Γαλλία – Γερμανία για κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη
Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα καταθέσουν τη Δευτέρα στο Eurogroup το σχέδιο τους για ξεχωριστό κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Νέα πηγή χρηματοδότησης για επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα
Γερμανία και Γαλλία θα προτείνουν τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup τη σύσταση ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης. Η πρόταση αφορά άμεσα την Ελλάδα επειδή οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η πρόληψη οικονομικών κρίσεων, αλλά και η μείωση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στα 19 κράτη του ευρώ. Από αυτό τον προϋπολογισμό θα μπορούν, για παράδειγμα, να χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, από τη δισέλιδη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανιας, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα αφορά μεν μόνο τα κράτη-μέλη της, παράλληλα όμως θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συμβατός με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Σε αυτόν τον κανονισμό επέμενε το Βερολίνο.
Επιφυλάξεις της Ολλανδίας
Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει εκτός αυτού ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν κάθε χρόνο προγράμματα προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο των «στρατηγικών προδιαγραφών» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Eurogroup.
Η απόφαση για τη χρηματοδότηση θα λαμβάνεται και με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.Χρήματα θα δικαιούνται μόνο εκείνα τα κράτη που θα τηρούν τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Χώρες που δεν τα τηρούν, όπως για παράδειγμα σήμερα η Ιταλία, θα αποκλείονται.
Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο μέγεθος του προϋπολογισμού. Πριν από μερικούς μήνες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ έκανε λόγο για 25 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη η Κομισιόν έχει δώσει πράσινο φως στη γαλλογερμανική πρόταση. Χώρες όμως όπως η Ολλανδία διατηρούν επιφυλάξεις. Το ζητούμενο πάντως είναι ποια στάση θα τηρήσουν τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
- Μπαράζ ελέγχων ξεκινά η Εφορία για επιστροφές ΦΠΑ – Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο
- Συνταγές: Δύο σούπες για το κρύο του χειμώνα
- Αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας – Εντοπίστηκε γυναίκα με ηλεκτρικό πατίνι υπό την επήρεια αλκοόλ
- Τουρκία: Επτά αστυνομικοί τραυματίες σε μάχη με τζιχαντιστές του ΙΚ
- Η επιστήμη μίλησε: Η κοτόσουπα είναι το old time classic «φάρμακο»
- Καιρός: Τοπικές βροχές τη Δευτέρα – Έρχονται καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Με τη μεγάλη εξουσία έρχεται η μεγάλη ανασφάλεια – Γιατί τα ισχυρότερα κράτη φοβούνται περισσότερο;
- Horses: 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του το άλμπουμ της Πάτι Σμιθ ακούγεται ακόμα «επικίνδυνα ζωντανό»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442