Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών, καθώς η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πηγές από τη Λέγκα του Βορρά, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Ρώμη συνεχίζει να υπερασπίζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει απαράλλαχτους τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα και τον ρυθμό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας το 2019, αρνούμενη με αυτό τον τρόπο να συμμορφωθεί με την απαίτηση της ΕΕ να περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες ώστε να αρχίζει να περιορίζει και το λόγο χρέους προς ΑΕΠ που ανέρχεται σε περίπου 131%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα αποφάσισε να διατηρήσει την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2019 (η Κομισιόν προβλέπει 1,2%) και τον στόχο για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Επιτροπής, το έλλειμμα της Ιταλίας θα αγγίξει το 2,9% του ΑΕΠ το 2019 και στο 3,1% το 2020.

Η Ιταλία έχει περιθώριο έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης να απαντήσει και επισήμως στην Κομισιόν, καταθέτοντας νέο, βελτιωμένο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προειδοποιήσει για την έναρξη της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος», η οποία δύναται να οδηγήσει έως και την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρώμης.

Νωρίτερα την Τρίτη, είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, πιέζει για συμβιβασμό με τις ευρωπαϊκές αρχές. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, η κυβέρνηση θα διατηρούσε το στόχο για έλλειμμα 2,4%, αλλά θα έκοβε το στόχο για την ανάπτυξη στο 1,1% ή στο 1,2%.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη Ρώμη αν ο προϋπολογισμός θα αλλάξει, απάντησε κουνώντας αρνητικά το κεφάλι του.