Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
AEK: Παρουσίασε την «Κιβωτό της Ρωμιοσύνης»

AEK: Παρουσίασε την «Κιβωτό της Ρωμιοσύνης»

Όλα όσα έγιναν κατά την παρουσίαση της επιτροπής για το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού, που θα στεγάζεται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εκδήλωση για την παρουσίαση του μουσείου προσφυγικού ελληνισμού που θα στεγάζεται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ και θα προσδίδει έναν χαρακτήρα ιστορικής μνήμης στο πρότζεκτ της «Αγια-Σοφιάς».

Την εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης παρουσίασε ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Γιώργος Λιάνης, ο οποίος διάβασε επίσης στους παρευρισκόμενους επιστολή του μέλους της Τιμητικής Επιτροπής (μαζί με τους Κώστα Γαβρά και Λευτέρη Παπαδόπουλο), Γιώργου Νταλάρα, ενώ ασφαλώς τη μεγαλύτερη συγκίνηση προκάλεσε η επιστολή του Επίτιμου Προέδρου του Μουσείου, Μίκη Θεοδωράκη, την οποία ανέγνωσε στο κοινό η κόρη του, Μαργαρίτα.

Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, του πνεύματος, του αθλητισμού, της τέχνης, της λογοτεχνίας, της επιστήμης, της Ορθοδοξίας και της ευρύτερης οικογένειας της ΑΕΚ έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, με άπαντες να αναφέρουν ότι το μεγαλόπνοο αυτό έργο, το οποίο φυσικά θα στεγαστεί στην Αγιά Σοφιά, θα αποτελεί όταν επιτέλους δημιουργηθεί χώρο σεβασμού και μνήμης για τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες χαμένες πατρίδες σχεδόν έναν αιώνα πριν…

Χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής, Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Έπρεπε να περιμένουμε έναν αιώνα για να κάνουμε το πρέπον, να περάσει ένας αιώνας για να γίνει το Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού, κάτι που αποτελεί σκάνδαλο. Δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο ούτε Έδρα για την Ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού, για την Ρωμιοσύνη, σε αντίθεση με τις ξένες χώρες.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το έργο γίνεται από την ΑΕΚ, δεν χρειάζεται να κάνω αναφορά στον κ. Μελισσανίδη, θυμάμαι τον αδερφό μου όταν ήμουν παιδί, ήταν προπονητής μπάσκετ στην ΑΕΚ.

Από όλες τις γειτονιές που έχουν το «νέο» μπροστά, μόνο εσείς στη Νέα Φιλαδέλφεια θυμάστε πάντα τον Προσφυγικό Ελληνισμό και σας συγχαίρω για αυτό. Δεν θα είμαι ίσως τόσο χρήσιμη στην Επιτροπή, καθώς θα είμαι στην Γαλλία, αλλά μου κάνετε σπουδαία τιμή.

Να θυμάστε, η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο. Όπως λένε οι Πόντιοι, αυτό το τραγούδι, θα γίνει έτσι που το τελευταίο λουλούδι που θα φέρει η Ρωμιοσύνη, να είναι ένα αμάραντο ρόδο. Σας ευχαριστώ».

Στο βίντεο της εκδήλωσης υπάρχουν ομιλίες κατά σειρά από: Άντζελα Γκερέκου, Μιμή Ντενίση, Αλέκο Φλαμπουράρη, Μητροπολίτη Γαβριήλ, Κώστα Γεωργουσόπουλο, Ιωάννη Μετζικώφ, Κώστα Φωτιάδη, Τάσο Μπουλμέντη, Ανδρέα Μπαλτά, Στέλιο Σεραφείδη.

Λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, ο κ. Σάββας Καλεντερίδης ενημέρωσε το κοινό για όλα τα πρακτικά ζητήματα τα οποία αφορούν τη δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και τον τρόπο με τον οποίο οι απόγονοι των Προσφύγων θα μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΠΑΕ ΑΕΚ για τη διάθεση των κειμηλίων τους, προκειμένου να εκτεθούν σε αυτό για τους επισκέπτες του και κυρίως τις νεότερες γενιές.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλα όσα έγιναν κατά την παρουσίαση της επιτροπής του μουσείου της προσφυγιάς, που θα στεγάζεται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

https://youtu.be/GX3GvKcI4zU

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024