπολοίπων πολιτικών προσώπων, εικάζεται ότι σχετίζεται  με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, C4I, καθώς στο έγγραφο της παραπάνω Αρχής περιλαμβάνεται και το όνομα του Λουκά Ρωμανού, πρόεδρου της εταιρείας Τhales Internationale Greece.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», η υπόθεση ανάγεται σε κατάθεση που έδωσε το 2005 στους γάλλους εισαγγελείς ο Μισέλ Ζοσεράν, πρόεδρος μιας θυγατρικής της Thales, στην οποία ενέπλεξε τον Κώστα Σημίτη, τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην επιλογή της εταιρείας η οποία ανέλαβε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Ο Ζοσεράν, το 2002 και το 2003 κλήθηκε να παρουσιάσει στην Αθήνα ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά στις επαφές που είχε με τον Λουκά Ρωμανό έμαθε ότι η εταιρεία τους έχασε τη σύμβαση του C4I επειδή στόχευσαν χαμηλά.
Ο Ζοσεράν προχώρησε στις καταγγελίες ενόσω ήταν προφυλακισμένος λόγω της αγωγής που του άσκησε η Thales, επειδή την είχε κατηγορήσει ότι διέθετε ειδικό κονδύλι για δωροδοκίες.
Μάλιστα καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία για όσα έλεγε, από όσους ενέπλεξε και προσέφυγαν στη γαλλική Δικαιοσύνη· από την πρώην εταιρεία του ως τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ κ.α. Όσο αφορά στις καταγγελίες Ζοσεράν,  διεξήγαγε προκαταρκτική έρευνα και η Εισαγγελία του Παρισιού και σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία.

Το βούλευμα και οι υπουργοί της ΝΔ

Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», στον καμβά της ιστορίας μπαίνει το βούλευμα 1732/2017 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.
Συγκεκριμένα, δύο μήνες μετά τις βαριές αιχμές που διατύπωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος στη Βουλή για την προηγούμενη κατάσταση της Δικαιοσύνης, η οποία έπασχε από τύφλωση και κώφωση, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών (26 Σεπτεμβρίου 2017) με αντικείμενο τον έλεγχο των κατηγοριών για τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και Παραλαβής Προμήθειας Συστημάτων C4I.
Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, η οποία συνέταξε πόρισμα το 2011 καταλογίζοντας ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ. Τυχόν αδικήματα όμως κρίθηκαν παραγεγραμμένα.

Ο εισαγγελέας Εφετών Κωσταρέλος διαφώνησε με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης

Στο βούλευμα 1732 ο εισαγγελέας Εφετών Στυλιανός Κωσταρέλος διατυπώνει ξανά την εκτίμηση που είχε από το 2014 όταν διαφώνησε με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, ότι για τους πρώην υπουργούς Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και Προκόπη Παυλόπουλο, όπως και για τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ανεξάρτητα της συνδρομής ή μη του υποκειμενικού στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να εξεταστεί επαρκώς από την ανακριτική διαδικασία (σ.σ. λόγω του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελέστηκε κατά αντικειμενικά στοιχεία η πράξη της κακουργηματικής απιστίας περί την υπηρεσία του άρθρου 256 Π. Κ. σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 1 του νόμου 1608/50.
Για όσους δεν θυμούνται, η συγκεκριμένη εισήγηση Κωσταρέλου είχε προκαλέσει την οργή των τριών πολιτικών με τον κ. Παυλόπουλο να χαρακτηρίζει τα όσα του καταλογίζονταν  «ωμή συκοφαντία».
Ο εισαγγελέας Κωσταρέλος, ωστόσο, επιμένει. Στην εισήγησή του τον Σεπτέμβριο του 2017 διατυπώνει ξανά τις ίδιες κατηγορίες, ότι οι τρεις υπουργοί της ΝΔ υπέγραψαν επιζήμιες για το Ελληνικό Δημόσιο τροποποιήσεις της σύμβασης 020 Α/03 και ότι η συνολική ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τις πράξεις όλων των εμπλεκόμενων προσώπων υπολογίζεται στα 147.819.943 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του «Βήματος της Κυριακής».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024