Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βόμβα στον Ντογιάκο : Σε δύο οργανώσεις στρέφεται η Αστυνομία

Βόμβα στον Ντογιάκο : Σε δύο οργανώσεις στρέφεται η Αστυνομία

Ο εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου ήταν μία ενέργεια υψηλού ρίσκου, που χρειάζεται καλή οργάνωση καθώς υπάρχει αστυνομικός φρουρός. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος με τη μοτοσικλέτα, προκειμένου ο δράστης να μην κινήσει υποψίες

«Πυρήνες της Φωτιάς» ή «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών δείχνει η συνδεσμολογία και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της βόμβας η οποίας βρέθηκε έξω από το σπίτι του αντιεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η αντιτρομοκρατική που ανέλαβε την υπόθεση ερευνά στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας τον εκρηκτικό μηχανισμό, μήπως βρεθεί κάποιο αποτύπωμα ή από λάθος DNA του δράστη. Αν και είναι εύκολο και για οποιονδήποτε να τοποθετήσει μια βόμβα σε κατσαρόλα, εκτιμάται από τα πρώτα στοιχεία ότι η υπόθεση προσομοιάζει σε παλαιότερες των «Πυρήνων». Ωστόσο, κανείς δεν θα απέκλειε να πρόκειται για επίθεση που σχεδίασε και εκτέλεσε η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» η οποία έχει κάνει στο παρελθόν μεγάλα χτυπήματα.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου ήταν μία ενέργεια υψηλού ρίσκου, που χρειάζεται καλή οργάνωση καθώς υπάρχει αστυνομικός φρουρός. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος με τη μοτοσικλέτα, προκειμένου ο δράστης να μην κινήσει υποψίες. Δηλαδή οι άγνωστοι πάρκαραν το μηχανάκι στην άκρη του δρόμου, αφού είχαν βάλει στην μπαγκαζιέρα τη βόμβα. Κάποιος λάθος στη συνδεσμολογία δεν επέτρεψε την έκρηξη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος που δόθηκε από το τηλεφώνημα ήταν μικρός και δεν θα μπορούσε η Αστυνομία να εκκενώσει την περιοχή.

Ομως, η όλη υπόθεση δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια καλά δομημένη ομάδα του αντάρτικου πόλεως που κάνει την εμφάνισή του έπειτα από κάποιο καιρό σχετικής ηρεμίας.

Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχάσουμε την βόμβα που έβαλαν παραμονές Χριστουγέννων του 2017 τέσσερις τρομοκράτες στο Εφετείο της Αθήνας.

Στόχος η Δικαιοσύνη

Η βόμβα-σακίδιο, κατασκευασμένη από αμμωνιοδυναμίτιδα ή αλλιώς anfo, τοποθετήθηκε ακριβώς στην είσοδο του Εφετείου, ένα χώρο κλειστό. Αυτός είναι και ο λόγος που προκλήθηκαν τόσο μεγάλες καταστροφές, λόγω του ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε. Τότε μάλιστα ένας από τους τρομοκράτες πυροβόλησε με καλάνσικοφ. Εκείνη την επίθεση σε δικαστικό στόχο είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Εχει σημασία η μακροσκελής προκήρυξή της με τίτλο: «Η Αστική Δικαιοσύνη όπλο στα χέρια του κεφαλαίου» και υπότιτλο «Η δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια. Δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους». Ηταν φανερή η προσπάθεια στόχευσης της Δικαιοσύνης καθώς έγραφαν:

«Στα χρόνια της μνημονιακής επέλασης το κεφάλαιο έχει βρει στην αστική «δικαιοσύνη» ένα στήριγμα με ειδικό ρόλο και ενεργή συμμετοχή στη διαρκή και βάρβαρη αντικοινωνική επίθεση που βιώνουμε. Κι αυτό δεν συμβαίνει τυχαία φυσικά, αλλά προκύπτει από την ίδια τη θεσμική και ταξική της φύση. Πρέπει να αφαιρέσουμε από την αστική «δικαιοσύνη» το φωτοστέφανο της «ουδετερότητας» και του «κοινού συμφέροντος ολόκληρης της κοινωνίας», που της έχει προσδώσει η κυρίαρχη ιδεολογία και να δούμε το ρόλο της στην πραγματική ζωή» αναφέρει η ανάρτηση, και συνεχίζει: «Κι αυτό δεν το κάνουμε για φιλολογικούς λόγους, αλλά επειδή γνωρίζουμε καλά πως στον ταξικό πόλεμο που μαίνεται αδιάκοπα η μάχη των ιδεών είναι μια υλική μάχη. Το ξεσκέπασμα της αστικής ιδεολογίας είναι ένα ακόμα επαναστατικό καθήκον».

Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» έχει αναλάβει την ευθύνη και για άλλες βομβιστικές επιθέσεις όπως στην Eurobank στην οδό Σανταρόζα, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016. Τον Ιανουάριου του 2013 μέλη της οργάνωσης πυροβόλησαν με καλάσνικοφ τα γραφεία της ΝΔ που τότε βρίσκονταν στη λεωφόρο Συγγρού, τον Δεκέμβριο του 2013 επιτέθηκαν με πολεμικά όπλα στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, τον Ιανουαρίου 2014 έβαλαν με ρουκέτες σε βάρος κτιρίου αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βαρυμπόμπη,τον Δεκέμβριο του 2014 πυροβόλησαν με καλάσνικοφ την πρεσβεία του Ισραήλ ενώ είχε ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ το Νοεμβρίου 2015.

.

Οι Πυρήνες

Οι Πυρήνες της Φωτιάς εμφανίστηκε το 2008 με γκαζάκια σε τράπεζες.

Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις με εμπρηστικούς ή εκρηκτικούς μηχανισμούς σε πολιτικά γραφεία, τράπεζες, φυλακές, δικαστήρια, οχήματα διπλωματών και άλλους στόχους. Αξιοσημείωτες επιθέσεις είναι η βόμβα στο προαύλιο χώρο της Βουλής των Ελλήνων στις 9 Ιανουαρίου 2010,η βομβιστική επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού, η ενέργεια στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης που είχε αποτέλεσμα να παραμείνει το κτίριο εκτός λειτουργίας για πάνω από ένα μήνα. Ακόμη έχουν αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στο Πεδίο του Άρεως σε χώρο όπου θα γίνονταν προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή λίγο πριν από τις εκλογές του 2009.[1]

Τον Νοέμβριο του 2009 η οργάνωση πραγματοποίησε μπαράζ αποστολών παγιδευμένων δεμάτων – βόμβα στην Ελλάδα (στις πρεσβείες της Χιλής, του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ελβετίας κ.α) και σε διεθνείς οργανισμούς και ξένους ηγέτες κρατών (Eurojust, Europol, στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ). Στην προκήρυξη που δημοσίευσε η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις αποστολές και έκανε λόγο «για την συγκρότηση ενός διεθνούς επαναστατικού μετώπου». Ακολούθησαν αρκετές ενέργειες από ομοϊδεάτες της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις (όπως η έκρηξη βόμβας στο ελληνικό προξενείο του Μπουένος Άιρες). Ακολούθησαν νέες συλλήψεις και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο οι φωτογραφίες των καταζητούμενων μελών της οργάνωσης.

Τελευταία ενέργεια της οργάνωσης ήταν τον Μάρτιο του 2017 ενάντια στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε, όταν του έστειλαν ένα δέμα-βόμβα

Τι έγινε τα ξημερώματα

Υπενθυμίζεται ότι τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έγιναν στις 4 τα ξημερώματα, σύμφωνα με τα οποία επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε 20′ στην οδό Αδραμυτίου 18, στον Βύρωνα. «Δεν είναι φάρσα» είπε ο άγνωστος που τηλεφώνησε.

Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε αμέσως, απέκλεισε έγκαιρα την περιοχή και ενημέρωσε τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς.

Μετά την παρέλευση του χρόνου που είχε δώσει ο άγνωστος οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ εντόπισαν τον εκρηκτικό μηχανισμό και τον εξουδετέρωσαν, αλλά η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των συνεργείων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών

Ντογιάκος: Είδα τον εκρηκτικό μηχανισμό

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι ενημερώθηκε στις 4 το πρωί από τον φρουρό που τον φυλάει και στη συνέχεια από την Αστυνομία. «Υπήρχε όπως ανέφερε ένα μηχανάκι σταθμευμένο έξω από το σπίτι και στην μπαγαζιέρα ήταν ο μηχανισμός ο οποίος είχε τοποθετηθεί μέσα σε κατσαρόλα». Ο κ. Ντογιάκος, πάντως, υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ότι το τελευταίο διάστημα δεν είχε δεχθεί απειλές για υποθέσεις που χειρίζεται.

Ο κ. Ντογιάκος  λίγο αργότερα μιλώντας στον ΑΝΤ1  ανέφερε ότι  «ειδοποιηθήκαμε από την Αστυνομία ότι βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε μπαγκαζιέρα μηχανής και στη συνέχεια τον είδα με τα μάτια μου.Έχει αποκλειστεί η περιοχή και δεν μας επιτρέπουν να βγούμε από το σπίτι μας, που βρίσκομαι με τη γυναίκα και τα παιδιά μου» υποστήριξε ο κ. Ντογιάκος.

Με τον κ. Ντογιάκο μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024